Judas Priest: Invincible Shield

0 152

Založba: Columbia Records
Datum izida: 8. 3. 2024
Produkcija: Andy Sneap (Tom Allom – koprodukcija na skladbah št. 10. in 11.)
Dolžina albuma: 52.32 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.5/10


Judas Priest, neizpodbitne ikone metala, na nek način biblijske staroste in utemeljitelji nekaterih bistvenih postulatov, ki spremljajo metal od pamtiveka v vseh njegovih podobah (in kot kaže, bo pri tem tudi ostalo), so po šestih letih odkar je izšel odlični “Firepower” (2018, RockLine recenzija), izdali še en album! Svoj skupno 19. studijski album. To je “Invincible Shield”!

Skupina, ki se ji že lepo bero let resnično ni treba v ničemer več dokazovati, preprosto še naprej polnokrvno uživa v obuvalu jeseni svojega življenja. Podaljšani jeseni, ali točneje povedano ponovni renesansi in razcvetu. Izkazilo tega je definitivno novi studijski album, ki je nov odličen dosežek, za katerega je bil pričakovano, da bo lovil esenco svojega predhodnika “Firepower”. “Invincible Shield” je nasršen, našpičen, idejno razgiban, zabaven in neomajen! Četudi je jasna njegova glasbena receptura. Ena in edina! Povezati jo je mogoče le z besedama Judas in Priest! Je peklensko udaren, mračen in poguben, a obenem veličastno epski in teatralno muzikalen! Vse tisto torej, kar si od Judas Priest le želiš!

Kot britev ostre kitare, ob katerih se ježi koža, tako peklenske, da se peklenskosti ustraši sam peklenšček, kontrastno torpediranje bobnov fenomenalnega Scotta Travisa, bolščava bas noga ‘večnega’ Iana Hilla ter ‘neuničljivi’ Rob Halford. Možakar, ki bo konec letošnjega avgusta napolnil 73. let ostaja vokalni fenomen! Vokalno je izjemno variabilen tudi na novem albumu. Tako razgiban vokalni obraz je sicer razkazal tudi na “Firepower” in dal že takrat jasno vedeti, da še zdaleč ni rekel zadnje. Tudi tokrat je ob vokalnem performansu Roba Halforda pozornost usmerjena na njegovo vreščanje in domet! Do kam seže z njim. Do kakšnih višavij! Kot da se Halford od sredine osemdesetih ni vokalno postaral niti za dan. Brez te vokalne ikone in karizme, za povrhu ohranjene v neverjetni vokalni formi, ne bi bilo nič! Garantirano!

Začetek albuma in njegov konec sta ekspresivno zelo močna, kar pomeni, da je eden od pomembnih ciljev realiziran. Uvodni, energetsko nabrušen ‘razbijač’ Panik Attack, z dvojnimi kitarami, ki delujejo kot pristanek zračne flote, s Halfordom v prehodu mid-eight pasaže, ki vzbuja asociacije na klasiko Painkiller. Takoj za njo eskplodira skupina s še bolj mračno Serpent And The King, s Halfordom znova na čelu (še posebej je ‘strupen’ njegov vokal v kitici). Naslovna skladba je najdaljša kompozicija albuma in eden njegovih vrhuncev. Ne glede na to, da zveni zvočno posodobljeno in aktualno, ni težko povleči vzporednic fraziranja iz časov “Screaming For Vengeance” in celo več. Vse tja do albuma “Sin After Sin” (prehodni napev v predrefrenu). Pod moderno produkcijo albuma, tli žerjavica strasti kaljena v sedemdesetih! Klasična Priest nomenklatura, ki je vseskozi zaznavna!

As God Is My Witness je komad, ki dostavlja vibracijski katapult v leto 1990 in album “Painkiller”. Nasploh prva – uvodna fraza, ki krene v kitico, s kotaljenjem dvojne bas boben stopalke vred (v glavo vskoči Rebel Leather). Devil in Disguise in Gates Of Hell delujeta na “Invincible Shield” posebej nostalgično, saj se vodilne fraze obeh skladb brezsramno pajdašijo tudi z retoriko, ki je navdihovala Judas Priest v začetku kariere (bluesom). Avtor skladbe Sons Of Thunder je Glenn Tipton. To je njegova edina skladba, ki je v celoti njegovo avtorsko delo. Tipton je v tej skladbi v celoti odigral solažo. Ne smemo pozabiti da so Glennove sposobnosti žal že lep čas omejene (Parkinsonova bolezen).

Svojevrstna zgodba albuma je mini epska suita Crown of Thorns, s posebej intenzivirano ultra-muzikalnostjo, ki leze hipoma pod kožo. Od glave do pete. Razpoloženjski krešendo je definitivno ujet v refrenu! S filigransko odmerjenimi solažami in okrasnim tercetnim harmoniziranjem, kot tudi vrhunsko plasiranim atmosferičnim preobratom zahvaljujoč Halfordovim veličastnim napevom znotraj ‘zasoljene’ (‘večplastne’) mid-eight pasaže. Podobna občutja dostavlja sklepna – vrhunska kompozicija, imenovana Giants In The Sky, kjer imponirajo Priest celo z integracijo akustične instrumentalne pasaže. Pravšnja izbira za dvig bombastike v samem finalu albuma, ki ga sklene klasičen zaključek in obvezni Halfordov krik!

Vsekakor je posebno poglavje albuma “Invincible Shield”, pa tudi nasploh renesanse skupine, ‘Downingov klon’ Richie Faulkner. Ta je ustvaril glavnino fraz, na katerih temeljijo nove skladbe, prav tako pa odigral večino dodatnih kitar, ornamentov, dostavil glavnino solaž. Ustavimo se še pri mid-eight pasažah. Judas Priest so vselej sloveli po mojstrskih zasunih atmosfere prav zavoljo izjemne komponistične iznajdljivosti, kar se zadrževanja kompaktnosti v skladbah tiče. Mid-eight pasaže so sestavljene praviloma iz sosledja več modulacij, ki jih rešetajo več delne solaže, spremembe ritma in povsem drugačna vokalna melodija, ki jo ubira Halford. Vseskozi pa dostavljajo te trike Judas Priest prekleto kompatibilno. Rdeča nit ne usiha. Dinamika albuma je vrhunska! Skrajno intenzivirana. Faulkner je s svojim vložkom potrdil tudi na novem albumu v kako briljantnega komponista, aranžerja, še posebej pa solerja, se je razvil! Prav Richie-jeva vnema in angažiranost je na nek način pogonski motor, katalizator, ki je botroval temu, da je skupina v času njegove priključitve tako posnela in izdala tri nove studijske albume.

“Invincible Shield” je odličen naslednik predhodnika “Firepower”. Kar se usmeritve tiče, med albumoma ni bistvenih odklonov, je bilo pa obče navdušenje metalske javnosti ob izidu “Firepower” vsekakor večje, saj je “Firepower” krepostno nadgradil predhodnika “Redeemer of Souls” (2014), med tem ko “Invincible Shield” v tem oziru nikakor ne preseneča več! Bistveno je, da izpolnjuje želje gorečih privržencev skupine, ki bodo tudi ta album sprejeli z odprtimi rokami in ga čislali.

“Invincible Shield” je album, ki ga lahko poslušaš vedno. Bolj neposredno kot nagovarjajo s svojo glasbeno vizijo Judas Priest v metalu skorajda ne gre! Zato učinkuje album neposredno, direktno, naravnost! Izbrušeno ‘priestovsko’ in le ‘priestovsko’. Album, ki neizmerno zabava in zaposluje! In hvaležno napolni s svojevrstno in sebi lastno vibracijo prav vse kotičke duše slehernega privrženca skupine! Neverjetno in nikdar si nisem mislil, da bom tole zapisal, a kot kaže, tudi po 55. letih delovanja skupine, to še ni njen zadnji epitaf! “Invincible Shield” je nov album, ki je znova pomladil legendarno skupino za nov ducat let in dosežek, kot ga znajo in zmorejo dostaviti le največji. Eni in edini! Biblijski očaki metala! Naj za vselej tako ostane!

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Panic Attack
2. The Serpent And The King
3. Invincible Shield
4. Devil In Disguise
5. Gates Of Hell
6. Crown Of Horns
7. As God Is My Witness
8. Trial By Fire
9. Escape From Reality
10. Sons Of Thunder
11. Giants In The Sky

Zasedba:
Rob Halford – vokal
Glenn Tipton – kitara
Richie Faulkner – kitara
Ian Hill – bas kitara
Scott Travis – bobni


Judas Priest – “Invincible Shield” (Columbia Records, 2024)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki