Brkovi in stresni nivo balkanskih burlesk nove nenormalnosti v Postojni (2022)

foto: EDITA KLEMEN 2022
0 1,419

Lokacija: Postojna / Parkirišče za Občino / Slovenija
Datum: petek, 2. 9. 2022


V Postojni so se v začetku letošnjega septembra tik ob velikem finalu tamkajšnjega vsakoletnega festivala Zmaj ‘ma mlade, oglasili hrvaški parodični zvočni teroristi in ‘neulovljivi’ rock’n’roll pobalini Brkovi. Povsem nepričakovano je na dan koncerta avtor tega prispevka, prestregel to dragoceno informacijo. Vsega nekaj ur prej. Tako je bilo treba nujno odbrzeti naravnost na prizorišče.

Nekoč je glavni oder festivala ‘Zmaj ‘ma mlade’ stal na ploščadi glavnega trga pri hotelu Kras. Po novem je lokacija na kateri stoji oder festivala prestavljena na parkirišče, ki je locirano za občinsko stavbo. Prizorišče je sicer oživelo že ob pol devetih zvečer, vendar pa je padla zavestna odločitev, da predskupini, to je lokalne metalske matadorje CarlxJohnson in pa ljubljanske alternativne rockerje Čao Portorož, v celoti preskočimo. V času, ko sta skupini dušebrižno opravljali vsaka svojo odrsko ‘tlako’, se je namreč prilegla runda kraft piva v Music Caffe baru, pri tem pa ni šlo brez občasnega ‘škiljenja’ na prenos tekme v košarki, na kateri je Srbija z desnico privezano na hrbet mlela Nizozemsko.

Ura je deset zvečer. Prizorišče odlično obiskano. Na oder krenejo Brkovi. Skupina, ki druži pod okrilje tako ljubitelje srborite punk rock energije, pa tudi ljubitelje metala. Slednji radi obiskujejo koncerte skupine še posebej v zadnjem času, zaradi virtuoznih vragolij briljantnega kitarskega asa Igorja Paspalja. Slednji je namreč mednarodno uveljavljeni kitarski virtuoz, ki se je nedolgo tega priključil skupini. Brezhibni žur se je v trenutku polno razplamtel in razmahnil. Brkovi so bili zvočno odlično umerjeni. Od prvega udarca na bobne, pa do konca koncerta. Naviti na pravo zvočno jakost odprtega prizorišča, z odlično zgrajeno zvočno sliko. Na krilih odličnih zvočnih karakteristik, so Brkovi popeljali publiko v delirij svojega brezkončno zajedljivo-zafrkljivega sveta. Sveta, kot ga pretežno narekujejo podobe življenja na Balkanu. Od moško ženskih vojn, da parol nepokorščine sistemu. A vse ovito v bizarno pronicljiv črn humor, ki ne skopari s kopico najbolj sočnih balkanskih vulgarizmov. Večje privlačnosti oziroma magnetizma, si v tem oziru niti ne gre želeti. Z odločnim in razkošnim prilivom parodije, kjer si podajajo roko balkanski folk melos, mdr. tudi preskoki med polka in ska ritmi, v strumno jekleni drži recipročno naraščajoče vrednosti skrajno naježenih in srboritih kitarskh rifov, v katere so vpete briljantne in občasno celo dihjemajoče solaže. Brkovi so skozi leta na slovenskem pridobili konkretne bataljone privržencev. Upravičeno. Gre za popolno in prvovrstno rock’n’roll ‘zajebancijo’ po tipskem balkanskem vzoru, ki prenaša zapuščino yu-rock tradicije v nove čase, na svojevrsten in unikaten način. Četudi si sposojajo trike narodnjakov in turbo folk scenarijev, je vse to briljantno potaknjeno v alfa in omega peklenski abecedarij, tehnično odlično izpeljane eksekucije, pri čemer ostaja v središču vsega dogajanja neuničljivi odrski poveljnik, to je ‘dežurno jezično gobezdalo’ oziroma vokalist Shamso 69.   

V opravljanju svojega posla so torej Brkovi ne le težko ustavljivi in ulovljivi, pač pa tudi neomajno prepričljivi. To so potrdile prve vrste obiskovalcev, ki so skupini dobesedno jedle iz roke. Prevrete glave v prvih vrstah so kmalu po začetku koncerta, ubogo ogrado potisnile povsem do odra.

Šege in navade Brkov so jasne. ‘Glam’ nad mejami dobrega okusa! Bizarnost. Namerno pretiravanje z namenom šokiranja publike. A tako pač narekuje sama glasbeno izpovedna logika oziroma poanta skupine. Shamso 69, Šarac, Tomac, Vlajko in edinstveni kitarist Igor Paspalj, ki se ga je nalezel vzdevek Pas, so bili tega večera preprosto neustavljivi. V dveh urah repertoarja so obredli material vseh sedmih studijskih albumov, pri čemer niso izostale njihove ultra priljubljene ‘koračnice’, na čelu z: Bolje da sam s frendovima pio rujno vino, Opasno se drogiram, Mala, Kurvo prokleta, Balkan Star, Pizda materina, Hoću da mi dijete sluša narodnjake, Hormon sreće, Samo pijan mogu, Srećo laku noć. Tu so še: Švaler, Tolerancija, Ornela, A ja ču da pijem, Slušaj sada dobro, Nevjernice, itn… Visoko oktansko izgorevanje od prvega do zadnjega trenutka, s fanatičnim sodelovanjem publike. Izgorevanje, pa tudi sama hlapljivost alkoholnih derivatov, sta bili tako intenzivni, da je med koncertom popolnoma zmanjkalo piva. Točno nekje na sredini koncerta. Vsega piva.

Bend pa se v kreativnem smislu ne ustavlja. Aktualni koncerti, ki so del turneje imenovane »Novo nenormalno«, so namreč ponesli na oder povsem svež avtorski material, saj napovedujejo Brkovi še pred koncem letošnjega leta, ali pa v začetku prihodnjega nov studijski album. Tako so odpri koncert z novo skladbo Više ni pankeri ne slušaju pank, izmed novih pa sta kasneje odjeknili še skladbi Sex i droga ter Skupe bombonjere.  

Podivjanost in razgretost obče poblaznele publike v prednjih vrstah, ki je večina besedil obvladovala na pamet, je spremljala precejšnja mirnost prijaznih redarjev, ki si med opazovanjem neskončnega teatra ‘morilskih salt’ neposredno ob pročelju odra niso belili glave niti potem, ko je bend po slovesu odšel v zakulisje ter je eden izmed prevretih možakarjev v publiki teatralno preplezal ograjo, se z njenega roba odrinil na oder, stekel po njem do pogrinjka kjer je samevala flaša do tričetrt napolnjena z viskijem, jo urno pograbil, pobasal, zajel nov zalet ter vihravo poletel preko ograde nazaj do svojih pajdašev, s katerimi je delil dragoceni plen. Pred tem je Shamso 69, v slogu glavnega šefa strežbe, ob zaključku nastopa s taistega pogrinjka publiki razdelil prav vse pločevinke piva in plastenke vode. A očitno to ni zadoščalo. Takrat nihče niti pomišljal ni, da stoji na uvozu v SPAR-ov Hipermarket (ob Titovi cesti v smeri iz Postojne) – takšen je pač scenarij nočnega življenja v A.D. 2022, neustrašna policijska patrulja (beri: ustavljajo razmajane Renault Clio modele, medtem ko se vozijo brezbrižno mimo njih najnovejši Audiji, več kot očitnega levo-desnega vijuganja), ki se je tudi tistega večera znova ‘zabavala’ ob obilnih interakcijah z nedolžnim prebivalstvom.

Ekipo Brkov krasi torej odlična uigranost, neverjetna samozavest in suverenost, ki jo prinaša orjaška kilometrina. Perfektna odrska forma, ki je plod nenehnega nizanja koncertnih predstav. Kvintet, ki vas bo v vsakem oziru presenetil. Bodisi, da ste ljubitelj trde zvočne distorzije , punkovsko nazobčane rušilnosti občasno malodane povampirjeno metaliziranih kitarskih fraz ter brezgrajnih kitarskih urokov stesanega Igorja Paspalja, ali pa tudi ne, saj vas že s samim zamahom parodije ter skrajnim burkaštvom izročila usekanih besedil, polnih pronicljive samoironije, Brkovi nenehno zaposlujejo in zabavajo. Bizarni slovar sočno prostaških vulgarizmov straniščnega humorja, ki pa so smiselno podani znotraj sporočil spoznanja o bridki grenkobi ‘krasno zavoženega novega sveta’, je v svoji porogljivi podobi do kraja razkuril in razvnel publiko. Ta je iskala natanko to. Petkov odklop. Popoln katapult onkraj realnosti. In v tem oziru najdeš težko primernejše zdravilo, kot je obisk koncerta skupine Brkovi!

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Edita Klemen


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki