Ultravox z jubilejno izdajo 40. obletnice albuma “Vienna”!

0 109

Ultravox album “Vienna” bo ob svoji 40. obletnici 9. 10. 2020 ponovno izšel v posebni razširjeni izdaji. Za to je poskrbela založba Chrysalis, za zvočno remasterizacijo albuma pa nihče drug kot Steven Wilson.

“Vienna”, ki je originalno izšel leta 1980, bo ob 40. obletnici izšel v ekskluzivnem zaboju petih CD-jev, ki jih bo spremljal DVD. Ob originalnem albumu bo na preostale zgoščenke dodan kup glasbenega materiala, ki do tega dne še ni bil uradno dosegljiv. Steven Wilson je poskrbel za ponovno zvočno osvežitev albuma oziroma obdelavo v zvočnih tehnikah “stereo” in “5.1 miksa”. Na razpolago bo tudi vinilni format ponovne izdaje albuma “Vienna”.

Album “Vienna”, ki ga je produciral Conny Plank (Neu!, Kraftwerk), je bil prvi Ultravox album za založbo Chrysalis in prvi album skupine, potem ko se ji je priključil vokalist in kitarist Midge Ure. Ob izidu se je zavihtel na tretje mesto britanske glasbene lestvice najbolje prodajanih plošč.

Midge Ure je v skupini zamenjal kar dva člana, in sicer pevca Johna Foxxa in kitarista Roberta Simona, ki sta sodelovala z Ultravox na prvih treh albumih. Priključitev Midgeja Ureja je bistveno vplivala na zvok in slog skupine na albumu “Vienna”. Skupina je ustvarila album slikovite in edinstvene mešanice elektronskih zvokov, navdahnjenih nad deli nemških skupin Kraftwerk ter Can, kar se odraža zlasti na skladbah, kot sta Astradyne in Mr X. Te zvoke je briljantno združila s pop senzitivnostjo, kar je prineslo Ultravox zmagovito recepturo komercialnega preboja.

Naslovna skladba albuma je bila leta 1981 izdana kot single in prebila celotne štiri tedne na drugem mestu britanske lestvice najbolje prodajanih hitov. Prvi teden je bila pred njo Lennonova “Woman”, naslednje tri pa “Shaddap Your Face” Joeja Dolceja. Pred tem singlom so Ultravox izdali že singla za skladbi “Sleepwalk” in “Passing Strangers”, vendar pa je uspeh singla “Vienna” dopolnil četrti in zadnji izdani single tega albuma za skladbo “All Stood Still”, ki je v juniju 1981 na britanski lestvici najbolje prodajanih hit singlov zasedel osmo mesto.

Na verziji šesternega CD zaboja se bo znašlo kar 66 skladb, med njimi jih je 44 takšnih, ki do danes še niso bili uradno izdani. Šest CD-jev bo obsegalo sledeč material:

CD 1 – Original 1980 album (newly mastered from production tapes)

CD 2 – New Steven Wilson stereo mix of album and B-sides

CD 3 – A-sides, B-sides, 12-inch mixes and live tracks

CD 4 – Cassette rehearsals

CD 5 – Live from St. Albans 1980 (newly mixed)

DVD – 5.1 Steven Wilson mix (+ 24/96 hi-res stereo of new mixes) + B-sides. Also hi-res stereo of original album and original mixes of B-sides!

Še pred izidom tega jubilejnega zaboja pa bodo pri Chrysalis poskrbeli, da bo 29. 8. 2020 izšel dvanajstinčni vinilni single za skladbo “Sleepwalk”. Ta skladba je bila namreč prva, ki so jo Ultravox posneli za založbo Chrysalis, potem ko jim je ta priskrbela pogoje, da je skupina lahko zanjo posnela nekaj novih demo posnetkov. Pri Chrysalis so bili navdušeni nad opravljenim delom in s skupino takoj sklenili pogodbo.

Četverni “prosojni” vinil zaboj pa bo vseboval originalni album, medtem ko bo prostor na obeh preostalih vinilih dopolnjen s koncertnim posnetkom s prizorišča “St. Albans” (1980).

Posebno izdajo albuma “Vienna” lahko že prednaročite!


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki