Julij, 2019

18jul21:0023:59Trigger & SsmKOSKLjubljana (klub Gromka) Slovenija

more

Opis dogodka

kdo: Trigger & SsmKOSK
kje: Ljubljana, klub Gromka, Metelkova
kdaj: četrtek, 18.07.2019, ob 21.00 uri

Klubska vrata odpremo ob 20.30; s koncertom začnemo dovolj točno; nadomestilo za nastopajoče v mejah razuma.

SsmKOSK* je, kakor se predstavi sam, breakcore / glitchcore / noizerski ekt, ki se v zvoku in sliki napaja iz osamelih predelov okoli kamniške proge, poetike zvočnih odpadkov, okruškov in motenj, ter iz širokega spektra glasbenih zapuščin. Pri živih nastopih je v ospredju manipulacija predposnetega materiala, ki ga SsmKOSK predvaja z različnih naprav in naprav z modificiranimi vezji (CD plejerji, VHS plejerji, kasetarji …).

SsmKOSK je do sedaj izdal albume Pičko’n’troll (OFFTIR, 2013), Merak (samozaložba, 2015) in Ptičji mozak (Zvočni prepihi, 2018) ter trojni split s srbskima noizkorovcema Genezo Kinezev in Segregatorjem X (samozaložba, 2016). V VHS obliki je izšla zbirka videospotov V blaginji izolirnih trakov (samozaložba, 2017). Bil je klubski maratonec 2017, poleg tega pa je haral po številnih prizoriščih doma in na tujem (Srbija, Bolgarija, Romunija, Nemčija, Madžarska, Danska).

SsmKOSK — video clip za komad “Ptičji mozak” z istonaslovljenega albuma (Zvočni prepihi, 2018):
https://www.youtube.com/watch?v=cfTfLpsP_3Q

Dovolj svež SsmKOSK s kompilacije Sounds From Slovenian Bedrooms 2 (ŠOP Records, 2019) — “suze krv rakija smrt”:
https://www.youtube.com/watch?v=Tox0rosG_yg

*SsmKOSK = “Srušila si me k’o oluja staru kuću” (verza sta iz pesmi “Ugasila si me” Džeja Ramadanovskega)

 

Trigger

Will Greene — električna kitara, efekti
Simon Hanes — električen bas, efekti
Aaron Edgcomb — bobni

Tehnično vzeto gre za avant-rock trio, morda celo za posebneže, kar zadeva interpretacijo hard rocka, toda ta trio med igro na široko razpre vulkansko žrelo, ki se napaja v noizu, thrash metalu, improvizaciji, hardcoru / grindcoru in še kje. Trigger — s trenutno bazo v Brooklynu — nenehoma pretkano preskuša poslušalske predsodke, ki zadevajo ritmizacijo, intenzivnost, (žanrsko) identiteto.

Pri nas smo Trigger pred kratkim spoznali na 60. Jazz festivalu Ljubljana, ko je hipervirtuozno, z veliko odrske smelosti odigral niz Bagatel Johna Zorna na maratonu z navzočim skladateljem.

Mlada trojica je izjemno in vedno bolj aktivna na sceni newyorške nove muzike. Resda gre za utrjen in uigran bend, a vseeno velja posebej poudariti basista Simona Hanesa iz Kalifornije, sicer nekdanjega študenta in v študijskem obdobju predanega sodelavca nam dobro znanega profesorja, skladatelja in pianista Anthonyja Colemana s prestižnega konservatorija New England v Bostonu. Med tamkajšnjim študijem je bil Hanes tudi član benda Guerilla Toss; danes je skladatelj, špilavec in aranžer, tudi strasten ljubitelj italijanske filmske glasbe, zatorej ni čudo, da od l. 2013 vodi tudi 13-članski orkester Tredici Bacci (sic!), s katerim se po znani in manj znani kinski godbi sprehaja učinkovito, udarno, z obilico klišejev, a obenem zelo po svoje. Hanes pa bi ne bil Hanes, ko bi orkester Tredici Bacci v identični zasedbi po potrebi ne pretvoril še v improvizatorski kolektiv EPSNE … Trigger za letos pripravlja kar dva albuma; na enem od njiju se bo predstavila tudi violistka / improvizatorka Dina Maccabee.

V naš klub pridejo Trigger na svoji prvi krajši evropski turneji in zagotovo prima uigrani in našpičeni: Turnejo bodo namreč izvedli v pavzi med nadaljevanjem evropskih nizov koncertnih maratonov Bagatel z Johnom Zornom.

Tole pa je njihov EP Limousine, izšel leta 2016 v samozaložbi:
https://triggertrigger.bandcamp.com/releases

Pet let star intervju s Simonom Hanesom, tedaj še članom benda Guerilla Toss:
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=DhryuLkHmZQ

 

 

 

Čas

(Četrtek) 21:00 - 23:59

Lokacija

Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki
X