Pelhan – skupina iz mesta, kjer je burja doma! (2. del) 

PELHAN 2024 (arhiv skupine)
0 644

2. DEL (napoved uradne izdaje albuma s povzetkom intervjuja)

Nova zgodba zasedbe Pelhan, druga po vrsti. Novo poglavje sestavljeno iz desetletja izkušenj in dvoletnega finiširanja idej. Rezultat osebne dozorelosti, prijateljskih vezi in glasbenih vplivov. Gre za izdajo drugega albuma glasbene skupine Pelhan, ki bo uradno ugledal luč 20. aprila. Album nosi večpomenski naslov Zgrabi me. Člani interpretacijo rdeče niti albuma prepuščajo osebni percepciji, ki se bo sooblikovala med poslušanjem celotnega albuma. Besedila se navezujejo na življenjske zgodbe skozi prizmo realnosti; med drugim tudi na tako pomemben košček mozaika življenja, kot je ljubezen, in na osebno interpretacijo življenjskih zgodb, ki jih piše življenje, pobudnika nastanka skupine Pelhan, to je pevca Aleša. Z veseljem napovedujem izid novega albuma in povzetek drugega dela intervjuja, ki je nastal v okolju, ki je domač mojim sokrajanom, ki ustvarjajo glasbo prav tukaj. Bilo mi je v čast, da sem ujela prav »vse krivce« te glasbene družine Pelhan in z njimi opravila prijeten pogovor.

Člani pravijo, da si besedila pesmi poslušalec lahko sam interpretira in poveže z glavnim naslovom albuma. Zgrabi me ima namreč več pomenov. Glavni pisec besedil težko posplošuje, kaj naslov albuma dobesedno pomeni. Dopolni ga basist, ki pravi, da je na koncu album prevzel ime po istoimenskem naslovu pesmi, ki je tudi na albumu. Besedila so nastajala sproti. Včasih si je pevec vzel čas in zapisal svoje misli, včasih se je posnel, ker ni imel priložnosti svojih misli zapisati na papir. V besedilih pisec razmišlja o doživljanju smrti, opeva ljubezen, izpoveduje željo po bližini, omenja zasvojenost z alkoholom. En od favoritov na plošči je za fante zagotovo pesem Somrak, ki jo bodo pozneje predstavili kot singl.

Nekatere pesmi so bile posnete že prej, preden so začeli razmišljati o snemanju albuma. Ta je nastal kot posledica posnetih pesmi in pesmi v nastajanju. Človek se z leti spreminja in tako so se spreminjali tudi komadi. Če povzamem, nekatere pesmi so rezultat sodelovanja predhodnih članov skupine Pelhan, nekatere pa so nastale sproti oz. na vajah benda. Fantje se ne želijo žanrsko opredeljevati. Na plošči je slišati vplive različnih zvrsti in prav to je članom všeč, saj je raznolikost rezultat nastajanja pesmi v različnih obdobjih.

Tonski mojster na albumu je Drago Popović. Produkcija je bila domena Matjaža Švaglja, ki je aktivno sodeloval v tej zgodbi in je poskrbel, da so vse posneto odigrali in odpeli v živo.  Poskrbel je tudi za goste na albumu; rezultat tega sodelovanja je manj surov in garažen zvok, kar pa so fantje pozdravili. Gre za gostujoče glasbenike, kot so:

 • Ana Prijatelj Pelhan – duet (skladba: 10)
 • Barbara Lemut, Jana Hladnik – spremljevalni vokali (skladbe: 2, 4, 5, 7, 8, 11, 12)
 • Darjan Colja – spremljevalni vokali (skladbe: 2, 4, 5, 7, 8, 11, 12, 13)
 • Mirko Vuksanovič – električni klavir wurlitzer (skladba: 7)
 • Matija Udovič – 1.violina, Peter Jud – 2.Violina, Katja Žekar – viola, Peter Kaiser – violončelo (skladbi: 5, 8)
 • Juri Tenze – trobenta, Miha Kralj – pozavna, Blaž Terčon – evfonij (skladba: 12)
 • Sandi Blažič – saksofon  (skladba: 10)
 • Matjaž Švagelj – Clavinet Hohner D6 (skladba: 4), Električni Klavir Rhodes (skladba: 11), Hammond orgle (skladba: 2)
 • Moški pevski zbor sv. Štefana, Vipava , umetniški vodja: Marko Fabčič (skladbe: 2, 7, 12)
 • Peter Smrdel –klaviature (skladbe: 3, 6, 9)
 • Miha Nedoh – bobni  (skladbe: 3, 6, 9)
 • Nejc Počkaj – bas (skladbe: 3, 6, 9)

Torej, 10-letno nastajanje zgodbe in dveletno brušenje albuma je obrodilo sadove. Načrtujejo tudi izdajo vinilne plošče v zelo omejenem številu izvodov in kot dvojno kompilacijo. Zaenkrat bomo lahko v rokah držali le nov cede.

Idejna naslovnica za album je Aleševa ideja, avtorica skice pa je Vesna Zorko. Njuno sodelovanje je rezultat zanimive zgodbe, v kateri je Vesna spoznala Aleša kot oboževalka skupine Pelhan. Pevec je Vesno povabil k sodelovanju in ji predlagal, da obarva in spravi na papir njegovo idejo. Končni pečat naslovnici je dal izkušeni fotograf Miha Dolenc. 

Ob povzetku celotne zgodbe razmišljam – koliko idej, entuziazma, energije, dobre volje, izkušenj ljudi, dragocenega časa in nenazadnje podpore družinskih članov je potrebno, da tak izdelek nastane. 

Verjamem, da si bo marsikdo vzel čas za poslušanje novonastalega glasbenega izdelka in užival v glasbi in besedilih. 

Vabljeni k poslušanju novega albuma in vabljeni na prvo uradno predstavitev novega albuma v živo, ki bo 20. 4. 2024, v Hiši mladih v Ajdovščini, ob 21.30 uri. Koncert bo daljši in bo prav poseben, prav za to priložnost.

Dragi fantje – sovaščani, želim vam veliko uspehov na vaši poti! Rock on!

Vrstni red skladb na plošči Zgrabi me:

1. Zgrabi me
2. Somrak
3. Za naju dva 
4. Ena in edina
5. Vsem vse
6. Narava kaže zobe
7. Mrzlo pivo na soncu
8. Priznam 
9. Na dnu flaše
10. Prvi ples  
11. Ukradem te z neba
12. Karavana sedmih zmajev
13. Ne grem domov

PELHAN so:
Aleš Pelhan – vokal, kitara
Matej Likar – bas kitara
Simon Mislej – bobni

Kontakt in booking: pelhanrock@gmail.com

spletna stran: www.pelhan.si
FB: www.facebook.com/pelhanofficial
spletna trgovina: https://pelhan.bandcamp.com/

Avtorica: Silvija Makovec


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki