Blind Guardian – triumfalni povratek bardov v Ljubljano (2015)

0 29

Lokacija: Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija
Datum: četrtek, 21.05.2015


Debelih dvajset let je minilo od izdaje Imaginations From the Other Side, enega najboljših trenutkov sicer že tri desetletja trajajoče kariere zastavonoš power metala (pa čeprav so sami ta žanr že zdavnaj presegli in svoj pogled nanj spisali povsem po svoje), večnih Blind Guardian. V zaključnem komadu albuma And the Story Ends se protagonist zgodbe, deček, izbranec in odrešitelj, odloča ali naj naredi usodni korak in stopi skozi magično ogledalo v vzporedni svet v katerem ga čaka kraljevska vloga. Nemci so se odločili, da bodo to zgodbo nadaljevali na svoji deseti studijski plošči, pred kratkim izdani Beyond the Red Mirror, ki dokazuje, da idejni vrelec Blind Guardian nikakor ne pojenja in tudi ne bo tako kmalu. Turneja ob predstavitvi novega albuma je legendarne nemške barde končno vrnila tudi v slovensko prestolnico, kjer so nazadnje igrali leta 2006. Čeprav smo jih vmes kar trikrat gostili na Metalcampu pa se je zdelo, kot da je od zadnjega snidenja minila že cela večnost in skozi rdeče ogledalo se je publika tokrat pognal z vso močjo.

Točno ob napovedani uri so oder zasedli ljubljanski simfonični power metalci ShadowIcon, ki so jih za predskupino izbrali sami Blind Guardian, kar pa niti ni presenetljivo, saj so punca in fantje svoj prvenec Empire In Ruins, pa tudi aktualni EP Smoke And Mirrors, vsaj kar se tiče masteringa, zaupali v roke dolgoletnemu sodelavcu Nemcev, Charlieju Bauerfiendu. Bend je že lepo napolnjeno dvorano pozdravili z If I Was the One z EPja. Dež je večino obiskovalcev pregnal v dvorano in lepo je bilo videti, da predskupina ne igra le samemu sebi in tonskemu mojstru. Ki pa tokrat svoje naloge ni opravil zadovoljivo, zvočna slika je bila namreč naravnost obupna, inštrumenti zadušeni, sladek vokal Ane Prijatelj pa pridušen in zamolkel. Njihov pogled na simfonični power metal poln bombastike in baročne pompoznosti tako ni izpadel v najlepši luči, kljub trudu in samozavestnemu nastopu. Za moj osebni okus sicer to kar ponujajo deluje vse preveč mehko in lepo, čeprav kitarska dvojica simfonično okrancljanost mestoma lepo poživi z nekaj tršimi deli, zato naj na tem mestu dodam le, da morda ne bi škodilo, če bi se v prihodnje nekoliko oddaljili od izpetih klišejev žanra.  Sicer pa je treba ShadowIcon čestitati za suveren nastop, saj nastopiti pred bendom kova Blind Guardian ni lahek zalogaj.

Res pa je tudi, da je dvorana pač čakala le eno. Povratek legendarnih nemških bardov v prestolnico, na kar smo od njihovega premiernega nastopa pri nas čakali skoraj devet let. Blind Guardian bodo naslednje leto obeležili že svojo 30. obletnico delovanje (če odštejemo še dve leti delovanja po imenom Lucifer’s Heritage), a zanje resnično velja tisto o dobre vinu. Čeprav nekateri še vedno pogrešaj(m)o dobre stare speed metalske začetke pa verjetno ni nikogar, ki bi skupini lahko očital pomanjkanje kvalitete. Le-te znajo še danes ponuditi v obilnih zalogajih, kar je dokazal že pozdravni The Ninth Wave, ki morda ni tako močan »opener« kot Sacred Worlds, a je publika že med njim glasno sodelovala in si že takoj na začetku iz Hansijevih ust prislužila pohvale. No, če sem že govoril o starih speed metal začetkih, so nanje Nemci kar sami opomnili z vratolomnim Banish From Sanctuary in potrdili, da so v vrhunski, morda kar življenjski formi. S Hansijem na čelu, ki je celotni dve uri navduševal z izjemnimi vokalnimi vragolijami, tako v mirnih, tihih trenutkov, kot v tistih najbolj epskih refrenih ob katerih so se dvigale kocine. Takih trenutkov je bilo vse polno od začetka do konca, prvi že na samem začetku z epskim Nightfall, v nadaljevanju pa so nas Blind Guardian z vrtincem v Oz odpeljali z odličnim naborom novosti, ki se v setlisto lepo prilegajo ter starejšimi klasikami ob katerih so grla izredno razpoložene publike najbolj trpela. To je bend opazil in opazna je bila tudi njihova odlična razpoloženost, saj se jim nasmehi na obraze niso malokrat prikradli. Vrhunsko so servirali stari The Last Candle, čudovito je izpadel akustični dvojček Miracle machine/Skalds And  Shadows, v zaključku prvega dela pa verjetno vrhunec koncerta, najprej izvrstno izvedena klasika Lord of the Rings, nato pa več kot desetminutni epski spev o Cassandrini prerokbi o padcu Troje, And Then There Was Silence. Pri njem Blind Guardian resnično pokažejo vse svoje veščine v najboljši luči, saj je epski spektakel poln nepričakovanih preobratov, kompleksnih prijemov in tako dobrih trenutkov, da je to brez dvoma nekaj najboljšega ustvarjenega v glasbi, čemur blizu pride na primer le The Odyssey Symphony X in Hallowed By Thy Name. V nesmrtnost so izzveneli v prvem dodatku Valhalla ter v drugem The Bard’s Song – In the Forest, ki je ob bučnem petju vročične publike dvignil streho Kina Šiške, kot tudi ob zaključnem Mirror Mirror, tako da Blind Guardian na koncu ni preostalo nič drugega kot, da Šiški poklonijo še fenomenalni Majesty in že dolgo dolgo se ni pri nas zgodilo, da bi bend publiki naklonil kar tri dodatke in slovo je bilo po debelih dveh urah sladko. Do naslednjič, ko se z nesmrtnimi bardi zopet snidemo v deževni noči in bodo ob ognju iz svoje bogate zakladnice potegnili nove nesmrtne zgodbe.

avtor: Rok Klemše
fotografije: Nina Grad

Setlista:
1. The Ninth Wave
2. Banish From Sanctuary
3. Nigthfall
4. Fly
5. Tanelorn (Into the Void)
6. Prophecies
7. The Last Candle
8. Miracle Machine
9. Skalds And Shadows
10. Lord of the Rings
11. And Then There Was Silence
 — dodatek 1 —
12. War of Wrath/Into the Storm
13. Twilight of the Gods
14. Valhalla
 — dodatek 2 —
15. Wheel of Time
16. The Bard’s Song – In the Forest
17. Mirror Mirror
 — dodatek 3 —
18. Majesty


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki