Dan Rock Žena (ft. Nervosa, Hellcats & Rougenoire), Ljubljana (Orto bar), Slovenija

Dan Rock Žena
Nervosa (Brazilija), Hellcats (Slovenija), Rougenoire (Italija)
Ljubljana / Orto bar / Slovenija
petek, 8. 3. 2024, vrata ob 19.00 uri, začetek ob 19.30 uri

Vstopnice!

Facebook dogodek!

Naslednje leto bo festival vse-ženskih rock skupin Dan rock žena praznoval 10. obletnico, toda praznovanje se začne očitno že letos, saj iz Sao Paula v Braziliji, prihajajo v goste trenutno najbolj zaželene predstavnice thrash metala NERVOSA, ki bodo evropsko turnejo začele prav v Ljubljani, 8. marca na velikem odru Orto bara.

Gre za veliko podporo festivalu, ki je s poslanstvom: podpori VSE – ŽENSKIM skupinam, ki ustvarjajo in izvajajo zgolj AVTORSKA dela, unikaten v tem delu Evrope.

Nervosa imajo ogromno oboževalcev po celem svetu in nastopajo na največjih svetovnih festivalih ter so varovanke ene največjih založb v metal glasbi Napalm Records. V Ljubljano prihajajo po nastopu na kultnem festivalu 70 Tons of Metal v Miamiju, večkrat pa so nastopile tudi na slovitem Wacknu v Nemčiji. Nastopajo od leta 2010 in so izdale 4 studijske albume, veljajo pa tudi za ženske naslednice kultne skupine Sepultura, ki so v 90 ih letih Brazilijo postavili na sam vrh metalske glasbe in se jim bodo letos tudi pridružile na enem izmed koncertov njihove poslovilne turneje. Festival bodo otvorile izjemno uigrane rokerice iz Milana, Rougenoire.

Na povabilo organizatork Saše in Sonje Zagorc iz skupine Hellcats, so se punce z veseljem odzvale saj poznajo njihovo delo in so tudi same prehodile divjo pot, po kateri so šle naše peklenske mačke in po kateri nosi ime tudi ena njihovih skladb.

Hellcats orjejo ledino in nosijo štafetno palico nežnejšega spola v slovenski rock glasbi in širše že od leta 2006, ter so ene od začetnic ponovnega pojava vse-ženskih skupin, ki jih pred 15 leti skoraj ni bilo več. Njihovo delo in popularnost po celem svetu so opazili tudi organizatorji iz tujine in tako so lani po prvi angleški turneji, nastopile v slovitem londonskem The 100 Club, ki že skoraj 50 let nepretrgoma deluje v centru mesta in je bil sopotnik in tudi soustvarjalec tektonskih premikov v britanski in svetovni glasbi.

Sara Simeunović na vokalu, Saša Zagorc na bas kitari, Sonja Zagorc na bobnih, ki sta avtorici glasbe in besedil) in Mia Marinič na kitari so poslušalce prepričale, da gre za najmočnejšo zasedbo do sedaj in tako sledi letos nova, že tretja, turneja po Angliji, na Otoku pa bodo nastopile še na Škotskem in v Walesu. Seznam letošnjih gostovanj pa sploh še ni končan, saj bodo kot glavne nastopajoče nastopile na festivalu Vahantarock na Finskem nato sledijo še koncerti v Belgiji in na Nizozemskem. Pestro leto za Hellcats in slovenski rock torej.

Zakaj Dan rock žena?
Kljub temu, da je v nekaterih glasbenih zvrsteh kot npr. v klasični ali pop glasbi prisotnih veliko glasbenic, predvsem pevk, so ženske v alternativnih glasbenih zvrsteh v manjšini. Rock ‘glasba je vedno bila bolj moška domena, v katero pa vse intenzivneje posegajo tudi ženske. Namen festivala je tako podpreti/spodbujati ženske v rock glasbi, omogočiti njihov preboj na koncertna prizorišča ter spodbuditi zanimanje žensk za ustvarjanje in razširjanje avtorske glasbe. Dejstvo je, da so ženske v zgodovini veliko pripomogle k razvoju rock glasbe in samo vprašanje je, kakšen bi bil svet rokerske glasbe, če na njo ne bi vplivale znane ženske glasbenice in avtorice, kot so Janis Joplin, Joan Jett, Patti Smith, Pat Benatar, Suzi Quatro, Stevie Nicks (Fleetwood Mac) itn. 

Ženske se v svetu rocka srečujejo s premnogimi težavami in ovirami, s katerimi se moškim ni treba. Glasbena industrija je že sama po sebi tekmovalna in ženske so zaradi ovir že na začetku v zaostanku, saj ne gre za enakovredno tekmo.

Glede na to, da je 8. marec mednarodni praznik žensk, dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk, je to pravi dan tudi za pravice žensk v glasbi. Ta dogodek bi lahko pomenil stalnico v slovenskem glasbenem prostoru in začetek festivalov ženskih rokerskih skupin pri nas. Pravzaprav je 21. stoletje že precej pozno za nekaj takega.


Date

Mar 08 2024
Expired!

Time

19:30 - 23:55
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki