La Fanfarria Del Capitan in njen krov rešila Cerkno pred vesoljnim potopom (2019)

0 400

Lokacija: Cerkno / Star plac / Slovenija
Datum: petek, 02.08.2019


V sklopu 24. Keltike, znamenitega tradicionalnega festivala v režiji še bolj znamenitega Zavoda Jazz Cerkno, je Slovenija pričakala naposled tudi obisk argentinskih muzičistov imenovanih La Fanfarria Del Capitan, po »domače« Kapitanova ladja. Septet, ki deluje od leta 2004 dalje in ima v žepu pet studijskih albumov – zadnji med njimi, to je »Magias De Hoy«, je izšel prav letos, zastopajo: Victoria Cornejo (glas, harmonika) Jerónimo Cassagne (kitara) Francisco Mercado (violina), ki so hkrati tudi ustanovni člani skupine, nadalje pihalna sekcija Juan Pablo Pelaez (trobenta) in Mauro Luciano Scopigno (saksofon) ter ritem naveza Jonathan Strugo (bobni) in Federico Sebastián Sanchez (bas).

Skupina, ki se je mudila na naših koncih, to je v Cerknem in cerkljanskem zaledju (Šrebelje), že nekaj dni prej, pred tem koncertom, je zanimiva glasbena slikanica. Žanrsko in ritmično živopisana zgodba o spretni in kompatibilni glasbeni fuziji. Možje in dekle so namreč kaj hitro spoznali, da se želijo nekako odlepiti od stroge »latino-salsa« platforme, zato so začeli fuzirati svoj melos in svoje latinsko ameriške ritme z glasbeno izpovedjo drugih kontinentov tradicionalne, to je etno, narave. V tem oziru je še posebej ambiciozno zastavljen njihov četrti album »la Giravida« na katerem sodelujejo s skupino Kočani Orkestar (Makedonija), Chotokoeu (Španija), Mate Power (Nemčija), Raffaelle Quarta (Italija), Lisa Witt (Nemčija) in La Cesar Pavón Orquesta (Argentina).

Znova »faktografski uvod«, vendar pa njegova suhoparnost v tem primeru niti ni tako brezpredmetna, kajti glasba, ki je prihajala tega večera z odra Starega placa v Cerknem je dejansko ponudila neverjetno posrečeno mešanico tradicionalnega melosa cumbie in mestiza, z znatno primesjo ska glasbe, tudi balkanskega melosa. Bend je ogromno prepotoval ter preigral na neštetih odrih sveta. Kilometrina je izjemna, nič manj bogate izkušnje in La Fanfarria Del Capitan so dejansko družina, ki dihajo vsi za enega in eden za vse. Da so odigrali izvrsten koncert tega večera, niti ne gre posebej poudarjati. Ponudili so odličen žur, ki so ga vseskozi (skozi minutažo) pretkano stopnjevali, v zaključnem ekscesu kitare in bobnov, pa skorajda zavili v nabrušenost punk rocka.

Bend odlično uigran, vodi ga karizmatična ter razigrana pevka Victoria, vendar v ekipi ni edina, ki pristopa do vsega česar se loteva v takšni strastni maniri. Govorimo seveda o latino temperamentu, ki je prepomemben element, s katerim postanejo La Fanfarria Del Capitan zares  samosvoja in posebna glasbena štorija, ki ob srečanju v živo, zapusti pečat ter ne ohranja možnega ravnodušja. Bend je spretno izkoriščal oder tako po širini, kot globini ter ni skoparil s pozitivnimi vibracijami in dobrim razpoloženjem. To je bilo tokrat bolj pomembno, kot kdaj koli, ker je?

Med koncertom namreč lilo kot iz škafa. Zdaj bolj, potem malo manj. Naliv bibličnih razsežnosti! Prav neverjetno. Celo popoldan se je nabiralo nad Cerkljanskim hribovjem, upali smo da bo šlo vse na Idrijo in proti Ljubljani, a je brezmilostno pljusknilo tik pred začetkom koncerta, to je malo pred deveto zvečer in deževanje ni in ni prenehalo. To je seveda vplivalo na publiko, ki je bila manj poskočna, manj dostopna za nagovore, ki so prihajali z odra. Koncert je bil seveda deležen tudi manjšega obiska. Anorak, pri anoraku torej. K sreči je organizator poln izkušenj in je pred koncertom pod platno spravil tudi parter z mešalno mizo, tako da so ljudje lahko uživali med koncertom. To pot je torej znova lilo, a smo ostali na suhem. V Križankah denimo ne bi.

In La Fanfarria Del Capitan? Z emocijami obtežen koncert in seveda s predanostjo, čarom in žarom! V vsem česar so se lotevali. Kup zahval je bilo izrečenih s strani skupine in bend ni skrival zelo dobre volje in vedrega razpoloženja, ki je torej držal pri življenju koncert sredi nevihte in grel razmočena srca! Misija polna velike srčnosti je torej v celokupnem seštevku popolnoma uspela. To pot je treba res izreči posebno pohvalo Cerkljanom, ki so s svojo drznostjo, pogumom, sedmim čutom in izkušnjami, pripeljali srečno pod streho tudi tale koncert. Dobesedno pod streho!

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki