Jaka Iskra – novonastali dvojec predstavlja skladbo “Ujet”

Jaka Iskra 2024 (press/promo)
0 65

Jaka Iskra je glasbeni dvojec, ki ga tvorita pevec in kitarist Jaka Burger ter bobnar in oblikovalec zvoka Igor Iskra. Skupaj aktivno sodelujeta od leta 2022, na slovenskem glasbenem prostoru pa skupaj ali ločeno že dve desetletji. Po prekinjenem sodelovanju ali neaktivnosti zasedb s katerimi sta ustvarjala v preteklih letih (Corkscrew, Los Ventilos, Raane, Intimn Frizurn, Joko Ono, Burger in dodatki,  sta združila moči pri lastnem projektu. Njuna glasba je kolaž elektronike, rokerskih kitar, ter melodičnih grunge vokalnih linij.

Njuna prva skupna skladba nosi naslov “Ujet”. Single zaznamujejo  zvočni elementi, ki so značilni za njun glasbeni projekt. Besedilo je melanholično, ki se s ščepcem zmernega optimizma dotika minljivosti in izgube, kot sestavnih delov življenja.
Pesem se žanrsko giblje med elektro-rock balado in elementi blues-a, grunge-a in pop-a. Ritem elektronskih bobnov in pulzirajočega bas sintetizatorja je podprt z dolgimi in atmosferskimi zvoki klavirja, ki tvorijo pokrajino skozi katero nežno potuje melanholično – melodični Burgerjev glas. 
Glasbo in besedilo sta ustvarila glavna akterja, Igor pa je tudi posnel in oblikoval zvok.
Skladbo sta s subtilnimi glasbenimi vložki oplemenitila še kitarist Bor Zakonjšek in pianist Miha Renčelj. Za mastering zvoka je poskrbel Roberto Bulešič iz studia Beartracks.

Videospot za skladbo je v posnela mlada in prodorna ekipa filmskih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki je ustvarila temačen in intimen portret osebe, ujete v času in prostoru.
 V videospotu, kot glavni protagonist nastopa pevec Jaka Burger, ki igra vlogo hišnika, ki s pomočjo pozabljenih oz. najdenih predmetov in oblek, izživlja svoje skrite fantazije in si tako osmišlja vsakdan v katerega je ujet. 

Za režijo videospota je odgovorna Katja Predan, ki se je z direktorjem fotografije Domnom Lušinom podpisala tudi pod montažo in scenarij. Veronika Francesca Štefančič je poskrbela za ostro sliko. Kostumografski dvojec Katarine Šavs in Pije Gorišek, scenografka Iris Čeh ter oblikovalka maske Lucija Krajnik, so z izborom kreativnih kostumov, scenografijo ter subtilno podobo glavnega akterja, močno zaznamovali končni izdelek. 

Zasluge:
Jaka Burger – Vokali
Igor Iskra – Električna kitara, klaviature, midi programiranje
Bor Zakonjšek – Klasična kitara
Miha Renčelj – Klaviature

Produkcija: Igor Iskra
Besedilo: Igor Iskra, Jaka Burger
Glasba: Igor Iskra, Jaka Burger, Bor Zakonjšek, Miha Renčelj
Aranžma: Igor Iskra, Jaka Burger, Bor Zakonjšek, Miha Renčelj

Snemanje in oblikovanje zvoka: Igor Iskra
Zvok posnet in oblikovan v: J7 in 001

Masterizacija zvoka: Roberto Bulešič, Beartracks studio

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki