Julij, 2019

19jul21:0023:59Klarisa Jovanović & Della Segodba / Anna Garano & Anaïs TekerianCerkno (Star plac) Slovenija

more

Opis dogodka

petek, 19. julij, ob 21.00
Star plac, Cerkno; v primeru dežja bo prizorišče pokrito
Vstopnice: 5 € predprodaja / 7 € na dan koncerta

Klarisa Jovanović & Della Segodba (SI);transmediteranski šanson prek Panonije do Balkana

Klarisa Jovanović (glas)
Luka Ropret (kitara)
Jelena Ždrale (violina)
Nino de Gleria (kontrabas)
Nino Mureškič (tolkala)

Anna Garano & Anaïs Tekerian (IT, AM); armenske pesmi z okusom flamenka
Anna Garano (ak. kitara)
Anaïs Tekerian (glas)

Pevka Klarisa Jovanović, tudi priznana pesnica in prevajalka iz novogrščine in drugih jezikov, je na glasbeni sceni prisotna od 90. let 20. stoletja kot članica druge, prenovljene zasedbe Sedmina. Jovanovićeva se posveča starim, zvečine pozabljenim, neznanim ali malo znanim pesmim iz različnih evropskih zgodovinskih obdobij in tradicij. Še posebej so ji, poleg dediščine španskih Židov (Sefardov), blizu balkanske in mediteranske pesmi. Slednje so v osrčju njenega zanimanja v zadnjih letih, ko nastopa z zasedbo Della Segodba. Album Medinteran (2013) je prinesel izbor iz širokega nabora sredozemskih pesmi, tako sefardske kot slovenske, hrvaške, črnogorske, bosanske, francoske, španske, italijanske, grške in turške. Svoje raziskovanje starih pesmi omenjenih pokrajin je nadaljevala leta 2016 na albumu Amandolat, na katerem poleg sredozemskih in balkanskih najdemo tudi panonske pesmi.

 

Svoje vešče prepevanje starih pesmi je Klarisa Jovanović prvič obelodanila leta 1998, ko je z zasedbo Duma Levantina, ki jo je zagnala z vodjo Sedmine Venom Dolencem, objavila album Pesmi španskih Židov in naslednje leto nastopila na Drugi godbi. Pevka je že s tem albumom začrtala eno od interesnih sfer, ki jih od takrat raziskuje. Na albumu Hasret, ki ga je s Triom Bahur objavila leta 2001, je predstavila manj znane pesmi iz Balkana, večinoma iz Bosne, Grčije in Turčije. Poudariti je treba, da pevka govori vse jezike, v katerih poje, zato zveni njena interpretacija ob virtuozni spremljavi prekaljenih muzičistov iskreno in podoživeto. V recenziji albuma Medinteran so na Radiu Študent zapisali: »Klarisin jasen in mehak, a po potrebi tudi preteč glas, nas tudi brez poznavanja besedil popelje po celi pahljači mediteranskega čutenja in čustvovanja. Glasbeniki ji sledijo kot očarani in z ubrano muziko hkrati pričajo tudi o inštrumentalnem bogastvu Mediterana.«

Tudi v uvodnem koncertu bomo slišali stare in malo znane pesmi, in sicer iz Armenije, a v flamenko aranžmajih. Izvajali jih bosta italijanska kitaristka Anna Garano in armensko-ameriška pevka Anaïs Tekerian. Garanova, ki je študirala klasično in flamenko kitaro, je Tekerianovo najprej povabila k sodelovanju na svojem albumu Lessness (2014), ki ga je med drugim ustvarjala v New Yorku, na njem pa sta gostovala še Marc Ribot in Doug Wieselman. Garanova sklada in izvaja lastno glasbo, kakor tudi prearanžirane tradicionalne skladbe; nastopa solo in z glasbeniki iz vsega sveta tako v domači Italiji, kakor tudi v tujini. Snemala ja za RAI in Radio Koper. Poleg dveh albumov z Anaïs Tekerian je objavila šest albumov, na katerih igra in poje ob spremljavi drugih glasbenikov, kot so konrabasist Massimiliano Forza, trobentač Flavio Davanzo in pevka Alessandra Franco.

Anaïs Alexandra Tekerian je ena od ustanoviteljic armenskega a cappella tria Zulal, ki je imel turneje po ZDA in Kanadi ter nastopal v uglednih dvoranah, kot so muzej Getty, Kongresna knjižnica in Carnegie Hall. Tekerianova je tudi igralka in pisateljica. V rojstnem San Franciscu se je šolala na zasebni francoski šoli Lycée Français Lapérouse, na univerzi Yale pa je dokončala dramske študije. Trenutno živi v New Yorku. Z dramskim delom Lost Spring, ki ga je ustvarila s Kevorkom Mouradom in z Garanovo, ki je prispevala glasbo, je obredla festivale in odre, kot so Mucem (Francija) Morgenland Festival (Nemčija), Musical Bridges Around the World ter National Sawdust (ZDA). Za pričujoči duo kitare in vokala je Garanova prearanžirala stare armenske pesmi oziroma jim pridala zven flamenka in s tem poudarila krhkost pevkine izvedbe. Tandem je obredel številne odre po ZDA in Evropi ter objavil dva albuma, Ansahman (2016) in Saltless Sea(2018).

Čas

(Petek) 21:00 - 23:59

Lokacija

Star plac

Trg prekomorskih brigad 1 5282 Cerkno

Organizator

Zavod Jazz Cerkno[email protected] Trg prekomorskih brigad 1, 5282 Cerkno

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki
X