April, 2019

19apr21:0023:59Orto Fest : Wrong, CoilgunsLjubljana, Orto bar, Slovenija

more

Opis dogodka

20. ORTO FEST
Od 28. 3. do 27. 4. 2019,
ORTO BAR, LJUBLJANA

Že 20. celomesečni mednarodni klubski festival Orto Fest od 28, marca do 27. aprila 2019, v Orto Baru, v Ljubljani!

Od 28. marca do 27. aprila 2019 bo potekal že 20. festival mednarodni, največji klubski festival v Sloveniji, Orto Fest. Gre za častitljivo obletnico takšnega festivala, ki je unikum v našem prostoru. V svoji zgodovini je gostil že več kot 550 glasbenih skupin in izvajalcev. Gre za edinstven slovenski klubski festival, ki ponuja v svojem programu številne domače in tuje, tudi vrhunske glasbene skupine, žanrsko predvsem obarvane v rockovske barve vseh odtenkov, daje pa prostor tudi drugim glasbenim zvrstem s poudarkom na kvaliteti in izvirnosti določenega trenutka. Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 23 domačih in 12 tujih glasbenih skupin in izvajalcev.

Andrej Ciuha, organizator, ob letošnjem Orto Festu pravi: “Z veseljem lahko rečem, da smo prišli do 20. Orto Festa. Vsa leta se že trudimo, da v imenu programa pripeljemo vedno večje in boljše izvajalce in da še posebej podpremo domače skupine, saj je Orto fest že vsa leta namenjen prav slovenski klubski sceni. Le-ta je pogosto medijsko zapostavljena kljub svoji kakovosti in upamo, da je tudi s pomočjo Orto festa deležna še več pozornosti. Seveda pa smo brez državne in občinske finančne pomoči glede tega omejeni. Mislim, da smo letos sestavili dober program s številnimi zvenečimi imeni ter imeni, ki se šele prebijajo in se obenem zahvaljujemo izvajalcem, obiskovalcem in seveda medijem za podporo in sodelovanje.”

Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči nastaja pod okriljem Orto bara, kot tudi nekaterih zunanjih akterjev v smislu organizacije določenih koncertov v sklopu festivala. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.

Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 23 domačih in 12 tujih glasbenih skupin in izvajalcev in je žanrsko tudi letos izjemno barvit. Otvoritveni koncert 28. 3. bo pripadel sloviti hrvaški zasedbi Goran Bare & Majke, že dan po tem, 29. 3. pa Higher On Maiden iz Velike Britanije, najboljšemu tribute bendu Iron Maiden, edinemu, ki je nastopal z Iron Maiden na istem odru! Isti večer bodo na manjšem odru nastopile skupine Rudhen (I), Pyroxene (SLO), Old Bridge Cartel (SLO), naslednji dan, 30. 3. hrvaška skupina Vatra, v nedeljo, 31. 3. pa legendarni Rambo Amadeus z zasedbo Five Winnetous.

Drugi teden festivala se nadaljuje v  ponedeljek, 1. 4., ko bo v okviru praznovanja svoje 40. obletnice nastopila že legendarna novomeščanska skupina Drevored, 2. 4. pa tudi slovenski zasedbi Fed Horses in Bordo. Program se bo nadaljeval 3. 4. s slovitimi Šank Rock, 4. 4. pa z izjemno priljubljenimi Hamo & Tribute 2 Love. 5. 4. se obeta koncert za vse ljubitelje stare hrvaške punk scene, saj bo na oder stopila zasedba Valter svira Parafe, z originalnim pevcem legendarne zasedbe Paraf. In ker Zmelkoow ne smejo in ne znajo manjkati, jih boste lahko slišali in začutili v posebnem programu samo za Orto Fest 6. aprila.

V nov teden se bomo podali 9. 4. z domačo skupino Lumberjack, 10. 4. pa s starostami progresivne rock glasbe Demolition Group. 11. 4. boste lahko videli domače Avven in madžarsko zasedbo Tears of Kali. 12. 4. se obetata dva koncerta v enem večeru, udarne The Stroj na enem in novomeške lirične rokerje Društvo mrtvih pesnikov na drugem prizorišču Orto Bara. Po dolgem času pa boste lahko 13. 4. spet videli na odru domačo zasedbo Bohem.

Naslednji teden, 16. 4. bodo na oder Orto Festa stopili Samuel Blues & Miha Erič, dan za tem, 17. 4. pa atraktivna hrvaška zasedba Detour. 18. 4. bo v znamenju reggaeja s slovensko zasedbo Raggalution, 19. 4. pa bo nastopila slovita urbana zasedba Borghesia s povsem novim in starejšim materialom. Istega dne bo na manjšem odru Orto Bara dvojni koncert z ameriškimi Wrong in švicarskimi Coilguns. 20. 4. se bo na Orto Festu po daljšem času spet predstavila vrhunska slovenska pevka, avtorica in glasbenica Neisha.

Zadnji teden Orto Festa bodo 23. 4. začeli domači Jackson, 24. 4. pa ga nadaljujeta še dve odlični, mlajši skupini Smaal Tokk in Natriletno kolobarjenje s praho. 25. 4. nastopi Jure Lesar, 26. 4. pa še ena domača zasedba Captain Morgan’s Revenge. Zadnji dan letošnjega, že 20. Orto Festa pa bosta zaključili hrvaški skupini Thee Melomen in Mojo Men From Mars.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 21.30, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani: www.orto-bar.com ali http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest,  vstopnice za koncerte pa so na voljo tudi na www.mojekarte.si

Orto Fest je že 20. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Laibach, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številna druga. Če seštejemo obisk – v 20 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 82.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka.

Otvoritveni večer že 20. Orto Festa v četrtek, 28. 3. 2019, bo pripadel legendarni vinkovški zasedbi Goran Bare & Majke (HR), katere gonilna sila je neuničljivi rock n’roll pesnik z velikansko karizmo Bare, ki bo še enkrat razgalil svojo dušo in z vso močjo predstavil svoj novi album tokrat na Orto festu. Zadnji album Nuspojave so Goran Bare & Majke snemali v Sloveniji, v novomeškem studiu RSL. Pesmi, ki jih je posnel z Majkami so esenca resničnega pravega rocknrola. Pravijo mu legenda, karizmatik, največji rock glasbenik na Balkanu, veliki umetnik. On je vse to, a najprej je človek. Za njim je zelo dolga in turbulentna kariera, z vzponi in padci, njegovi albumi in mnogi hiti pa so tudi po treh desetletjih enako preprićljivi kot takrat, ko so nastali. Ne zamudite tega vrhunskega večera z Baretom & Majkami. Vstopnina je 20€ v predprodaji in 25€ na dan koncerta.

Že naslednji večer, v petek, 29. 3. pa na oder Orto Festa v pritličju stopi največja in najboljša Iron Maiden tribute zasedba Higher on Maiden, ki pride samo za ta koncert naravnost iz Velike Britanije, kjer se bo tudi ekskluzivno predstavila slovenskemu občinstvu. So tudi edina zasedba, ki je v svoji preteklosti nastopila z originalnimi člani Iron Maiden, za njimi pa je dolga kariera, v okviru katere so nastopili po celi Evropi, v Veliki Britaniji in v Aziji. Higher On Maiden nastopajo že od leta 1995 in so vrhunski tribute band Iron Maiden. Nastopali so v več kot 13 državah. Leta 1996 so bili na angleški turneji, ki je bila izjemno uspešna, še posebej pa je bil uspešen nastop v Royal Standard v Londonu, kjer je na oder prišel tudi Paul Di Anno in bil s fanti na odri pri več pesmih! Leta 1997 je skupina nastopila v tv showu The Sham Rock quiz in takoj po snemanju so člani prvič srečali velikega Bruca Dickinsona in Adriana Smitha. Bruce je ob temu dejansko dejal pevcu: »Zveniš povsem kot jaz!«. Na koncertu v Orto Baru boste lahko slišali vse največje uspešnice skupine Iron Maiden, kot so Aces High, 2 Minutes To Midnight, The Trooper, Hallowed Be Thy Name, Fear Of The Dark, Run To The Hills, The Evil That Men Do, Phantom Of The Opera in številne druge, iz vseh obdobij in albumov skupine. Nižja cena vstopnic (early bird) po ceni 14,00 eur je na voljo samo do 28. 2, nato bo 16,00 eur in na dan koncerta 19,00 eur.  

Isti večer, 29. 3. bo v Orto Baru na prizorišču na nadstropju trojni koncert. Gre še za en Kadilnica of Death Extra dogodek, ki bo poseben iz dveh razlogov: ker se bo odvil na petek in ker bodo tokrat nastopili gostje iz sosednje Italije! Orto Bar bodo namreč obiskali italijanski doom metalci/stoner rockerji Rudhen, družbo pa jim bosta delala dva domača banda – heavy metalci Pyroxene iz Ljubljane ter mariborski hard rockerji Old Bridge Cartel! Cena vstopnice za koncert  znaša standardnih 6 € oziroma brezplačno s KoD člansko izkaznico.

Že v soboto, 30. 3. bo v Hali v pritličju nastopila znana hrvaška zasedba Vatra, ki je s frontmanom in avtorjem Ivanom Dečakom je na Hrvaškem dosegla malodane kultni status. Do letošnjega leta so objavili že devet albumov, osvojili številne nagrade Porin, v pripravi pa je deseti album – luč sveta bo ugledal tekom letošnjega leta. Njihove pesmi so zelo dobro poznane hrvaški javnosti: pesmi Tremolo, Anđeo s greškom, Sputnik, Ima li budnih, Igle, Prekid programa, Saturn idr. so stalnica na radijskih postajah. Vatra je doživela uspeh že s prvim albumom Između nas, ki so ga izdali leta 1999, kmalu so zasloveli tudi kot odličen live band. Njihov prvi akustični koncert v dvorani Vatroslava Lisinskega v Zagrebu leta 2016 je bil razprodan, to je bil uspešen zaključek glasbenega leta in začetek polnoletnosti skupine ter uvertura v še eno novo uspešno leto. Skupina Vatra se je leta 2017 vrnila v zagrebško Tvornico kulture … Vstopnina v predprodaji 10 € in na dan koncerta 13 €

Ko je Rambo Amadeus slišal, da je vabljen na 20. Orto Fest, se je nemudoma z veseljem odzval. Tako ga boste lahko z zasedbo Five Winnetous slišali v nedeljo, 31. 3. Rambo Amadeus je neprekosljivi glasbenik, avtor, poet in mislecu. Najzabavnejši (»multipraktik – kot da sem sesalec«) – kulturni umetnik (»zanima me, kdo so nekulturni umetniki«) našega prostora in časa (»v tem trenutku in na tem prostoru sem samo jaz, saj je vsak v tem trenutku v svojem prostoru in je trditev odvečna«). Živa legenda (»čeprav so mrtve legende bolj avtentične«) na 20. Orto fest prihaja s petimi Vinetuji. Prvi igra boben, drugi bas kitaro, tretji klaviature, četrti saksofon in peti trobento. Vsi streljajo z lokom, Old Shattered Hand pa s pištolo. Vstopnina: 22 € v predprodaji in 27 € na dan koncerta.

Nov, drugi teden Orto Festa 2019 bo v ponedeljek, 1. aprila na oder Hale v pritličju kluba pripeljal legendarno novomeško rock zasedbo Drevored. Letos praznujejo 40. obletnico od ustanovitve, ta častitljivi jubilej pa je označila in napovedala z izjemno odzivnim Izštekanim koncertom na Valu 202 pri Juretu Longyki 22. januarja letos. Drevored so se zbrali že leta 1979, tedaj novomeška gimnazijska skupina pa je zakoračila v osemdeseta, ko so nastopili na Novem rocku in nizali uspehe na koncertih po nekdanji skupni državi. Predani rock glasbi in uporniškemu duhu so prepričali številno občinstvo, v njihovi »prvi desetletki« pa so se v skupini zvrstili številni pomembni novomeški akterji rock glasbe. A še preden so izdali prvo ploščo, so skupino leta 1988 razpustili. A člani skupine niso obupali in so leta 2009 izdali svoj prvenec »Dekade«, pred dvema letoma pa je sledil album »Na zahod«. In če citiramo Jureta Longyko: »In danes, po štirih desetletjih, je Drevored močan, lepo raščen, jasno zveneč ter pripravljen na nove izzive.« Danes so v zasedbi Dušan Prosinečki (vokal, kitara), Andrej Zupančič (bas kitara), Alen Tibljaš (bobni) in Primož Hudoklin (kitara). Vstopnina: 10,00 €.

V torek, 2. aprila bo na Orto Festu nastopil slovenski dvojec, zasedbi Bordo in Fed Horses. Žanrsko sicer različni zasedbi, a kljub vsemu se njihove vibracije nekje prekrižajo. Za uvod v večer bo poskrbel Tomaž Štular, ki je kot Bordo v lanskem letu zapisal in izdal album Medzvezdje. Album, ki je premierno izšel na Izštekanih 25 v Kinu Šiška, 4. decembra 2018, ponudi enajst songov, med katerimi so tudi Odplešiva, Predaleč za nas, Osamljen in Bos, Zakaj? in druge. “To ni konceptualni album. Je prerez triletnega ustvarjanja, skupek singlov z družbeno kritičnim nastavkom, ki se združijo v medzvezdje vseh sodelujočih na albumu. Izredno lepo potovanje, ki mu zaenkrat ni videti konca.” pravi Tomaž. Vstopnina: 10 € v predprodaji in 12 € na dan koncerta.

V sredo, 3. aprila bo na oder pritličja v Orto Baru stopila slovenska rock skupina Šank Rock, ki je nastala leta 1982 v Velenju. Iz prvotne zasedbe sta ostala dva člana, in sicer Matjaž Jelen na vokalu in Cveto Polak na basu, od leta 1990 pa je pridružen virtuoz na kitari, Bor Zuljan. Vsi trije danes tvorijo jedro oz. »frontno linijo« Šank Rocka, na bobnih je Roman Ratej, na klaviaturah pa Samo Jezovšek. Njihova diskografija je (ne samo za slovenske razmere!) impozantna, kajti posneli in izdali so 17 albumov, prvega leta 1987 (Pridite na žur), zadnjega pa leta 2017 (Nekaj več). Na začetku kariere jim je zelo pomagal njihov prvi manager Rajko Djordjević. Po izidu tretjega albuma (Jaz nimam noč za spanje – 1990) so si že pridobili toliko svoje publike, da so odšli na prvo samostojno turnejo in  uspešno razprodali kar nekaj športnih dvoran po večjih mestih Slovenije. Leta 1998 prvič prenehajo z delovanjem in se leta 2002 ponovno zberejo ter posnamejo 5 albumov do leta 2010, ko decembra ponovno prenehajo z delovanjem. Leta 2014 dobijo povabilo za ekskluzivni nastop na prireditvi Pivo in cvetje v Laškem, kjer odigrajo sedaj že legendaren koncert z gostujočim kitaristom Steve Stevensom. Po zelo pozitivnem odmevu pri publiki so se fantje odločili za nadaljevanje glasbene poti. Aprila 2015 so izdali nov album Restart, ki vsebuje štiri nove skladbe ter šest ponovno posnetih uspešnic. Januarja 2017 so izdali nov album z naslovom “Nekaj več”, 12. maja pa na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani pod pokroviteljstvom Volkswagen Slovenija pričnejo turnejo z naslovom Nekaj več, ki je trajala dve leti. Vstopnina: early bird 10 €, v predprodaji 15 € in 20 € na dan koncerta

Hamo & Tribute 2 Love se ob 20. obletnici Orto Festa vračajo na kraj glasbenega zločina v četrtek, 4. aprila.  Ob delti bežigrajskega bluesa in zalublenega rocka najdemo glasbeno zasedbo Hamo & Tribute 2 Love. Že zadnjih 12 let navdušujejo z iskrenim igranjem na čustva, kitare, bobne in tipke tako na albumih, kot na koncertih v živo. Da o prepoznavnem in priljubljenem vokalu sploh ne govorimo. Na vseh treh studijskih albumih – Dve (2013), PolS (2015) in 3P (2017) – slišimo prepričljivo avtorsko preigravanje popbluz akordov, rokenrol ritem sekcije in zapleteno igro celotnega spektra lubezni. Od tiste bolj žalostno zasanjane do srečno pocukrane in tiste seksapilne, ki se ji včasih ni moč upreti. Svoj pristen prvinski zvok so našli v prepoznavnem domačem blues rocku, podprtim s poetičnimi avtorskimi besedili. Bend verjame v tradicijo in odličen zvok, zato za vse audiofile, nostalgike in zbiratelje svoje albume izdajajo na vinilnih ploščah, glasbeni posnetki pa so seveda na voljo tudi na CD-jih in digitalnih platformah. Svojo lubezensko zgodbo najraje pripovedujejo v živo na številnih koncertih po vsej Sloveniji. Na odru se izčiščen zvok z albumov sreča z improvizacijo, vrhunskimi kitarskimi in tipkarskimi solažami in predvsem pozitivno energijo, ki jo med občinstvo pošiljajo v enormnih odmerkih. V današnjih dneh redka kombinacija vedno znova naravno zlije petje z odra s prepevanjem množic pod njim. Bend se velikokrat šali, da je publika njihov šesti in najbolj pomemben član in to je opaziti na slehernem špilu. Vstopnina: 12 € v predprodaji in 18 € na dan koncerta

Še en ekskluzivni koncert bo na letošnjem Orto Festu. V petek, 5. aprila boste lahko slišali glasbo legendarne reške punk skupine Paraf z zasedbo Valter svira Parafe.  Paraf so bili ena izmed najbolj udarnih in pomembnih skupin novovalovskega punk gibanja na Hrvaškem. Osnovani so bili v sedemdesetih letih, natančneje leta 1976 v Reki na Hrvaškem. Preigravali so punk rock/darkwave glasbo ter se vkovali med številne zvezde jugoslovanske glasbene scene. Njihovi prvi koncerti so večinoma odmevali po hodnikih srednjih šol, kasneje tudi po študentskih kampusih ter klubih v družbi legend kot so Azra, Pankrti, Prljavo kazalište. Njihov prvi single Rijeka/Moj život je novi val je bil izdan v Ljubljani leta 1979. Paraf niso bili oblegani samo iz strani oboževalcev, zaradi preudarnih besedil in melodij, ampak so bili pogosto tarča v očeh organov pregona, ker so izstopali in glasno povedali kaj mislijo, brez dlake na jeziku. Leta 1979 so izdali prvi album A dan je tako lijepo počeo, ki predstavlja klasičen, prodoren punk rock zvok. Zaradi komplikacij in nesporazumov na njihovi glasbeni poti, jih je nedolgo po izdaji prvega albuma zapustil prvi človek Parafov, njihov pevec Valter Kocijančić. Njegov vokal je zamenjal ženski, dobili so novega kitarista, izdali drugi album Izleti ter predstavili Paraf v malo bolj melodični, post-punk luči. Za tem kmalu spet zamenjajo kitarista, ta nažalost umre tik pred zaključkom njihovega tretjega albuma – Zastava. Z novo postavo kitare ga dokončajo in izdajo ter uradno prenehajo z igranjem in nastopanjem leta 1987. Valter je po dolgih letih sestavil glasbeno zasedbo, Valter svira Parafe, ki preigrava njihove stare pesmi, s katerimi nas popeljal nazaj skozi čas s pomočjo glasbe, katero so ustvarili še kot skupina Paraf. Vstopnina v predprodaji: 10 € in 13 € na dan koncerta.

Sobota, 6. 4. pa je tisti dan Orto Festa, katerega noč so si rezervirali Zmelkoow s posebnim programom za ples in posluh z nazivom Večer živalskih napevov. Ko smo že pri temu: kaj imajo skupnega svinja, medo, ribica, orel, pes in srna? Res je, to so živali! Ampak ne le to; vse nastopajo v komadih od Zmelkoow. Poleg omenjenih jih je seveda še veliko več in njihove zgodbe in prigode bodo Zmelkoow predstavili v Orto baru, ki se bo tokrat prelevil v pravi pravcati Orto animale (ali vogonsko prevedeno v slovenščino – živalski vrt). Živali na koncertih Zmelkoow sicer niso kakšna posebna redkost; nemalokrat se proti zaključku koncerta prav beštijelno obnaša del obiskovalcev, pa tudi na odru nekateri hitro padejo pod njihov vpliv (morda pa je tudi obratno). Kakorkoli že, Zmelkoow bodo skozi svoje bolj pa tudi manj znane pesmi predstavili prihod življenja iz morja (npr. japonski guat) na kopno (npr. kralj živali – lev), pa potem v zrak (npr. popipsana muha) in v ostale dimenzije, kjer domujejo volkodlaki in batmani. Obljubljajo, da tekom prireditve ne bodo poškodovali ali užalili nobene živali. Saj jih imajo radi! Vstopnina: 10 € v predprodaji in 13 € na dan koncerta.

Mlada slovenska zasedba Lumberjack bo nastopila na odru Orto Bara 9. aprila. To je skupina petih mladih fantov, ki poosebljajo rokenrol. Njihovi spevni refreni in mladostna zagnanost so jih pripeljali na številne slovenske odre (Gora rocka, Kolpa music festival, Trnfest, Rocktronica, Groš na ulici …), med drugimi pa tudi na oder letošnje Eme. Zaenkrat je bilo za zasedbo najbolj plodno leto 2018, ko so se pridružili glasbenikom pod okriljem založbe Nika, predstavili svoj prvi EP in nato še prvi album z naslovom Brez nadzora brez morale. Na radijskih postajah ste v zadnjih mesecih zagotovo lahko slišali zadnji singl z albuma, ki nosi naslov Kralj. Vstopnina: 5 € v predprodaji in 8 € na dan koncerta.

Še ena legendarna slovenska zasedba bo nastopila na letošnjem, že 20. Orto Festu, natančneje 10. aprila. Demolition Group so na slovenskem glasbenem zemljevidu prisotni že od leta 1985. Prvaki slovenske nekonvencionalne glasbe izvirno združujejo številne zvrsti, od hardcora in jazza prek noisea in art rocka do eksperimenta ter v svojih vedno aktualnih besedilih neusmiljeno kritizirajo stanje v družbi. Sicer se je v letih delovanja zamenjalo nekaj članov postave, vendar so kljub spremembam ohranili svoj ustvarjalni naboj, drugačnost in družbeno-kritično noto, s katero stopajo po robu slovenske alter in underground glasbe.

Najnovejši album “Pojdiva tja”, ki je izšel lani, so Demolition Group posneli v pomlajeni zasedbi in sicer – Aleš Suša na saksofonu, Petar Stojanović na kitari, brata Tomi in Ivan Gregel na basu in bobnih, pevec Goran Šalamon in Matjaž Pegam, ki skrbi za zvok in produkcijo. Vstopnina: v predprodaji 10 € in 12 € na dan koncerta.

11.4. bosta v Hali v pritličju Orto bara nastopili dve zasedbi, slovenski Avven in madžarski Tears of Kali. Avven so slovenska alternativna metal skupina, katere zvok vsebuje metalcore, progresivni metal in folk metal. Združujejo zvok težkih kitar ter melodije piščali in dud, vse skupaj pa podkrepijo z orkestracijami in sintetičnimi klaviaturami. Svoj zadnji EP EOS so že predstavili pri nas, kot tudi v tujini. Začeli so leta 2004, ko so se že odločili za svojstveni zvok in glasbeno pot. S prvim albumom Pantha Rei iz leta 2006 so že prejeli številne odlične kritike, po dolgi slovenski turneji pa so se podali nazaj v studio. Leta 2010 so izdali dva nova singla in kmalu še novi album Kastalija. Spomladi 2012 so se podali na svojo prvo večjo turnejo onstran meja domovine in v okviru te so nastopali po Srednji Evropi in Balkanu, kjer so jih še posebej dobro sprejeli, to pa jim je prineslo nove ponudbe za koncerte. Tako so že leta 2013 nastopali po mnogih evropskih državah, med njimi v Franciji, na Madžarskem, na Češkem, Slovaškem in na Poljskem. Medtem so ustvarjali tudi novo glasbo, v okviru katerega je nastal tudi prej omenjeni EOS.

Tears of Kali so bili ustanovljeni leta 2016 in kmalu so posneli album Dive into Ascension, ki so ga izdali že oktobra istega leta. Kmalu so postali popularni na Madžarskem, želja članov skupine pa je bila, da se predstavijo tudi izven meja svoje države. V okviru tega jih bomo videli tudi na letošnjem Orto Festu. Vstopnina: 8€ v predprodaji in 12€ na dan koncerta.

Oder Orto Bara v pritličju bo v petek, 12. 4., zasedla domača zasedba The Stroj. So samosvoji tolkalski veterani, ki delujejo že 22. let, ki bodo svoj aktualni repertoar predstavili tudi na letošnjem Orto Festu. Po uspešni koncertni sezoni in premieri produkcije Plamen v prsih, ki so jo preteklo jesen uprizorili na Ljubljanskem gradu, se desetčlanski kolektiv s celotnim arzenalom industrijskih glasbil vrača na oder Orto Bara. Nastopi The Stroja v klubskem okolju so redka priložnost, da neutrudni tolkalski pogon doživite iz neposredne bližine, začutite njihovo surovo moč ter se prepustite hipnotičnemu industrijskemu ritualu. Vstopnina: 10 € v predprodaji in 15 € na dan koncerta.

Taisti večer, 12. 4. bo v klubu na nadstropju nastopila novomeška zasedba Društvo Mrtvih Pesnikov.  Novembra lani so izdali nov album Astronavt, izid pa je pospremil s premiernim koncertom v Siti Teatru in še z dvema singloma – istoimenski Astronavt in Padalo za strah. Na njem je 10 skladb, ki so nastajale dve ustvarjalni leti in utegnejo preživeti naš čas in preseči tuzemski prostor. Album naslavlja tematiko minljivosti življenja na Zemlji, izgubljenosti človeka v svojem lastnem vesolju ter ljubezni tudi onkraj zaljubljenosti, kar nakazujejo že nekateri naslovi pesmi: Hello, Formula časa, Astronavt, Padalo za strah, Čip in Od zibelke do groba. Konceptualno zgodbo raziskovanja življenja dopolnjujejo Begunca, Filozof, Srce ter Tinta in pero. Pesniki so se snemanja albuma lotili drugače kot ponavadi. Pesmi Alana Viteziča in Tomaža Koncilije, zaigrane le ob kitari, so aranžirali v studiu, kjer so snemali vsi naenkrat in se prepustili kreativnosti. Iskali so lasten glasbeni izraz glede na značaj posamezne pesmi. Novi album prinaša predrugačeno zvočno podobo banda. Glasbeni izraz je bolj neposreden, band pa krmari med tršimi zvoki, akustičnimi napevi in nenazadnje prepoznavnimi intimnimi skladbami, ki so njegov zaščitni znak. Pod producentskim vodstvom Petra Dekleve jih je studijski izlet odpeljal v različne glasbene svetove, tako boste na albumu slišali zvoke indie folka, post rocka, elektro popa in tudi drum’n’bassa. Zanimivost je tudi avtorski prvenec basista Tomaža Koncilije, ki se podpisuje pod zaključno skladbo albuma Filozof, v kateri lahko slišimo tudi njegovo vokalno interpretacijo.

Bohem bodo v soboto, 13. 4. v sklopu turneje “On je jaz” na Orto Festu obeležili 15. obletnico izida njihovega odličnega prvenca Življenje ni zločin, na katerem so se znašle skladbe Kraljica sanj (duet z Laro Baruco), Deveti junij, Boem, Kri in seveda njihov največji hit On je jaz, ki so še danes del rednega repertoarja  radijskih postaj in “play list” rock zanesenjakov. Prvič in zadnjič v njihovi karieri bodo prvenec zaigrali V CELOTI. To, da končno tudi v živo slišijo skladbe kot so Dnevi grmenja, Strah itd., predstavlja za vse fane skupine in ostale ljubitelje melodičnega rocka neprecenljivo in edinstveno priložnost. Vabljeni, da skupaj z Bohemi proslavite 15 let izida njihove prve plošče! Vstopnina: 10 € v predprodaji in 12 € na dan koncerta

Nov teden 20. Orto Festa bosta 16. 4. otvorila Samuel Blues & Miha Erič iz Slovenije.  V goste prihajata s svojimi novimi udarnimi skladbami! Glasbenika imata na odru prezenco v prodornih ritmih prepletajočih akordih ter slide šovih, do tonskih krikov suverenih, surovih, nežnih in udarnih orglic v blues rock maniri. Veljata za najbolj izvirna in nadarjena glasbenika v mlajših vrstah slovenske rockovsko – bluesovske glasbene scene. Če orglice nikoli ne utihnejo in če se ritem noge s slide kitaro in reskavim glasom ne ustavi, gre zagotovo za bluesovski duet, ki ga sestavljata Samuel Blues in Miha Erič.  Vstopnina: 5 €.

Detour je hrvaška petčlanska skupina, ki bo nastopila v Orto Baru 17. 4. Skupina je uveljavljena med ljubitelji kvalitetnega, sodobnega, elektro-akustičnega pop zvoka, hitrejšega plesnega ritma, občasno začinjenega z drum’n’bassom, zadnje čase pa tudi s kakšno country noto. Do začetka leta 2006 je skupino vodil avtor, aranžer, producent in kitarist Nenad Borgudan in je delovala pod imenom Yammat. Po razhodu s tedanjim managerjem pa so svojo glasbeno pot nadaljevali pod imenom Detour. Album z največjim številom hit singlov (Srce veliko, Snijeg, Daleko, Plešem sama) je Detouru zagotovil Porina za najboljši pop album leta 2014. V začetku 2016 je Nenad spisal morda najuspešnejše delo v svoji avtorski karieri, skladbo Zaljubila sam se, s katero se je predstavila tudi nova vokalistka skupine Gina Damjanović, ki je zamenjala dotedanjo pevko Majo Posavec. Skladba je zasedla hrvaške glasbene lestvice in s strani hrvaškega diskografskega združenja prejela priznanje za najbolj predvajano skladbo na hrvaških radijskih postajah. Detour se lahko pohvalijo tudi z nagrado za najboljšo skupino leta 2016, delovanje je okronala tudi glasbena nagrada Porin 2017 v dveh kategorijah, za Pesem leta s skladbo Zaljubila sam se in za Najboljšo vokalno izvedbo. Detour so nato v letu 2018 izdali svoj četrti studijski album, na katerem bodo tudi že uspešni singli Zaljubila sam se, Biram in aktualni single Bez tebe, ki je že v prvih dneh predvajanja pristal med najbolj predvajanimi skladbami na hrvaških radijskih postajah. Zadnje priznanje pa je prišlo s strani stroke, saj je bila skladba Biram nominirana v kar treh kategorijah diskografske nagrade Porin 2018, in sicer za Pesem leta, Najboljšo vokalno izvedbo in Najboljši videospot. Vstopnina v predprodaji 10 € in 13 € na dan koncerta.

18. aprila bodo na oder Orto Festa stopili kranjski Raggalution, ki od leta 2011 mešajo svojo reggae čorbo, začinjeno z dubom, funkom in ščepcem psihadelije. Z rednim touranjem so svoj studijski prvenec iz leta 2013, Mask of Liberty, ponesli od Grčije do Nizozemske. Aprila 2017 so Raggalution izdali svoj drugi album Gatekeeper, ki ga sedaj predstavljajo na odrih širom Evrope. Oba albuma si lahko zastonj snamete z njihove spletne strani. Vstopnina: 7,00 €.

Borghesia je kultna elektronska alter-rock zasedba, ki bo nastopila na Orto Festu 19. aprila. Skupina je nastala daljnega leta 1982 v Ljubljani iz alternativne gledališke skupine FV-112/15. Borghesia od svojega začetka svojo značilno estetiko napaja iz podob prepovedanega, tabuiziranega in zatrtega. V osemdesetih so bili skupaj z glasbenim kolektivom Laibach ne zgolj mednarodno najbolj prepoznavni predstavnike slovenske alternativne glasbene scene, temveč tudi prvoborci razvijajoče podzemne darkerske elektronske scene. Borghesia, ki jo pogosto navajajo kot EBM (Electronic Body Music) pionirje, je izdala štiri dolgometražne albume za eno najpomembnejših evropskih neodvisnih založb – Play It Again Sam (PIAS), ter odigrala številne koncerte v Evropi. Po dolgem zatišju od srede devetdesetih do leta 2009 sta se ustanovna člana skupine Aldo Ivančič in Dario Sereval vrnila k skupnemu ustvarjanju glasbe. Novo poglavje z razširjeno zasedbo je prineslo povratniški album And Man Created God (Metropolis Records, 2014), ki predstavlja slogovni obrat proti žanrsko neobremenjenemu zvoku, izžarevajoč brezpogojno ljubezen do zgodovine glasbe. S podobnim izhodiščem je nastal tudi najnovejši album Borghesie Proti kapitulaciji (Moonlee Records, 2018), ki prinaša na poeziji Srečka Kosovela temelječi retrofuturistični industrial art rock ep, ki slogovno spretno krmari med nekakšnim alternativnim soundtrackom Iztrebljevalca, zadušljivim ambientom britanskih Coil, melanholijo berlinskega obdobja Davida Bowieja in direktnostjo Nine Inch Nails. Vstopnina: 10 € v predprodaji in 13 € na dan koncerta.

19.4. se na Orto Festu 2019 obeta praznik za ljubitelje noise rocka, saj se bosta v okviru skupne evropske turneje na njem predstavili zasedbi Wrong (ZDA) in Coilguns (Švica)! Noise rock kvartet iz Mijamija na Floridi Wrong je bil ustanovljen leta 2014 iz pepela zasedbe Capsule, kmalu pa so izdali svoj prvi EP Stop Giving. Wrong igrajo divji heavy noise rock. Leta 2015 so podpisali pogodbo z založbo Relapse Records in se podali na prvo severnoameriško turnejo z Torche in Nothing.

Coilguns so eni od ponosnih nosilcev 2.0 DIY scene od leta 2011, ko so ustanovili skupino. Po podpisu pogodbe z Pelagic Records, so kmalu ustanovili lastno založbo Hummus Records, ki je doslej izdala okoli 50 izdaj, vključno z vsemi skupine Coilguns, torej štirimi EP-ji in enim albumom Commuters, ki so ga izdali leta 2013. Svojo glasbo so vedno snemali v živo. Leta 2015 so nastopali na 160 koncertih po Evropi in Avstraliji, po daljšem delovnem počitku in številnih solo projektih članov skupine pa so leta 2016 vseeno nastopili tudi na Paleo Festivalu, največjem švicarskem open air festivalu.

Vstopnice po 13€ so že na voljo preko On Parole Productions, v TRUGA Shop in v Orto baru … https://www.on-parole.com/si/shop/view/wrong-coilguns-ljubljana-19-04-2019-ticket

20.4. bo na Orto Festu končno spet nastopila Neisha. Je glasbenica, ki je slovenski publiki dobro znana (več o njej si lahko preberete na www.neisha.org). Čeprav je v javnosti znana kot pop izvajalka, so njeni nastopi v resnici čistokrvni rokenrol. Na njih pride do izraza njena virtuoznost, energija in pristen stik z publiko. V ljubljanskem Orto Baru bo nastopila s svojo zasedbo glasbenikov, izvajali pa bodo tako njene avtorske skladbe, kot tudi nekatere skladbe iz svetovne glasbene skrinje, ki pa jih Neisha popolnoma priredi in se v celoti zlijejo z njeno zgodbo. Dobra energija je zagotovljena. Vstopnina: 14,00 €

23.4. bodo na Orto Festu nastopili slovenski Jackson. So celjska zasedba, ki je lani praznovala svojo 5. obletnico delovanja. V tem času so zaigrali že na več kot sto dogodkih s praktično vsemi imeni slovenske scene in scene sosednjih držav. Med bolj zvenečimi festivali so gotovo Castle Kolpa Music Festival, ŠVIC, Gora rocka, Pivo in Cvetje, Flosfest …  Njihovi singli so redno predvajani v dnevnem programu Vala 202, kjer je bil zadnji, Zvezdni popotnik, tudi popevka tedna, in ostalih radijskih postaj. Od bolj komercialnih so se prebili na Radio 1, kjer so na njihovi lestvici slovenskih singlov že velikokrat zasedali prvo mesto, pa tudi MTV in njihovo Domačico ni zanemarljivo omenjati, sploh pa nominacije za MTV music award best adria act leta 2015. V letu 2017 so izdali prvi album V čast srca, letos pa jih čaka izdaja novega EP-ja. Vstopnina: 5,00 €.

V sredo, 24. aprila, bo na Orto Festu 2019 nastopil domači dvojec, Smaal Tokk in Natriletno kolobarjenje s praho. “Rajši izdam plošču ku domovinu”, pravi Smaal Tokk, “še rajši bi pej mjw koncertt u Orto bari, ku sm šlišou, de so šaldo bedess!”Smaal Tokk se po uspešni predstavitvi druge plošče odpravlja na koncertno turnejo po Sloveniji. No, na serijo koncertov. Pravzaprav na koncert tu in tam. No, pač – na koncert v Orto bar … kjer bo občinstvo v spremstvu vrhunskih glasbenikov, ki bi sicer raje igrali ob kakem bolj znanem imenu slovenske glasbene scene, razveseljeval in razsvetljeval z novimi in starimi pridigarskimi skladbami.

Natriletno kolobarjenje s praho je projekt avtorja besedil in interpreta, sicer gledališčnika Jureta Novaka ter vsestranskega vokalista in multiinstrumentalista Uroša Buha (BUH, Same babe, Josip Brass, Zaklonišče prepeva, …), ki v N3L poleg vokala prispeva še bobne in kitare. Natriletno kolobarjenje s praho je spoj kompleksnih, pesniških besedil z raznorodnimi glasbenimi pristopi, ki črpajo iz pankersko grandžerskega generacijskega ozadja avtorjev. Od uspešne izdaje druge plošče, Iz konteksta, je dvojec na permanentni, a sporadični turneji ob podpori odlične zasedbe: poleg Novaka in Buha nastopajo še Polona Janežič (Katalena), Marko Širec (Nina Bulatovix, Coma Stereo) in Marek Fakuč. Vstopnina v predprodaji 8 € in na dan koncerta 10 €

 Četrtkov večer, 25. 4., Orto Festa je namenjen Juretu Lesarju, ki je avtor glasbe in besedil, pevec, kitarist in bivši član skupine Eskobars. “Lesar je bil že pri Eskobarsih osrednji avtor, ustvarjalna sila, glas in beseda benda, poleg tega pa ima to srečo, da je njegova odrska prezenca na meji hipnotične,” je o njem zapisal Izak Košir v lanskoletnem intervjuju za Mladino. Prvi singel, Mestno kolo, je luč sveta ugledal v sredini poletja 2018 in na mah osvojil radijske postaje. Debitantski album Zemljin sin je izšel pri založbi Dallas Records, premierno je bil predstavljen na koncertih v Piranu ter v Ljubljani, kjer je naletel na odličen odziv občinstva in medijev. Na albumu je 9 avtorskih pesmi, 9 različnih zgodb, Jure je napisal glasbo in besedilo za vse skladbe. V Orto Baru bodo poleg Jureta Lesarja – vokal, akustična in električna kitara, na odru stali še Denis Horvat (producent in multiinstrumentalist), David Morgan (bobni), Luka Mrdakovič (bas) in Jan Fanedl (kitara). Vstopnina: v predprodaji 8 € in 10 € na dan koncerta.

V petek, 26. aprila bodo na Orto Fest 2019 nastopili Captain Morgans Revenge. Captain Morgans Revenge so začeli kot rokerska trojica iz Novega mesta, ki jih glasba povezuje že od samega začetka. Kot sočlani ali pa le del nepogrešljive ekipe so se skupaj povezovali v skupinah kot so Necrotik, Kormorana, HBWC, Condemnatio Christi, Sarcom, Linear … Vikendaška »piknik varianta« snemanja naključno nametanih akordov in nekaj mimogrede padlih udarcev se je zaključila pozno v noč s končano pesmijo in nasmehom na obrazu. Po pol leta iskanja basista je v skupino vstopil Nejc Godec, znan tudi kot član skupine Ice On Fire in tako je skupina v začetku Decembra 2015 s prvim nastopom naznanila svoj vstop na glasbeno sceno. V kratkem času delovanja se skupina lahko pohvali s kar nekaj kvalitetnimi nastopi, med drugim tudi na odru Škisove Tržnice, Gore Rocka, Majskih Iger, Festivala Lent, Demofest-a in še bi lahko naštevali. Stilsko jih lahko poizkusimo opredeliti kot hard blues, rokersko zasedbo. Ker pa volk nikoli popolnoma ne zamenja svojega kožuha tudi Captain Morgan’s Revenge ne morejo, da ne bi v svojo glasbo vklopili tudi težko kovinarske mešanice southern metala in stoner rocka. Začetek marca 2017 so zaznamovali z izidom singla Same Fools, leto 2018 pa je bilo za skupino prelomno. Februarja so izdali svojo prvo mirnejšo skladbo Say Sou’ll Be Mine, ki je bila tudi napoved njihovega prvega albuma Queen Of The Night, ki so ga potem 18. maja predstavili pred napolnjeno dvorano ljubljanskega Orto Bara. Ni še konec pravijo fantje! Komaj nekaj mesecev po izidu albuma skupina že pripravlja skladbe za nov album na katerem pa bo kitaro vihtel Janez Janežič. Vstopnina: 5 €.

Na zaključku Orto Festa 2019 boste lahko slišali in videli dve hrvaški zasedbi: Thee Melomen in Mojo Men from Mars. Thee Melomen so zagrebška skupina, katere člani so igrali ali še vedno igrajo v skupinah The Babies, Erotic Biljan & His Heretics, Sloming Moops, Thee Mad & Hairy Wombats ter Vex & Voxtones. Po številnih nastopih doma in v tujini so leta 2016 izdali svoj prvi EP Chinatown (2016), se pojavili na 7-inčnem EP-ju Balkans-Pedro Four-Way, ki ga je v svoji založbi ORG music izdal legendarni Mike Watt (soustanovitelj skupine Minutemen in bivši član skupine The Stooges) in se s polnim navdušenjem zapodili v studio Pod.room, kjer so posneli dvanajst novih pesmi. Debitantski album Disappear je sproduciral Dražen Gavrilović in je bil izdan decembra 2018. Svojo izdajo na gramofonski plošči je dobil januarja 2019. Album bodo slovenski publiki prvič predstavili v Orto Baru.

Tako kot Thee Melomen tudi Mojo Men From Mars prihajajo iz Zagreba. Svoje ime so vzeli iz istoimenske pesmi skupine The Cramps, svojo glasbo pa opisujejo kot 56-66-76 rock ‘n’ roll, zmes rockabillyja petdesetih let, garažnega rocka šestdesetih let in punka sedemdesetih let. Ideja o bandu se je prvič pojavila leta 2008, ko se je band začel družiti in preigravati skladbe Buddyja Hollyja, The Ramones, The Clash, The Sonics in Elvisa. Na eno izmed vaj je Fitz prinesel svojo avtorsko skladbo Waste My Time. Prve demo posnetke so posneli že leta 2009, prvič pa so v studio odšli leta 2015, ko so s pomočjo Marka Tizaja (ex. The Mad Men in High Steppers) posneli pet pesmi,  ki so bile izdane kot EP Invasion Of Mojo Men From Mars. Dve leti kasneje so se zopet znašli v studiu. Tokrat so posneli skladbo Zdenac, Jabuka, Lap, ki je bila posneta v podporo ohranitve enega od starejših zagrebških klubov, kultnega GK Jabuka. Skladbo je na Tascamov 8-track posnel Goran Lautar (bivši član skupine The Babies). V sklopu avtorskih večerov so septembra 2017 nastopili v zagrebškem klubu Vintage Industrial Bar, kjer so si oder delili z Thee Melomen in Tyger Lamb. Svoj nastop so posneli. Dve od skladb sta bili izdani na kompilaciji hrvaškega Radia Študent It Came From The Garage, vol. 2, ostale pa boste lahko slišali na prihajajoči izdaji, ki jo bodo predstavili v Orto Baru. Vstopnina: 8 €.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 21.30, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani:

www.orto-bar.com ali http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest, vstopnice za koncerte pa so na voljo tudi na www.mojekarte.si

Dežurni telefon Orto bara: 01 23 21 674.

PROGRAM LETOŠNJEGA, ŽE 20. ORTO FESTA:

28.03. 2019 Orto Fest 2019 – otvoritev – Goran Bare & Majke (HR)
29.03. 2019 Orto Fest 2019 – Higher On Maiden – uradna Iron Maiden tribute skupina (VB)
29.03. 2019 Orto Fest 2019 – Rudhen (I), Pyroxene (SLO), Old Bridge Cartel (SLO)
30.03. 2019 Orto Fest 2019 – Vatra (HR)
31.03. 2019 Orto Fest 2019 – Rambo Amadeus & Five Winnetous
01.04. 2019   Orto Fest 2019 – Drevored (SLO)
02.04. 2019   Orto Fest 2019 – Fed Horses (SLO), Bordo (SLO)
03.04. 2019   Orto Fest 2019 – Šank Rock (SLO)
04.04. 2019   Orto Fest 2019 – Hamo & Tribute 2 Love (SLO)
05.04. 2019   Orto Fest 2019 – Valter Svira Parafe (HR)
06.04. 2019   Orto Fest 2019 – Zmelkoow (SLO)
09.04. 2019   Orto Fest 2019 – Lumberjack (SLO)
10.04. 2019 Orto Fest 2019 – Demolition Group (SLO)
11.04. 2019  Orto Fest 2019 – Avven (SLO), Tears of Kali (HU)
12.04. 2019 Orto Fest 2019 – The Stroj (SLO)
12.04. 2019 Orto Fest 2019 – DMP (SLO)
13.04. 2019 Orto Fest 2019 – Bohem (SLO)
16.04. 2019 Orto Fest 2019 – Samuel Blues & Miha Erič  (SLO)
17.04. 2019 Orto Fest 2019 – Detour (HR)
18.04. 2019 Orto Fest 2019 – Raggalution (SLO)
19.04. 2019 Orto Fest 2019 – Borghesia (SLO)
19.04. 2019 Orto Fest 2019 – Wrong (ZDA), Coilguns (CH)
20.04. 2019 Orto Fest 2019 – Neisha (SLO)
23.04. 2019 Orto Fest 2019 – Jackson (SLO)
24.04. 2019 Orto Fest 2019 – Smaal Tokk (SLO), Natriletno kolobarjenje s praho (SLO)
25.04. 2019 Orto Fest 2019 – Jure Lesar (SLO)
26.04. 2019 Orto Fest 2019 – Captain Morgan’s Revenge (SLO)
27.04. 2019 Orto Fest 2019 – zaključek- Thee Melomen (HR), Mojo Men From Mars (HR)

 

                       

 

Čas

(Petek) 21:00 - 23:59

Lokacija

Orto Bar

Grablovičeva 1, 1000 Ljubljana

Organizator

Orto Bar Grablovičeva 1, 1000 Ljubljana

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki
X