Ana Kravanja in Samo Kutin predstavljata album “Trosi kumulusa”

0 102

Ana Kravanja in Samo Kutin sta pred dnevi v samozaložbi izdala skupni album z nazivom “Trosi kumulusa”.

Ana Kravanja in Samo Kutin sta že vrsto let stalnica na kreativni slovenski glasbeni sceni – tisti, ki prekipeva od novih izraznih možnosti v poljih namišljene folklore, alternativnega rocka, eksperimentalne glasbe in svobodne improvizacije. V zadnjem času ju občinstvo nemara najbolj pozna kot dve tretjini (tudi mednarodno) čislanega benda Širom, znanega po sanjsko zveneči in žanrsko neujemljivi godbi. Tokrat Ana in Samo ustvarjata v tandemu, pri katerem so v ospredju hurdy-hurdy, brenkali tampura brač in čiftelija z akustičnimi resonatorji (Samo) ter viola, violina in glas(Ana). Z veščim igranjem krasno ubrani par zapleta in razpleta mikavno muziko, polno hipnotičnega dromljanja, igrivega zvončkljanja ter domiselnih zvočnih in strukturnih rešitev. Skladbe, polne plapolanja in odzvanjanja, se pred nami razkrivajo kot kompleksne in večslojne, a nas kljub temu s svojo gibkostjo v hipu očarajo in začarajo. Ana in Samo gradita svoje zvočne zgodbe z glasbeniško izostrenostjo in izjemno medsebojno usklajenostjo. Vsak odigrani ton postavita na točno tisto mesto, kamor spada – podobno zgradbi starodavnih pravljic, v katerih ima vse svoj pomen in smisel in h katerim se njuna glasba prilega kot roka v rokavico.

Ana Kravanja – viola, violina, cevni zvonci, glas
Samo Kutin – hurdy gurdy, čiftelija, tampura brač, akustični resonatorji, glas

Album bo premierno predstavljen 02. junija 2020, v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani.

Izjave:
“Nekaj besed pa moram povedati tudi o prvem delu z neverjetnim duetom iz Ljubljane (Slovenija). Glasbenika izrazitih potez, ki sta videti, kot bi padla s kakšnega slikanega okna. On, Samo Kutin, igra predvsem na hurdy-gurdy, ona, Ana Kravanja, na violino. A violino, kakršne nisem še nikoli slišal, in zvok glasbila z osupljivo intimnostjo prepleta s svojim glasom.

To zbuja misel na folkloro namišljene dežele, ki bi izginila kmalu po koncu srednjega veka. Zaradi tovrstne glasbe bi si morda Nezemljani nekega dne zaželeli, da bi nas prišli rešit. Naj se nikar preveč ne obirajo.” Jean-François Mondot, (Jazz Magazine)

Podatki s CDja:
Snemanje, miksanje in masteriranje: Dejan Lapanja
Slika na naslovnici: Mitja Ficko
Oblikovanje: Saša Kovačič
Prevod: Gregor Zamuda
Posneto v zimi brez snega, februar 2020
Lesno Brdo, Slovenia

Skladbe:
Svitanje / Dawning       (08:47)
Mimikrija  / Mimicry      (05:25)
Prgišče / A Handful      (08:14)
Pigment / Pigment       (06:13)
Srži / Quintessences   (05:19)  
Vračanje / Returning   (06:03)


Ana Kravanja & Samo Kutin – Mimikrija (single)
Ana Kravanja & Samo Kutin – Trosi Kumulusa (naslovnica)

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki