Downes Braide Association: Halcyon Hymns

0 85

Založba: Cherry Red Records
Datum izida: 5. 2. 2021 (digitalni format) / 26. 3. 2021 (vinilni, CD/DVD format)
Produkcija: Chris Braide
Dolžina albuma: 63.30 min
Zvrst: Art Rock / Art Pop
Ocena: 8.5/10


Downes Braide Association je partnerska naveza med legendarnim klaviaturistom Geoffom Downesom (Yes, Asia, Wetton/Downes Icon, The Buggles) in pevcem ter producentom Chrisom Braide-om, ki je bila ustanovljena že leta 2012. Slednji je ob prekaljenem producentu tudi zelo spreten komponist. V filmski industriji, prav tako pa je pop izvajalcem, kot mdr.: Sia, Lana Del Ray, David Guetta, Marc Almond (Soft Cell), Beyonce in celo Britney Spears, ob producentskih, prispeval tudi avtorske usluge skladanja albumov. Downes, ki mu pop glasba nikakor ni neznanka, je v svetu rocka in rolla sicer bolje znano ime. Imata pa z Braideom stičišče. Oba sta sodelovala s Trevorjem Hornom. Downes v The Buggles, ki so jih kasneje k sebi priključili Yes, Braide pa v skupini The Producers.

»Halcyon Hymns« je četrti Downes Braide Association album. Je zanimiva kombinacija prepoznanega sloga in ekspresij Geoffa Downesa ter mehkozvočnih, komponistično produkcijskih prijemov visoko talentiranega Chrisa Braidea. Kombinacija torej, ki garantira privlačno in samosvojo glasbeno zgodbo. Čeravno so vsi trije predhodni izdelki polagali več pozornosti na izpostavljanje elektronskih figur v gradnji kompozicij, pri čemer ne čudi, da se je Downes s klaviaturami, pač tako znašel največkrat v središču dogajanja, je »Halcyon Hymns« odklon v nizanje organskih zvočnih tenov, kar pomeni, da se zgodbi pridružijo kitara in jasno definirana organska ritem sekcija.

Slog komponiranja je še vedno izdatno zagledan v glasbeno okolje pop glasbe, čeprav nagovarja obenem samosvoje in večplastno. V tem oziru mu je najlaže nadeti oznako art rocka. Tisti, ki menite, da bi lahko vzenelo kaj klasično simfonično progresivno, boste tokrat stali na tankem ledu. Nastavki za kakšno tovrstno avanturo so vsekakor prisotni (zaključni del King of the Sunset), a se držita Braide in Downes vseskozi muzikalno jasno začrtanega komponiranja glav in repov.

Album je silno spretno zabeljen s kupom fines in detajlov, pri čemer ne manjka niti Downesov priljubljeni vokoder. Za odtenek je vseeno malo predolg. Sploh glede na silno artistično močan, izpiljen in idejno koherenten dinamični prvi del, z odlično uvodno Love Among The Ruins, ga sklene koprneča Warm Summer Sun. Album nameri debelo uro igralnega časa, utrujati pa prične njegovo poslušanje v zadnji tretjini, ko prevzemajo fokus albuma mirne točke, ki v podajanju substance ne povedo več mnogo novega. Prav tako si človek težko razloži zakaj mora biti skladba Remembrance dolga kar enajst minut, ki bazirajo na repeticiji treh tonov. Tega iz nekoliko napornega poslušanja ne dvignejo niti vpete naracije Barneya Ashton Bullocka. Tako se na takšnem albumu za silno dobrodošlo potezo izkaže integracija rockovskih manevrov, kot je denimo v mirni Today, za kar poskrbijo kitarske usluge izvrstnega kitarista Davea Bainbridge (Iona), ki od leta 2015 pomaga legendarnim The Strawbs.

Album poseduje poudarjeno noto atmosferičnosti, učinkovito evocira in kliče mistiko, tu sta dotika svečanosti in melanholije. Po tej plati nagovarja album zelo »britansko« – klasično britansko (sedemdeseta pa navzgor), a s silno zloščeno, barvito, prostorno in toplo produkcijo, kjer prevzema fenomenalni, občasno skorajda angelski, vokal Chrisa Braidea. Downes, ki je doživel v glasbenem poslu vse, pa znova fascinira s svojo prožnostjo in izvrstnim idejnim prilagajanjem,  kar se rabe zvočnih pastel tiče.

Na albumu sodelujeta v duetih z Braideom legendarni Marc Almond (Soft Cell) in Big Big Train vokalist David Longdon. Slednji je sodeloval že na predhodnem Downes Braide Association albumu “Skyscraper Souls” (2017), tokrat pa se vključi z vokalom v skladbi King of the Sunset. medtem ko vrača Almond v Warm Summer Sun Braideu uslugo, za doprinos k Almondovi solo karieri.

Skratka. Zelo kakovosten album, ki prinaša glede na predhodne tri albume, zaželen odklon v nedrja organske in klasično zasnovane produkcijske topline, čeprav se še vedno zelo jasno zadržuje v figurah (art) popa. V takšnem glasbenem okolju prinaša raba rock zvočnosti kitare prepotrebno razgibanje sicer ambiciozno začrtanega novega poglavja naveze Downesa in Braidea, ki je nemara celo kanček bombastično pretiran. Jasno pa je nekaj. V slehernem trenutku albuma nadvlada v vsem visoka kvaliteta glasbenega perfekcionizma ulite simbioze dveh velikih glasbenih mojstrov. Zato je mogoče polnokrvno uživati v silno zrelem artističnem karakterju pretanjenega združevanja mnogoterih zvočnih kolažev v slikoviti pejsaž eklektične narave.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Love Among the Ruins
2. King of The Sunset
3. Your Heart Will Find the Way
4. Holding the Heavens
5. Beachcombers
6. Warm Summer Sun
7. Today
8. Hymn to Darkness
9. She’ll Be Riding Horses
10. Late Summer
11. Remembrance
12. Epilogue

Zasedba:
Geoff Downes – klaviature
Chris Braide – vokal, kitara, klaviature

Sodelujoči glasbeniki:
Ash Soen – bobni
Andy Hodge – bas kitara
Dave Bainbridge  – kitara
David Longdon  – vokal na skladbi št. 2
Marc Almond  – vokal na skladbi št. 6
Barney Ashton Bullock – naracije na skladbah št. 1 in 11


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki