Drugi pristanek medzvezdnega plovila `Voivod` v Zagrebu (2017)

0 106

krajZagreb / Vintage Industrial Bar / Hrvaška
datum: 03.10.2017


Niti leto se ni obrnilo od obiska kultnih kanadskih veteranov eksperimentalnega metal Voivod, ki slovijo po svojih artistično vizionarskih prijemih polnokrvnega spoprijemanja s sferami neodkritih glasbenih dimenzij, že se je kleni kvartet, pod vodstvom genialnega glasbenega vizionarja in umetnika ter bobnarja skupne Michela Langevina (Away), vrnil na odre stare evropske celine. Lansko leto so Voviod obiskali ljubljanski Orto bar, letos so se ustavili na Hrvaškem.  Najprej v Puli, dan kasneje pa še v hrvaški prestolnici Zagrebu.  V Zagrebu je RockLine nekoč že beležil koncert te skupine in sicer v znamenitem klubu KSET. To je bilo v začetku maja 2011. Ahhh, ti lepi spomini.

Voivod so navkljub kariernim pretresom, vzponom in padcem, menjavah ključnih mož postave, še naprej  čvrsto osedlana ekipa svojevrstnega glasbenega dosjeja. ki še naprej z veliko žlico zajema kreativni navdih, s katerim se Voivod tudi v zadnjem desetletju redno zatekajo na polja eksperimentalnega avanturizma. V tem je Voivod le malokdo enak. Pravzaprav nihče. Izvrstni aktualni album »Target Earth« in za njim v lanskem letu izdani novi EP »Post Society«, vzdržujeta artistični pedigre pridobljen skozi osemdeseta in devetdeseta, pri čemer kitarist Daniel »Chewy« Mongrain že skoraj polno desetletje opravičuje s svojo izjemno kvaliteto vse prej kot lahko nošnjo orjaške številke obuvala pokojnega in vse prej kot lahko zamenljivega Piggyja.

Še pred nastopom Voivod, pa so za uvod v novo koncertno poslastico poskrbeli berlinski doom/sludge metalci Earth Ship, ki so v lanskem letu izdali svoj četrti studijski album »Hollowed« in ki po novem delujejo, kot trio in sicer v postavi: Jan Oberg (kitara, vokal) in Sabine Oberg (bas kitara) ter Florian Hauser (bobni). Prav na zadnjem, to je albumu »Hollowed«, je moč zaslediti artistični razmah skupine, ki je nanj album spravila kopico raznolikih in razgibanih skladb. Earth Ship so se usmerili v repertoarju pretežno na aktualni album. Tako so lahko brezkompromisno besneli in streljali z vseh  položajev, pri čemer so nemalokrat povlekli na Kylesa in Crowbar. Morbidne melodije so kraljevale, nek oddaljen pridih vzornikov Alice In Chains, pa je tudi bilo moč zaznati. Vsekakor monolitni doom rafali in silno zavzeta in suverena predstava v krepkih 45 minutah igre.

Voivod so stopili na oder ob enajsti zvečer. Pravzaprav koncertnega repertoarja niti niso kdove kako »posodobili« glede na zaigrani repertoar pred letom dni v Ljubljani, je pa prejel EP »Post Society« obilnejšo predstavitev, saj so z njega Voviod zaigrali to pot kar štiri, od skupno petih skladb, ki jih najdemo na omenjenem EPju.

Voivod ostajajo absolutni unikat in njihova nalezljiva odrska karizma ter simpatičnost ostajata neomadeževani spremljevalki njihovih koncertov. To je potrdil tudi nastop v Zagrebu. Sicer smo upali, da bo klub nabito poln. Je pa vanj prispelo nekje okrog 200 ljudi, v prvi vrsti, sta norela celo dva izjemno goreča obiskovalca iz Slovenije, ki sta prispela naravnost iz Babnega Polja, od koder potrebuješ vožnje v eno smer do Zagreba pol tretjo uro časa. Denis Belanger je neverjeten frontman. Karizmatičen šegav robati medvedek, ki s svojo odrsko prezenco namerno vzbuja tisti občutek simpatično gorostasega štora in ki s svojimi zabavno spakljivimi grimasami nenehno drži publiko ob sebi. Še večjo obrazno elastičnost je pri tem nenehno razvijal kitarist Chewy, pri čemer postane takoj jasno, od kod je dobil tak vzdevek. Bend je izjemno agilen in dinamičen na odru. Novi basist Dominique Laroche (Rocky), ki se je bendu priključil leta 2014 in Chewy nenehno komunicirata med seboj, večkrat sta med koncertom povsem zamenjala desno in levo pozicijo. Away je divjal po svojem (sicer skromnem) bobnarskem setu, s katerega pa je znova spravljal čudeže ter tako opozoril enkrat več na svojo izjemnost.  Bend je deloval pravzaprav nezmotljivo in briljantno uigrano. Ob vsej tej kinetiki in adrenalinu, ki so ga sprožali, niso niti v enem trenutku pokazali kančka odrske nepreciznosti ali šlamparije. Bend je v repertoarju zaigral kar nekaj glasbenih sladostrastij iz kultnega obdobja osemdesetih. Zlasti se je oprl na material razvpitega albuma »Killing Technology« (1987), z vsakega od albumov izdanih med letoma 1984 in 1991, pa izvedel po eno skladbo. Definitivno je prišel zaključek koncerta, ko se je bend lotil pričakovane Voivod, daleč prehitro. V obveznem dodatku nekako ni bilo težko uganiti, kaj nameravajo Voivod pravzaprav zaigrat. Sploh, ko je Belanger razodel, da gre za priredbo druge skupine in da je skladba posvečena Lemmyju. Voivod so pred kratkiim izdali sedem inčni vinilni single »Space Machine«. Gre za predelavo izvirnika kultnih space rockerjev Hawkwind, ki so jo Voivod preoblekli v sebi lastni glasbeni dosje. Njihova verzija je tako grabežljiva, da so Voivod tudi v dodatku uspeli pripraviti sprednje vrste do divjega moshanja.

Atonalni akordi, serija »znanstveno fantastično lomljenih« ritmov, ki nudjo ogrodje nepredvidljivemu razvoju kompozicij, usekani prehodni deli, zaigrani na najmanj pričakovan način. bobni v poziciji vzbujanja igranja ritmov »v rikverc« ter vzbujanja občutka, da takrat pravzparv kitara drži glavni ritem in več. Voivod torej prinašajo vse. So izkušnja, ki s svojo energijo in večplastno žanrsko fuzijo, kjer slišiš vse od thrash metala, do punka, surove rock’n’roll devastacije, celo klasicističnih prijemov, dostavlja polno malho velike koncertne zabave in atraktivnosti. To je glavno. Tako za vse tiste zahtevnejše poslušalce, ki prisegajo na glasbeno čudaštvo v eksperimentiranju, kot tudi za vse tiste, ki so preprosto prišli po dozo konkretnega in neposrednega šundra in hrumenja! Topovska granata in projektil naravnost, ki je znova zadel naravnost v sredino tarče!

Rojstvo post apokaliptične družbe robotskih zombijev na krilih glasbenih prijemov, kreacije edinstvenega sveta glasbne kulture kanadskih eksperimentalnih odličnjakov Voivod. Nepozabno!

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


setlista:
1. Intro
2. Killing Technology
3. Post Society
4. Chaosmöngers
5. The Unknown Knows
6. Overreaction
7. The Prow
8. Ravenous Medicine
9. Fall
10. Korgüll the Exterminator
11. The Lost Machine
12. We Are Connected
13. Voivod
—dodatek—
14. Silver Machine


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki