Brencl banda predstavlja svoj peti album z naslovom “Čarovniški lov”

foto: Eva Buchinger
0 155

Čarovniški lov je peti album zasedbe Brencl banda, ki letos praznuje 15 let delovanja, in zveni nekoliko drugače kot njegovi predhodniki. Skladbam, ki so nastajale v turbulentnih časih oz. v pričakovanju nanje, so dodali tolkala, ženski vokal in elektrificirali kitaro. Če so do sedaj zveneli ljudski, razgrajaški in veseljaški, sedaj prilivajo še kapljico mistike, da bi se lahko izpovedali kje jih čevelj žuli, kakšnega sveta si želijo in kako bo, ko odidejo.

Brencl banda se skozi vsa leta obstoja preoblači in spreminja, tudi tokrat ni nič drugače. Povabili so pevko Vesno Godler in bobnarja Marka Lasiča, da se pridruži Ani Mezgec – violina in vokal, Roku Šinkovcu – harmonika in vokal, Matjažu Bajcu – kontrabas in vokal ter Andreju Boštjančiču Rudi – kitara in vokal.

Leta 2007 je Ruda ustanovil Brencl bando, da bi z violinistko in pevko Polono Žalec preigravala ljudsko glasbo iz vseh vetrov. Istočasno je začel ustvarjati avtorske skladbe za kvartet in tako povabil k sodelovanju še harmonikaša in pevca Roka Šinkovca ter kontrabasista in pevca Matijo Krivca. Leta 2010 je izšel prvenec Zemljin ples, ki je naletel na čudovit odziv publike in stroke.
Takšna Brencl banda je do leta 2012, ko se jim je pridružil violinist Klemen Bračko, odigrala več kot dvesto koncertov in z njim leta 2013 izdala drugI album Vetrova svatba (Celinka).
Nastopi so se vrstili en za drugim, posledično je bila banda uigrana do obisti in v Salonu za eno glasbo posnela koncertni album Brencl banda v živo (2014 Salon za eno glasbo). Do tega trenutka je banda več ali manj vadila vse na cesti, pred nastopi in med nastopi, ker je bilo le teh preveč, da bi mislili na vaje, ki so se končno začele s pripravo materiala  za snemanje četrtega albuma Korenine svetlobe (Tondah 2018). Tik pred snemanjem se jim je pridružil basist Matjaž Bajc, Ana Mezgec z violino pa eno leto prej, torej leta 2017. Korenine svetlobe so po najboljših močeh odnesli med ljudi in se kar naenkrat znašli v marcu 2020.


https://www.youtube.com/watch?v=TrqcjkJT4_w
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki