Katalena in petnajst `nezaslišanih` v SiTi Teatru (2016)

0 82

Lokacija: Ljubljana / SiTi Teater / Slovenija
Datum: četrtek, 12.05.2016


Katalena, verjetno kar nosilna skupina pri nas, ko nanese debata na preigravanje slovenske ljudske glasbe (na tisoč in eno vižo), obeležuje v letošnjem letu 15. let svojega delovanja. Po turneji na kateri so Katalena predstavljali še vedno aktualni studijski album »Enci Benci Katalenci«, je prišel tale čas »petnajstletke« kot naročen, da se skupina znova (vsaj za hip) spogleda s svojim koreninami in pričetki delovanja, ter prehojene poti. V žepu ima šest studijski albumov, kar ni malo in jubileji so tako na mestu.

Premierni nastop skupine s prevetrenim koncertnim repertoarjem, je nanizal v SiTi teatru, kot je nagovoril publiko Narat (Gombač ga je med koncertom povzdignil kar v »idejnega moderatorja Katalene«), petnajst »nezaslišanih« točk! To je takšnih, ki jih je skupina izvedla v svoji karieri do tega dne bodisi enkrat, celo nikdar, ali pa »najmanj« redkokdaj. Sekstet, ki ga ob obeh Boštjanih skozi leta še naprej zvesto zapolnjujejo Vesna Zornik (vokal), Polona Janežič (klaviature), Tibor Mihelič Syed (bas kitara) in Robert Rebolj (bobni), se je lotil revizije klasik širokopotezno.  Tako je nanizal kremenit koncertni nastop, ki je v dolžino izmeril krepki dve uri izvedbe. Torej se je ekipa ozrla po vseh studijskih izdelkih nizajoč preko treh četrtin koncerta prave pravcate bombončke svoje kariere. V tem oziru bi naslovu reportaže prišla prav tudi fraza legendarnih Buldožer »Izlog jeftinih slatkiša«. Revizija izložbe cenenih slaščic.

Ob pol osmih zvečer so skozi pastele brleče svetlobe stopili na oder Boštjan Gombač, Boštjan Narat in Tibor Mihelič Syaed ter odpeli »krstno« Štrbenk na štrbunk.  Kot trio. Ekipa se je z instrumentalom Po cesti mi gresta študenta dva v nadaljevanju dopolnila še s Polono in Robertom.  Na formacijo prave Katalene smo moral še malo počakati, dokler ni na oder stopila Vesna (Da gora ta škarbinina). Bend je dejansko pripravil repertoar za svoje oboževalce, zlasti tiste, ki so pogrešali koncertne raritete. Pri tem je Narat, kot vodja skupine, vseskozi  v premorih med skaldbami po že znani navadi implementiral zgodbe, ki stojijo za skladbami, z duhovitimi nagovori. Te je svojimi »momentalnimi iskricami«, kot se za Kataleno spodobi, že ustaljeno seveda dopolnjeval Gombač. Smeha in dobrega razpoloženja torej nikakor ni primanjkovalo. Bend je presenetil tudi z Inferno 25, ki jo je Narat hudomušno predstavil, kot skladbo, ki jo je napisal Julijus Kugy. Ko prikličeš tisti verz z razgledi na beli Kanin, bi Naratu lahko celo nasedel. V zvoku je z revizijo starega materiala, znova nekoliko opazneje »našopirjena«, recimo kar občasno bolj rockovsko postavljena, Naratova kitara. To skupini, kjer prevzemajo pozornost solistične vragolije  gospodarjenja z vetrovi multi-pihalista Gombača, izredno godi, v smislu zvočnega balansiranja.

Katalenci so uživali! Polnokrvno. Brez zadrževanja. Kot pač znajo. Izkušnje so pač izjemne. Uživala je tudi publika. Vesna je znova uročila s svojo prevzetno in podoživeto vokalno  interpretacijo, izkušeni sekstet je dostavil izvedbeno odličnost, čeprav je jasno, da si je moral pomagati z branjem besedil. Nekaterih skladb namreč ni bilo ekstremno dolgo v repertoarju in časa da se jih naučiš znova na pamet, premalo. A tudi to bo Katalena izbrusila v prihajajočih koncertnih nastopih. Ljubljanski je bil namreč premierni.  Ob »sladkorčku« Gregorja Strniše Delerium Tremens, kjer na odru tokrat ni bilo Janija Kovačiča, so Katalena popestrili koncertni repertoar tudi z vključitvijo njihove verzije Irske zmagovalke Evrosonga iz leta 1970 Dane, z naslovom All Kinds of Everything. Svojo verzijo so Katalena posneli leta 2005 in sicer ob 50. letnici delovanja Evrosonga.

Bend je svoj nastop stopnjeval. Ko je v nekem trenutku Vesna od sebe končno konkretno oddaljila stojalo z besedili, je postalo jasno, da se bo zaključek odvrtel v siju izvedbe Kataleninih standardov in aktualnih skladb albuma »Enci Benci Katalenci«. Torej (Rad imel bi) Jabuko, podaljšan v instrumentalni jam (Pleši pleši črni voz) ter v dodatku Noč čarovnic, nadobvezna Lisica, pa novi skladbi Enci benci ter za njo sklenitvena  Cipcipilipcipilonika! Sekstet se je korenito razvnel in tudi zadržano publiko, ki je do zadnjega dela koncerta sicer vljudno aplavdirala, končno prebudil, da se je nalezla kančka adrenalinske naglice, ki je prihajal z odra.

Katalena ostajajo torej seksi zasedba in njihovi koncerti garant izvedbene odličnosti.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Setlista:
1. Štrbenk na štrbunk
2. Po cesti mi gresta študenta dva
3. Da gora ta škarbinina
4. Prstan
5. Široko more i Dunaj
6. Ptujska grajska
7. Po mesečni travi
8. All Kinds of Everything
9. Delirium Tremens
10. Vsi so venci vejli
11. Za isti svit
12. Inferno 25
13. (Rad imel bi) Jabuko / Pleši, pleši črni voz
14. Katalena
—dodatek I.—
15. Enci benci
16. Noč čarovnic
17. Lisica 
—dodatek II.—
18. Nede mi več rasla
19. Cipcipilipcipilonika 


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki