Eluveitie, Lacuna Coil in Infected Rain v nabito polnem Kinu Šiška

0 1,357

Lokacija: Kino Šiška / Ljubljana / Slovenija
Datum: četrtek, 5. 12. 2019

Švicarski folk metalci Eluveitie se v zadnjem desetletju pridno vračajo v Slovenijo. Skupina je šla skozi cel kup kadrovskih menjav, odšli so poznani člani, a kljub temu popularnost ni upadla. Pred koncertom je bilo območje Kino Šiške vidno polno. Eluveitie, ki so bili v Sloveniji najmanj desetkrat, še vedno pritegnejo veliko obiskovalcev. A tokratni razlog za obisk koncerta je bil še večji. Prvič so namreč Slovenijo obiskali italijanski gothic metalci Lacuna Coil. Po nastopu na Metaldays so se vrnili tudi moldavski metalci Infected Rain, katerim je letos opazno narasla popularnost.  

Prvi so na oder stopili moldavski Infected Rain, ki niso delovali na odru prav nič rezervirano. Skupina je v zadnjem letu dobila precej na popularnosti, ko je zadnji album Endorphin izdala na priznani založbi Napalm Records. Po desetletju trdega dela so Infected Rain postali opazni, kritiki so jih začeli dajat ob bok ukrajinskim Jinjer. A Infected Rain na srečo ne želijo kopirat Jinjer. Infected Rain s svojo glasbo plavajo med metalcorom in nu metalom. Sprva nič posebnega, a z vsako skladbo je skupina pokazala, da izstopajo iz povprečja. Skladbe vsebujejo tudi dodatne semple ter umirjene predele, ki jih pevka Lena popestri s svojim spevnim vokalom. Sicer pa Infected Rain ponudijo tudi bolj udarne in agresivne skladbe, Lena pa za te namene uporabi kričeče vokale. Sam nastop skupine je dodelan. Infected Rain delujejo na odru izkušeni glasbeniki. Resda igranje ni tehnično zahtevno, a sama energija skupine je izjemna. Lena odlično povezuje program in animira publiko. Pozornost je seveda na njej, v umirjenih delih Lena s svojimi spevnimi vokali blesti, a tudi preostali člani ne izostajajo. Skupina je bila z repertoarjem bolj preusmerjena na aktualni album, saj ravno letos je dobila veliko poslušalcev, a sodeč po tokratnem nastopu so Infected Rain znova prepričali in povratek je več kot zaželen. Infected Rain so zelo dober dokaz, da je treba pozornost nameniti tudi skupinam, ki prihajajo iz držav, ki niso veliko na radarju.

Za italijanske velikane Lacuna Coil se preprosto lahko reče samo: »Končno!« Zasedba, ki prihaja iz Milana se je praktično od svoje ustanovitve leta 1997 vedno uspela izognit Sloveniji. Niti do festivala Metaldays/Metalcamp ni uspela priti. Naposled po devetih albumih, dveh desetletjih obstaja je skupina uspela vključiti Slovenijo na turneji. Pretirano dobrega odziva ni bilo niti za pričakovati, ker Lacuna Coil so bili le prvič tu. A zgodilo se je obratno. Pravzaprav bi lahko bili Lacuna Coil tudi glavna skupina. Že od nekdaj pri Lacuna Coil najbolj izstopa pevka Cristina Scabbia. Scabbijevo že od samega začetka spremlja še vokalist Andrea Ferro ter basist Marco Coti Zelati, medtem ko kitaristi in bobnarji so se že zamenjali. Z aktualnim albumom deluje, da so Lacuna Coil le uspeli najti med člani pravo kemijo. Skupina je na oder prišla takšna, kot da bi navdih dobila pri Behemoth. Člani so bili namreč namazani kot kakšne black metal zasedbe, a ta imidž imajo Lacuna Coil že nekaj let sedaj. V igri je seveda bil aktualni album Black Anima, a izostal ni niti kakšen hit.

Lacuna Coil presenetljivo delujejo ohranjeni. Pričakovanja so bila opravičena. Glas Scabbijeve je ohranjen, močan in zelo prepričljiv tako kot na albumih. Andrea Ferro je pomagal seveda tudi s spevnim vokalom, zadnje čase pa se posluži tudi kakšnega krulečega vokala. Po novitetah Reckless in Layers of Time je napočil čas za znano priredbo in tako je padel Enjoy the Silence od Depeche Mode. Publika je bila glasna, Lacuna Coil pa so s tem prebudili tudi zadnje vrste v dvorani. Sledila je še kakšna noviteta ter starejša skladba Heaven’s a Lie, s katero so Lacuna Coil prvič opozorili nase, da imajo veliko potenciala, a takrat je skupina že imela za seboj tri albume. V tem obdobju (približno 15 let nazaj) so padle turneje po ZDA in Lacuna Coil so postali prepoznavni tudi izven Evrope. Z zaključno skladbo Nothing Stands Our Way so Lacuna Coil še zadnjič potrdili, da so v živo uigrani in dovolj energični, da lahko spravijo na noge celotno dvorano Kina Šiška. Pri nastopu Lacuna Coil je bila ena pomanjkljivost. Vse skupaj je bilo prekratko. Glede na odziv in številčnost publike (koncert je bil namreč skoraj razprodan), se za Lacuna Coil želi, da se čimprej vrnejo kot glavna skupina in odigrajo pravi repertoar z mnogimi hiti, ki jih je skupina nanizala v svoji karieri.

Švicarska folk metal senzacija Eluveitie se je vrnila po več kot enem letu, ko je nazadnje nastopila na festivalu Metaldays. Skupina na slovenskih tleh nastopila najmanj desetkrat. Po zadnjih konkretni kadrovski menjavi, ko je skupino zapustila vokalistka Anna Murphy ter še nekaj drugih članov, se je zdelo, da se Eluveitie ne bodo več pobrali na noge. A vodja skupine Chrigel Glanzmann je v tem času pridobil toliko ugleda, da vedno lahko najde zamenjavo. Predvsem pa je ekipo pomladil, našel ustrezne glasbenike, s katerimi je izdal že dva albuma. Zadnji z naslovom Ategnatos je izšel prav letos in skupina je imela dovoljšen razlog, da se odpravi na turnejo.

Tudi tokrat je Eluveitie uspelo napolnit veliko dvorano Kina Šiške. Glanzmann, ki je sedaj edini originalni član zasedbe, še vedno zna prepričati s svojo ekipo izkušenih in tudi šolanih glasbenikov. Vseh devet članov je skozi celo repertoar dopolnjevalo zvočno sliko. Tako se je poleg osnovnih glasbil slišalo še glasbila, kot so hurdy gurdy, violine, mandole, harfe, dud in seveda različnih piščali. Vsekakor Eluveitie delujejo izkušena skupina, ki zna komunicirati s publiko. A v zvezi s samo glasbo se pojavlja kar nekaj polemik. V Eluveitie delujeta dva kitarista, ki pa v večini igrata enako, izjema je kakšna solaža. Kar nekajkrat je delovalo vse skupaj preveč nametano, brez repa in glave, kar je posledica vpletanja preveč glasbil. Eluveitie lahko tu delujejo že kar malce kičasti. Kitare se sicer spogledujejo z melodičnih death metalom, a kaj dosti niso niti slišne zaradi drugih glasbil. Ne glede na vsa »šmorn«, ki ga Eluveitie preigravajo, so tudi tokrat prepričal. Aktualne skladbe so se prijele, odigran je bil tudi bobnarski solo, seveda pa ni šlo brez hitov, kot so Rose for Epona, Thousandfold, Helvetios in zaključno Inis Mona. Eluveitie mogoče niso več v zlatih časih, a za odpis še niso, ker so njihovi koncerti več kot solidni in trenutno kaže, da jim popularnost še nekaj časa ne bo upadla.

Skoraj razprodana Kino Šiška je s koncertom Eluveitie, Lacuna Coil in Infected Rain doživela enega izmed letošnjih vrhuncev, kar se tiče metalskih koncertov v Sloveniji.

Avtor: Primož Novak
Fotografije: Nina Grad

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki