Converge in Misery Index ter zdravljenje post festivaylske depresije v Pekarni (2014)

foto: ANJA IVANOVIČ 2014
0 108

Lokacija: Maribor / MC Pekarna / Slovenija
Datum: 12.08.2014


Ko si človek malce odpočije od festivalov, ga že čaka pot v Maribor, kamor sta Dihurčka pripeljala priznane Converge in Misery Index. Pričakovanja za koncert so bila nedvomno visoka. Misery Index so sicer pri nas že stari znanci in njihovi koncerti so znani po pristni brutalizaciji, ki ne pozna kompromisov. Converge so si od leta 2007, ko so nastopili na festivalu Metalcamp nabrali kar lepo število obiskovalcev. Med drugim je kar lepo število slovenskega občinstva obiskalo koncert zasedbe v Zagrebu leta 2012, ko je skupina promovirala All We Love We Leave Behind.

Tudi tokrat brez predskupin ni šlo. Prvi so na oder stopili norveški Okkultokrati, ki so stregli s precej neposrečeno mešanico black metala, sludga in hardcora punka. Lahko bi se reklo, da so vlekli navdih od znanih Darkthrone, obenem bi se jih lahko postavljalo ob bok Kvelertak, a žal precej brez duše. Se je pa že pri samih Okkultokrati pokazalo, da bo obiskovalce čaka med nastopi skupin brutalna vročina.

Pri švedskih Martyrdöd se je sicer pokazalo nekaj potenciala, ko je skupina kombinirala nekaj v stilu crust, hardcore in black metal skupin. Tu in tam je ušel še kakšen bolj stonerski riff. Sama glasba je bila prebavljiva, a ritem sekcija je bila dolgočasna, še bolj pa vokal, ki je bil naravnost neznosen. V tem primeru bi bilo bolje poslušati skupino kar brez vokala.

Po ponesrečnih Martyrdöd je bil oder rezerviran za stare znance Misery Index, ki so slovenskemu občinstvu predstavili že nekajkrat in še vedno so pustili za seboj dober vtis. Skupina je letos po štirih letih izdala novi album, ki sliši na ime Killing Gods, katerega je tudi promovirala na samem koncertu. V svojem kratkem nastopu so bili Misery Index osredotočeni na material le iz zadnjih treh albumov. Žal so bili tu kakšni starejši oboževalci malce prikrajšani. Skupina je med samim nastopom, ki je bil precej kratek, potrdila, da jim forma še ni padla. Izstopal je predvsem bobnar Adam Jarvis, ki je neusmiljeno tolkel po svojih bobnih. Sama hitrost, ki jo je Jarvis dosegal, pa je bila že na meji nadnaravnega. In pri tem je presenetljivo ostal točen brez vidnejših napak. Misery Index poleg catchy death metal riffov, ki simpatizirajo z grind metalom, odlikuje tudi dvojni vokal, ki prihaja iz strani kitarista Marka Kloeppela ter basista Jasona Nethertona. Mark je v zadnjih letih prevzel večino vokalov, Jason pa se vedno bolj prepušča le igranju bas kitare. Pri samem Jasonu je bilo namreč opaziti, da deluje utrujen, njegov nastop ne odraža več tiste energije, ki jo je premogel na prejšnjih nastopih. Vsekakor so Misery Index znova navdušili. Verjetno je bil marsikdo prikrajšan za svoj favorit, a vendar s festivalsko setlisto tu ni za pričakovati čudeža. Povratek Misery Index je sodeč po divjanju v prednjih vrstah več kot zaželen.

Po brutalizaciji je sledil žanrski preobrat s Converge, ki so pritegnili mnogo pristašev današnjega hardcora. Dvorana mariborske Pekarne je bila nabita do zadnjega kotička. Že ob prvih taktih je prednjih vrstah eksplodiralo. Skupina se je nedvomno pokazala v dobri luči, sprva je delovalo, da bo glasba niti ne bo toliko kompleksna ter da bodo prevladovali bolj preprosti hardcore prijemi, a v zelo kratkem so Converge pokazali, da z njimi ni šale. Kaos je bil nepopisen, ritmi so se lomili podobno, kot to počnejo The Dillinger Escape Plan. Veliko pozornosti je seveda pridobil pevec Jacob Bannon, ki je nepopisno norel. A Converge brez dobrega bobnarja ne bi tako izstopali. Ben Koller je na pol manjšem setu kot Adam Jarvis pokazal nešteto norih ritmov ter smisel za nadzor kaosa. Kljub vsemu kaosu bi bilo bolje, da bi nastop Converge trajal le kakšne pol ure. Vokal postane preprosto nadležen, ves čas deluje, da se Bannon poslužuje enih in istih linij, tudi kitarist Kurt Ballou, ki je priznan kot izjemen producent, nekako s svojimi atonalnimi riffi ne pride do pravega izraza. Mogoče pa je bila kriva le vročina…

Po mnenju mnogih so bili zmagovalci večera Misery Index, a tisti, ki prisegajo na hardcore v širokem smislu, so nedvomno dobili svoje s Converge. Domačini pa so potrdili, da se takšen koncert v Pekarni ni zgodil že lep čas.

avtor: Primož Novak
video: Primož Novak
fotografije: Anja IvanovičPošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki