Gathering of Kings: Discovery

0 113

Založba: RN Records
Datum izida: 15. 5. 2020
Produkcija: Thomas “Plec” Johansson
Dolžina albuma: 53.04 min
Zvrst: Melodic Rock
Ocena: 8.0/10


Gathering Of Kings! Naj me vrag, a tole res zveni pretirano. Kot je zvenelo »pretirano« vse kar so v osemdesetih takratni glasbeni kritiki zbasali pod oznako novega žanra, ki so ga poimenovali Adult Oriented Rock. Torej tisti rock, ki je želel biti prijazen radijskim frekvencam. In mu je to tudi uspelo. Žanr je konkretno mešal štrene na vrhovih takratnih glasbenih lestvic, natresel kup velikih glasbenih imen, kot tudi kultnih in nepozabnih albumov, danes pa »živi dalje« skozi rojstvo vedno novih in novih skupin, ki se v svojem artizmu navdihujejo nad AOR »fenomenom« osemdesetih.

Gathering Of Kings, novo pompozno in vsešvedsko zborovanje kraljev, draži tudi poznavalce zasedbe Electric Light Orchestra, saj so za drugi album izbrali enak naslov, kot ga nosi kultni ELO album iz leta 1979. K sreči je slogovni razkorak izjemen. Obenem draži skupina tudi vse, ki dobro poznajo slikarije Rogerja Deana, kar pomeni, da poznajo takšni poslušalci mdr. tudi zasedbe Uriah Heep, Gun, Asia in Yes. Ko smo že pri Yes, spominja slog naslovnice albuma »Discovery«, ki jo je ustvaril nemški umetnik Markus Vesper, na Deanovi naslovnici obeh (koncertnih) »Keys to Ascension« albumov. 

Opazki v prejšnjem odstavku niti nista obligatni del te recenzije, saj so Gathering Of Kings v glasbenem oziru zastopniki melodičnega rock revitalizma. Gathering Of Kings so bili sprva zastavljeni kot projekt, ki je pred dvema letoma debitiral z albumom »First Mission«. Več kot soliden prvenec, ki je bil s strani kritikov in javnosti tudi zelo dobro sprejet. Skratka zakaj zborovanje kraljev? V osnovi gre za bend. Klasičen kvintet, a z več sodelujočih vodilnih vokalov. Obenem se pojavlja tudi na novem albumu kopica posebnih gostov. Gathering Of Kings so ob tem vseskozi odprti tudi za integracijo različnih instrumentalistov, ki lahko prispevajo svoj delež na njihovih albumih. Očitno je pogoj le ta, da si švedski državljan. Sodelujoča imena, ne povzročajo prav nobenih potresnih sunkov, kar se njihovega izstopanja tiče, gre pa za fante, ki sicer preigravajo v matičnih skupinah znotraj ranga med power metalom in hard rockom, zato se čuti v aranžiranju materiala zaznavne odklone zdaj proti enem, drugič proti drugem žanru.

Gathering Of Kings ne izumljajo »glasbenega Einsteina«. So zanimiva muzikalna skovanka, ki nagovarja tudi “evrovizijsko”, a podprta z našobljeno kitarsko rifažo ter pompoznim šelestenjem plasti sintetiziranja. Refreni so hipoma zapomnljivi, skladbe pa dosegajo v gradaciji atmosferičnega pompa, na teh točkah razpoloženjski krešendo.

Skrbno aranžirani album poleti visoko na krilih razvite bombastike, ko se nizajo nalezljive pospešene točke njegovega uvodnega dela. Vendar pa te dostavljajo pretežno zelo predvidljive refrene, ki so v muzikalnem oziru in skozi zgodovino rocka, bili že večkrat slišani in preizkušeni. Celo več. Vsaj dva refrena izmed prvih štirih točk, bi lahko zelo dobo funkcionirala tudi v kakšnih power metalskih koračnicah zasedb tipa Mob Rules ali Freedom Call. A gre za naravo povsem drugačnih vzvodov produkcije zvoka, kjer nosi integracija klaviatur zelo pomembno vlogo. Ob dejstvu, da je kar nekaj točk klišejsko obarvanih in nagovarja generično (refrena skladb December ali Fall From Grace), prinaša skladba The One That Got Away milejši zvočni moment, ki je ob baladni naravnosti in vokalnih karakteristikah Tobiasa Janssona mimobežno šansonjersko obarvan in dostavlja hvaležni odklon. Tudi sicer prinaša druga polovica albuma nekaj več spretnega slalomiranja pri recikliranju dobro znanega glasbenega čtiva osemdesetih let in refreni skladb Highway To Paradise, Moonlight, Lorelei, Kiss From Above in From a Whisper to a Scream, dobro kljubujejo klišejem. In mimogrede. Tudi ta album je predolg (vsaj) za dve skladbi.

Več vokalistov dostavlja zaželene in zahtevane odklone pri kreaciji atmosfere v posameznih skladbah, kar predvidljiva receptura komponiranja takšne glasbe nujno potrebuje. Sodelujoči vokalisti so za vse, ki poznajo sodobne power metal, hard rock, pa tudi izvajalce v melodičnem rocku, zelo cenjeni. Ob velikih glasbenih talentih komponiranja glavnih dveh vizionarjev skupine, to sta vokalist Victor Olsson in multi-instrumentalist Alexander Frisborg – slednji je z izjemo bobnov, odigral sam kitare, klaviature ter levji delež bas linij, stopa v absolutno ospredje ultra-nalezljiva muzikalnost, ki jo generira centralna vloga vokalistov. Ni treba posebej poudarjati, da so vodilni vokali spretno podprti tudi z dodatnimi vokalnimi harmonijami, kar poglablja grabežljivost razvitega drama teatra oziroma pompoznosti izdelka.  

Gathering Of Kings bodo zanimivi za ljubitelje skandinavskega zvoka in pristopa v melodičnem rock revitalizmu, kot je to zaznano mdr. v tamkajšnjih zasedbah H.E.A.T. ali Eclipse, oziroma zapuščine, ki združujejo prvine muzikalnosti podedovane od Abbe, pa tudi vsebin west coast AOR principa (Survivor). Obenem pa je na albumu vseprisotna podprtost kompozicij s konkretno našobljenim fraziranjem kitar, ki ne skoparijo z vrhunsko solistično zabelo v mid-eight pasažah. Zato zna biti album »Discovery« privlačen tudi za ljubitelje evropskega power metala.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
01. Starsleeper
02. Riders Of The Light
03. Heaven On The Run
04. December
05. Highway To Paradise
06. The One That Got Away
07. Lorelei
08. Moonlight
09. Revelation
10. Kiss From Above
11. From A Whisper To A Scream
12. Final Hour

Zasedba:
Rick Altzi – vokal (3,12), spremljevalni vokal
Jonny Lindkvist – vokal (4,8)
Apollo Papathanasio – vokal (2,9), spremljevalni vokal
Tobias Jansson – vokal (6,7,11), spremljevalni vokal
Alexander Frisborg – vokal (5,10), spremljevalni vokal
Victor Olsson – kitara, bas kitara, klaviature, spremljevalni vokal
Efraim Larsson – bobni (2-8)
Jonas Källsbäck – bobni (9-12)

Gostujoči glasbeniki:
Nalle Påhlsson – bas kitara (3,8)
Joel Selsfors – solo na klaviaturah (12)
Erik Gafvelin Wiss – solo na klaviaturah (7)
Henrik Sethsson – spremljevalni vokal (10)
Theresia Svensson – spremljevalni vokal (6,7,10)
Ron Dahlgren – spremljevalni vokal (10)
Mathias Kihlberg – flavta (9)


Gathering of Kings – From a Whisper to a Scream (uradni besedilni video)
Gathering of Kings – Moonlight (uradni zvočni nosilec)
Gathering of Kings – Discovery (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki