Chickenfoot – kurji krempeljci na zlatem pesku (2009)

0 123

Lokacija: Lignano Sabbiadoro / Arena Alpe Adria / Italija
Datum: nedelja, 05.07.2009


Chickenfoot je zvezdniška zasedba veteranov, ki jo sestavljajo Joe Satriani, Chad Smith (Red hot chilli peppers) in petdeset odstotkov skupine Van Halen (Sammy Hagar, Michael Anthony) ki se je potem, ko je za nedavno ameriško turnejo spet rekrutirala Davida Lee Rotha, presenetljivo odrekla tudi Anthonyu. A če Eddie, Alex in kompanija niso zbrali poguma, da bi se letos odpravili čez lužo, to vsekakor ne velja za Chickenfoote, ki so ekipo Rocklinea skupaj s tisoči dobre glasbe željnih poslušalcev navdušili že na nedavnem Nova rock festivalu. Tokrat smo jim ujeli v mondenem italijanskem letovišču Lignano Sabbiadoro, ki se ponaša z najlepšimi plažami Italije, temu primeren pa je bil tudi čudovit in po antičnih zgledih zgrajen amfiteater, ki krasi prostran park ob mestni hiši, in katerega oder so Kurji krempeljci zavzeli dvajset do desetih.

Album, ki so ga Chickenfoot posneli in izdali pred nekaj tedni, ter je na ploščku kljub zavidljivi produkciji in še boljši izvedbi vseeno nekoliko monoton in predvidljiv, zveni v živo povsem drugače. Temu botrujejo predvsem neverjetna energija, ki jo izžarevajo in ustvarjajo člani skupine, pa tudi za njihova leta zavidljiva telesna pripravljenost in vokalna prožnost. Hagar in Anthony ponujata s svojimi akrobacijami najboljše iz obdobja Van Halen, Smithov adut sta predvsem njegova spretnost in tisti kanček norosti Keitha Moona, s katerim se mora ponašati vsak dober bobnar, o Satrianiju pa tako ali tako ne gre izgubljati besed. Če se lahko kdo brez strahu postavi ob bok Hagarju in brez manjvrednostnih kompleksov obuje Eddijeve čevlje, je to prav gotovo Satch. Njegova nadzvočna blues ekstravaganca ne pozna igrivega in danes že preživetega tappinga, njegov zvok, ki je precej bolj konsistenten in nekoliko trši kot Van Halenov, pa mnogo bolje dopolnjuje Hagarjev glas. Tudi Sammy je v odlični formi, saj njegove glasilke še vedno brez težav dosegajo glasovne razpone, kakršnih smo vajeni z albumov 5150 in Live right here, right now, kar je zgolj pohvalno.

Chickenfoot so v slabih dveh urah odigrali ves album (od Avenida revolution, Soap on the rope ter Sexy little thing, pa vse do Future in the past), ki so ga pospremili z nekaj krajšimi priredbami in obveznimi solističnimi vložki, pri katerih se je poleg Satrianija na kitari udejstvoval tudi Hagar. Povsem nove razsežnosti je v živo pridobila tudi balada Learning to fall, s katero smo podoživeli najboljša leta Satrianijevega samostojnega ustvarjanja in se z nostalgijo spomnili skladb Always with me, always with you ter I believe. V bisu, ki ga je Sammy zastavil z zvoki citram podobnega električnega inštrumenta, so nam Chickenfoot ponudili še skladbo Bad Motor scooter, ki ga najdemo na debitantskem albumu skupine Montrose, pri kateri je Hagar začel svojo glasbeno pot, nato pa so se zvezdniki z globokim priklonom poslovili od Lignana. Predstava, ki so jo pripravili tega večera, je kljub nič kaj razkošni osvetljavi in pomanjkanju pirotehnike ter drugih vizualnih pripomočkov osupnila tudi stare koncertne mačke. Če lahko skupina že samo s svojo navzočnostjo in inštrumenti ustvari vzdušje, ki bi ga z eno besedo nemara še najbolje opisali kot ekstatično, je vse drugo pač nepotrebno.

Po nastopu je ekipa Rocklinea po dolgem obhodu širnega parka le našla skrita in strogo zastražena vrata, ki so med visokimi nasadi žive meje vodila do zaodrja. Tam smo skupaj z nekaterimi ostalimi navdušenci zaman čakali na foto seanso in rokovanje z glasbeniki, ki so se malo čez polnoč kot prave hollywoodske zvezde posedli v prostorne limuzine z zatemnjenimi stekli ter se urno odpeljali v hotel na zaslužen počitek. Svetla izjema je bil edinole Satch, ki se je pred tem previdno prizibal do ograje, izza katere so ga neumorno klicali njegovi oboževalci, ter skozi rešetke velikodušno podelil nekaj avtogramov. Taka je pač cena slave, škoda le, ker jo morajo največkrat plačati predvsem tisti pravi oboževalci.

avtor: Tomo Jurca
fotografije: Barbara Milharčič

Setlista:
1. Avenida Revolution
2. Soap On A Rope
3. Sexy Little Thing
4. Oh Yeah!
5. Runnin’ Out
6. Get It Up
7. Down The Drain
8. Bitten By The Wolf
9. My Kinda Girl
10. Learning To Fall
11. Turnin’ Left
12. Future In The Past
13. Bad Motor Scooter


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki