Sergej Ranđelović – RunJoe in Klavdij Skrt – soavtorja knjige “zGodbe Generacij”

0 181

Jeseni 2023 je luč sveta ugledala knjiga zGodbe generacij, Glasbeni odmevi Zgornje Vipavske doline, ki predstavlja ajdovske in vipavske glasbene skupine in posamezne izvajalce iz različnih časovnih obdobij glasbene scene od 60-ih let prejšnjega stoletja do danes. Predstavlja pop, rock in druge zasedbe oz. glasbenike in glasbenice, ki so ustvarjali in še ustvarjajo avtorsko glasbo v zgornji Vipavski dolini (od Lozic do Črnič). Na seznamu je kar 49 skupin in 18 samostojnih izvajalcev. Verjetno bi bil spisek glasbenih ustvarjalcev v knjigi še daljši, vendar je bil čas od začetne  idejne zasnove v januarju 2023 pa do izdaje knjige v novembru 2023 omejen. Knjigo spremlja glasbena kompilacija na USB kartici, za katero so domači glasbeniki prispevali avtorsko skladbo po lastnem izboru, kar je prav posebna zanimivost. Nekatere starejše skupine so skladbo, ki jo najdemo na USB kartici prav za to priložnost posnele v glasbenem studiu.

V prijetnem ambientu sem se ob kozarcu rujnega, vrčku piva in čaši limonade pogovarjala z dvema od štirih glavnih akterjev: s Sergejem Ranđelovićem – RunJoem in s Klavdijem Skrtom.  Najprej sem jima ubesedila svoje navdušenje nad izdano literaturo, saj niso ostali le pri ideji, ampak so poskrbeli, da so se glasbeni ustvarjalci v Zgornji Vipavski dolini zapisali v del slovenske glasbene zgodovine. Ker mi glasba veliko pomeni in ji posvečam ogromno pozornosti, ne morem mimo zavedanja, kakšen neprecenljiv pomen ima ta uradno izdan nabor glasbenih ustvarjalcev v omenjenih koncih. Tudi sogovornika sta se z mano strinjala.

Čeprav sem iz teh koncev, nisem vedela, da bo ta knjiga izšla. Vedela pa sem, da se nekaj »kuha«. In se je tudi skuhalo. Povejta mi, kako se je začela pot do nastanka knjige in kompilacije pesmi na USB ključku, kar je originalna ideja, saj v Sloveniji tega doslej ni izdal še nihče. 

Sergej: Začelo se je z idejo, da bi naredili koncert z bendi, ki so nekoč obstajali v naših koncih. Zgodil se je Koncert generacij leta 1990, ne kot knjiga ampak kot koncert. Takrat malo naivno. V želji, da bi naredili v Ajdovščini »revijo bendov«, ki so kdaj igrali, ampak niso izvajali avtorske glasbe. Na prvem koncertu je bilo sedem bendov. Eden od teh je igral avtorsko glasbo, ostalih šest pa priredbe. Čez 30 let je na koncertu generacij igralo 27 bendov, od tega 20 svojo avtorsko glasbo. 30 let smo potrebovali, da se je tehtnica promaknila v korist avtorske glasbe. Ob tem izjemnem dosežku za domači glasbeni prostor, se je razvila želja po kompilaciji ajdovskih bendov in izvajalcev, ki snemajo ali so posneli lastno skladbo. Le to smo še obogatli z izdajo knjige o skupinah in solistih  na ajdovskem in vipavskem.

Knjiga, ki jo je izdal Zavod Fluvium 7 in ga vodi Maja Doljak Marinkovska ima štiri avtorje: Sergej Ranđelović in Klavdij Skrt, tehnični del je prevzel Jure Ferjančič, avtorsko pero in urejanje pa Sandi Škvarč. Sprva smo želeli ustvariti zapis o bendih na ajdovskem – kot arhivsko gradivo. Potem smo želeli posneti glasbo in ustvariti himno. Klavdij Skrt je v bistvu staro pesem aranžiral v bolj rokovski maniri,  pri snemanju pa so sodelovali preizkušeni instrumentalisti in vokalisti in nastala je himna.

Klavdij: Knjiga je dober začetek, mogoče se bo kritičnemu očesu zdela suhoparna, ker gre za faktografsko predstavitev bendov na ajdovskem in vipavskem z vsebinskim in slikovnim materialom.

S kakšnimi težavami ste se spopadali pri nastajanju knjige?

Najtežje je bilo pridobiti fotografije vseh glasbenih ustvarjalcev, ki so bili na seznamu, ki ga je že prej sestavljal Sergej. Tudi vsebino, ki se nanaša na predstavitev ustvarjalcev, je Sergej kar nekaj časa zbiral. Cilj je bil spregovoriti o glasbi v naših koncih in jo dokumentirati. Tako najdete v knjigi opise in fotografije znanih obrazov skupin po abecednem seznamu, kot so Elvis Jackson, Big Bibls Brothers Band, Jet Black Diamonds, Pelhan  in še mnogih drugih …

Kaj menita o odnosu domačinov do kulture v Ajdovščini? Kakšen je bil odziv na izdano knjigo?

Klavdij: Bendi se trenutno nimajo kje predstaviti na Ajdovskem, kar predstavlja veliko vprašanje ohranjanja subkultur v tem prostoru. Želeli bi si več podpore glasbenikom, ki ustvarjajo avtorsko glasbo. Če se samo spomnim kulturnega doma, kjer sedaj stoji ena od nakupovalnih stavb – koliko dobrih koncertov se je tam zgodilo … Žal je sedaj tam stavba, ki je rezultat potrošniške družbe. Prav tako ni več Baze, v Hiši mladih je ponudba s koncerti bolj skopa. Ajdovščina potrebuje primeren kulturni objekt, korektno voden, ki bo nudil prostor za predstavitev domačih izvajalcev, pa tudi drugih seveda.

Ob izdaji knjige pa smo pričakovali boljši odziv, boljšo sprejetost. Ne vem, ali gre pri ljudeh za zavist, za apatičnost ali nezainteresiranost. Ne znamo ceniti truda domačih ustvarjalcev.

Knjiga z USB ključem je verjetno prvi tak izdelek na Slovenskem. Bravo za izvirno idejo. Mi lahko predstavita, kako je potekal ustvarjalni proces?

Sergej: Knjiga je nastajala manj kot leto dni. Januarja 2023 se je vse skupaj zares začelo, novembra 2023 je izšla. Začelo se je s seznamom bendov, dobiti smo morali soglasje od članov, določili smo vsebino predstavitve, podkrepljene s fotografijami. Vmes so se zgodili nepredvideni stroški in formalnosti, ki so izid časovno malce zamaknile. Na koncu smo prišli do 1300 izdanih izvodov.

Kako ste določili vsebino knjige in  kako ste izbirali bende?

Sergej: Bendi, ki so v knjigi, ne reklamirajo knjige in knjiga ne reklamira njih. Zanimivo je, da se za knjigo zanimajo ljudje iz drugih krajev, ne ravno domačih. Ko smo zbirali podatke, smo prosili bende, naj nam posredujejo  podatke o njih samih, ampak od nekaterih nismo dobili, kar bi potrebovali za objavo, zato smo morali sami  izbrskati nekatere fotografije in informacije. Vaškim posebnežem in rumenemu tisku smo se uspešno izogibali. Najtežje je bilo zbrati gradivo, ki bi bilo primerno za objavo; kar pomeni iskanje kontaktov in potem čakanje na odziv s pravimi informacijami. Še nekaj nas je presenetilo, razočarani smo namreč bili nad pristopom nekaterih avtorjev in skupin, ki ne znajo ceniti niti lastnega dela, kaj šele dela drugih.

Klavdij: Edini pogoj za objavo je bil, da so bendi in solisti posneli svojo avtorsko glasbo. Nekaterim bendom smo glasbo pomagali tudi posneti. Vseh izvajalcev nismo uspeli zajeti zaradi nepopolnosti podatkov. Bendov je res ogromno in na ta ustvarjalni potencial smo lahko ponosni. Zavedamo pa se, da vseh nismo uspeli zajeti. Ob tej priliki vzpodbujam mlajšo generacijo, da nadaljuje zgodbo, ki smo jo mi začeli.

Kje lahko naši bralci najdejo več podatkov o knjigi?

Sergej: V nastajanju je internetna stran, kjer se bodo ažurirali podatki o glasbenih skupinah. Tu bodo dostopni podatki o knjigi, o posameznih skladbah in avtorjih. Na priloženem USB ključku, ki ga prejmete ob nakupu knjige, se najde žanrsko pester izbor 59 avtorskih skladb od rocka, popa, ska, bluesa, jazza, metala …  Narodno zabavne glasbe nismo zajeli. Knjigo lahko kupite na TIC-u v Ajdovščini in Novi Gorici ter v Zavodu za kulturo, znanost in umetnost Fluvium 7, ki ima sedež v Ajdovščini. Knjiga je podprta tudi z zgodbami Koncertov generacij, ki se na ajdovskem zgodijo vsakih 10 let. Doslej so se zgodili štirje taki koncerti,  prvi leta 1990. Na teh koncertih so se predstavile glasbene  skupine, ki so predstavljene tudi v knjigi. Prav obisk na teh koncertih dokazuje, da so ljudje željni takih prireditev. Najlepše je videti različne generacije, ki podpirajo svoje favorite na odru. Dogodek, vreden obiska.

Tako. Prišli smo do konca intervjuja. Vmes smo se veliko nasmejali zgodbam, ki sta jih pripovedovala Sergej in Klavdij, ki pa niso tu omenjene. Saj veste, določene zgodbe so le za privilegirana ušesa … Hecam se …

Naj za konec povzamem Sergeja, ki je povedal: »Zmagovalca je preprosto spremljati, ampak le ti so vložili ogromno truda, da so prišli do cilja. Cenimo in podpirajmo lokalno, saj bo le tako lahko enkrat postalo globalno.«

Knjiga je živa stvar. Zgodbe tako gredo naprej. Knjiga kot je ta, ne sme manjkati v knjižni zbirki slehernega ljubitelja glasbe, ki spoštuje zaobjete glasbene zvrsti in ceni domač produkt. Predlagam, da knjigo vzamete v roke tudi drugi in jo prelistate, saj so zGodbe generacij ena redkih knjig o glasbenih izvajalcih na Slovenskem in edina o le teh na Ajdovskem in Vipavskem. Zgodovina se je zapisala. Avtorji in soustvarjalci knjige so zanamcem zapustili glasbeno dediščino. Na tem mestu hvaležnost za entuziazem in vložen trud ne sme biti odveč.

Bravo fantje; dokazali ste, da se lahko sprva malce nagajiva ideja uresniči in  preraste v enkratno zgodbo. Rock on!

Avtorica: Silvija Makovec

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki