Katalena predstavlja “Ah, le kaj ti povem”, prvi singel s prihajajočega albuma “Kužne pesmi”

foto: Ivian Kan Mujezinović
0 33

Skupina Katalena je v petek, 4. junija, izdaja prvo skladbo iz prihajajočega albuma Kužne pesmi

Ah, le kaj ti povem je prvi singel s prihajajočega devetega albuma skupine Katalena, ki bo pod naslovom Kužne pesmi izšel pri Založbi Pivec 18. junija. Precej znan in po celi Sloveniji razširjen pesemski motiv samskega fanta, ki v svoji kajži čaka na ljubezen, je v preteklosti priredilo že mnogo zasedb, od Vaških fantov iz Ključarovec, Ansambla bratov Avsenik do Miha Dovžana, pred kratkim pa ga je pod naslovom V Šmihev pa ‘no kajžico ‘mam izdal koroški kantavtor Milan Kamnik.

Katalena so za osnovo vzeli verzijo s tolminskega konca, ji prilagodili besedilo, jo pretvorili v duet in uglasbili povsem na novo. Nastala je pesem, v kateri Vesna Zornik in Boštjan Gombač na sproščen način spregovorita o osamljenosti in izolaciji, ki ju je v dobrem letu epidemije, v teh »kužnih časih«, izkusil marsikdo.

Ljudskemu besedilu je verze dodal Boštjan Narat, glasbo pa je napisal Tibor Mihelič Syed.  

Ah, le kaj ti povem je bila posneta v studiu Metro v Ljubljani pod taktirko Jerneja Kržiča, za mastering pa je poskrbel Marko Turel.

Za singel, ki je nastal v zadnjem letu, polnem negotovosti, odtujenosti, strahov, rutin in osamljenosti, pa tudi prerojenosti, borb, poguma, ustvarjalnosti in ljubezni, pa je nastal tudi videospot.

Idejno zasnovo zanj je prispevala Vanja Djuran, ki se skupaj s Polono Janežič podpisuje še podfotografijo, scenarij in režijo videospota. Klaviaturistka Katalene – Polona Janežič, pa je spot tudi zmontirala.

Kataleno, ki letos obeležuje 20. obletnico svojega delovanja, čaka koncertno pestro poletje.

Igrali bodo cca 20 koncertov od Bele krajine do Mosta na Soči ter od Maribora do Kopra.

Skupina bo koncertno promocijo novega albuma začela 25. junija v Črnomlju. Tam torej, kjer se je vse skupaj začelo – v Beli krajini.

Svoj rojstni dan bodo praznovali 1. julija na Festivalu Lent.

V Ljubljani bodo Kužne pesmi premierno predstavili  7. julija na festivalu Druga godba. Dobra dva tedna kasneje bodo  v prestolnici nastopili s predstavo Enci benci Katalenci, konec avgusta pa bodo godli skupaj s Slovenskim mladinskim nacionalnim orkestrom pod taktirko Žive Ploj Pršuh naKongresnem trgu.

Več na: www.katalena.net

Katalena so: Vesna Zornik (vokal), Polona Janežič (klaviature), Boštjan Gombač (klarinet, žvižganje), Tibor Mihelič Syed (bas kitara), Boštjan Narat (kitara) in Robert Rebolj (bobni).

Kot gostja se jim je pri snemanju albuma Kužne pesmi pridružila še Jelena Ždrale (violina, viola, vokal), ki jih bo spremljala tudi na poletnih koncertih.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki