Julij, 2019

08jul20:0023:59King CrimsonVerona, Arena DI Verona, Italija

more

Opis dogodka

kdo: King Crimson
kdaj: ponedeljek, 08.07.2019, pričetek ob 21.00 uri
kje: Verona, Arena Di Verona, Italija

Nakup vstopnic je na voljo TUKAJ!

Po razprodanih evropskih turnejah v letih 2016 ter 2018, se pionirji progresivnega rocka, edinstveni King Crimson vračajo na evropske koncertne odre. Tako bodo nastopili v ponedeljek, dne 08.07.2019 v italijanski Veroni ter tamkajšnjem starorimskem amfiteatru!

“In the Court of the Crimson King”, prva plošča King Crimson, od izida katere mineva v letošnjem letu okroglih 50. let, je danes prepoznana kot prva plošča, ki je definirala vse tisto kar danes štejemo pod progresivni rock in je zagotovo ena najboljših ter najpomembnejših rock plošč vseh časov. Kar precej let je minilo od izida tega legendarnega albuma, ki je postavil temelje progresivnega rocka, heavy metala pa tudi jazz fussion rocka in hkrati pomeni rojstvo enega največjih bandov v zgodovini progresivnega rocka, a kljub temu še vedno zveni sveže. V čast mi je torej, da vam lahko predstavim sam temeljni kamen žanra.

Nastanek King Crimson je torej pomenil rojstvo žanra, ki ga danes imenujemo progresivni rock in če hočete tudi art rock kot so ga takrat poimenovali nekateri glasbeni kritiki.

Pisalo se je davno leto 1969 in na področju rock glasbe so se dogajale pomembne spremembe. Publika je bila naveličana naivne preprostosti rock and rolla in bluesa. Popolna glasbena svoboda, ki se je tedaj odražala v precejšnji neodvisnosti in niti kančku pritiska na bande s strani založb in na drugi strani glasbeniki, ki so poleg stoodstotne profesionalnosti pisali glasbo s srcem in dušo ter ustvarjali dela gigantskih razsežnosti.

Progresivni rock je bil tedaj še sveža glasbena smer, ki so jo nevede utemeljili bandi kot so v prvi vrsti The Beatles s svojim “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” (1966) albumom in nekoliko kasneje še The Nice (The Thoughts of Emerlist Davjack, 1967), Pink Floyd (The Piper At the Gates of Dawn, 1967), Procol Harum (Procol Harum, 1967) in The Moody Blues (Days Of Future Passed, 1967). Vsi ti danes legendarni bandi so sicer že začeli dajati znake nove velike dobe izjemnih eksperimentiranj v rock glasbi, takrat z močnim poudarkom na psihadeliki, ki je bila značilna za konec 60-ih. Nenadoma pa se je na obzorju kot blisk pojavil še en popolnoma nov angleški rock band, ki je takrat s svojo prvo ploščo naredil pravo glasbeno revolucijo-King Crimson.

Od nastanka skupine davnega leta 1968, pa vse do danes, se je v zasedbi izmenjalo skupno enaindvajset članov!. King Crimson so do leta 2003 izdali skupno trinajst studijskih albumov. Vedno ko je kazalo, da bodo komercialno uspeli, jih je njihov ultimativni šef in vodja, edinstveni kitarski genij Robert Fripp razpustil, skupina, pa se je po navideznem mirovanju vselej nepričakovano reafirmirala in v novi podobi posnela novo fundacijo vselej spektakularno adventivne in izzivalno samosvoje ter neponovljive artistične briljance.

Oče skupine Robert Fripp je esenco skupine povzel zelo nazorno s sledečo msiljo:
King Crimson is, as always, more a way of doing things. When there is nothing to be done, nothing is done: Crimson disappears. When there is music to be played, Crimson reappears. If all of life were this simple“.

King Crimson se nahajajo v letu 2019 v sledeči postavi:
Gavin Harrison – bobni
Jeremy Stacey – bobni, klaviature
Pat Mastelotto – bobni
Tony Levin – bas kitara, vokal
Mel Collins – saksofon, flavta
Jakko Jakszyk – kitara, vokal
Bill Rieflin – klaviature, melotron
Robert Fripp – kitara

Kako igrajo King Crimson na koncertih v novih časih lahko preverite v RockLine recenziji njihovega koncerta z dne 23.06.2018, ko so nastopili prav na dunajskem prizorišču Wiener Stadthalle.

Čas

(Ponedeljek) 20:00 - 23:59

Lokacija

Arena Di Verona

Piazza Bra, 1, 37121 Verona, Italija

Organizator

Di and Gi Srl.[email protected] Via dei Girasoli 30, 55041 Lido di Camaiore, Italia

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki
X