Bojevnik Blaze Bayley s svojo ekipo še drugič v Bluesiani (2017)

foto: NATAŠA PIŠLJAR 2017
0 86

Lokacija: Vrba na Koroškem (Velden Am Wörthersee) / Bluesiana Rock Cafe / Avstrija
Datum: torek, 25.04.2017


Dne 25.04.2017 je nastopil v znamenitem glasbenem hramu avstrijske Koroške, imenovanem Bluesiana Rock Cafe, še drugič v karieri gospod Blaze Bayley. Spoštovano nekdanje grlo Iron Maiden, s katerim se avtor te reportaže tako ali drugače srečuje na koncertih že dvaindvajseto leto zapored. Blaze je na svojem vnovičnem obisku Bluesiane predstavil svoj nedavna izdani album »Endure And Survive«, ki je pravzaprav drugi del napovedane znanstveno fantastične trilogije »Infinite Entanglement«.

Še pred koncertom Blaze Bayleya, so prizorišče ogrevali Italijani Secret Rule, doma iz Rima. Kvartet na čelu s pevko Angelo Di Vicenzo, ki ga zastopajo še: Andy Menario (kitara), Michele Raspanti (bas kitara) in Andrea Miazzetto (bobni), ni uspel iztisniti iz publike opaznejših kvantov povratne energije sodelovanja, so se pa heavy metalci predstavili, kot izvrstno uigrana in kompaktna enota, ki opravlja svoje delo s profesionalno rutino, to je suvereno in nadvse kompaktno. Motilo je le nekoliko ozvočenje, saj so bili bobni odločno preglasni, tako da se je Angele malo manj slišalo, do izraza pa niso prav dobro prišle niti kitarske solaže, sicer izdelanega in nabrušenega leska. Bend razvija klasično formo heavy metala, ki ga igra s peklensko hitrostjo, obenem, pa v slogu italijanske percepcije metala, dostavljajo Secret Rule tudi občutno noto visoko izpiljene spevnosti in muzikaličnosti. Pompa torej! Solidno, a brez potresnih sunkov »še neslišanega«.

Dan pred obiskom Ljubljane, je Blaze Bayley z ustaljeno ekipo spremljajočih glasbenikov, ki z imeni Chris Appleton (kitara), Martin McNee (bobni) in Karl Schramm (bas kitara) sicer »poslujejo«, kot »tri četrtine« skupina Absolva, odigral izvrstno koncertno predstavo, pa čeprav je dogodek znova »bolehal« zavoljo nižje udeležbe obiskovalcev, kot smo si želeli. V svojem slogu »nepopravljivega jezičnega doktorja« je Blaze kmalu po prihodu na oder, nagovoril namreč občinstvo tako, da naj se le to nikakor ne čudi zakaj je to pot prišlo na koncert malo manj ljudi, saj je on osebno dovolil obisk le svojim najbolj ekstremnim in gorečim privržencem, vsem ostalim, pa izrekel prepoved koncertne udeležbe.

Ne glede na to, je Bayley z izvrstno ubrano in uigrano ekipo glasbenikov, odigral odličen koncert. Po pričakovanju. Tega večera je bil posebno dobro razpoložen in ob njegovih znamenitih nagovorih občinstvu, ki sodijo sicer v del njegovega obveznega in že ustaljenega koncertnega repertoarja, ki je pravzaprav esencialni gradnik, kakršnega ne gre pogrešati na nobenem njegovem šovu, dostavil novo izvrstno predstavo. Ne le da je bil v izvrstni vokalni formi tega večera, pač pa se je ekipa glasbenikov v celoti ves čas nenehno zabavala in brila norce tudi na svoj račun. Enega takšnih vrhuncev je dostavila na koncertu izvedba raztegnjene verzije Wolfsbane klasike Man Hunt, odigrane v dodatku, kjer, tokrat »pobalinski« Blaze Bayley, ob vsem vedrem razpoloženju, ki ga sicer od večno mrkega Angleža nismo vajeni, ni več zadrževal niti daljših salv smeha.

Tega večera je kvartet izvedel koncertni repertoar, ki je bil nekoliko presenetljivo podrejen izvedbi skladb zadnjih dveh albumov, torej predstavitvi prvega in drugega dela nastajajoče trilogije. Izmed starejših skladb, to je tistih iz obdobja, ko je sebe zastopal še pod imenom Blaze, smo tako užili klasike Silicon Messiah, Stare at the Sun in Alive, publiko pa tokrat zadovoljil z izvedbo le treh Iron Maiden klasik nastalih v času, ko je pel za njih, naštejemo jih lahko na pamet: Futureal, Clansman in Man on the Edge. Kot vedno. Kar vidiš, to dobiš. Odličen šov, pospremljen s kopico domiselnih pripovedi med premori. V znamenitem vokalnem slogu in pod poveljstvom nalezljive karizme, ki jo dostavlja že od nekdaj z vso srčnostjo ta glasbenik. Bayley je ob koncu pribil, da se v Vrbo na Koroškem zagotovo vrača z zadnjim, to je tretjim delom trilogije, ki naj bi izšel še v prihodnjem letu.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Nataša Pišljar & Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Endure And Survive
2. Escape Veolocity
3. Futureal
4. Blood
5. Silicon Messiah
6. Alive
7. Eating Lies
8. Samurai
9. Human
10. Fight Back
11. The Clansman
12. Calling You Home
13. Stare at the Sun
14. Man On the Edge 
15. Dark Energy 256
—dodatek—
16. Man Hunt
17. A Thounsand Years 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki