Laibach se poklanjajo Leonardu Cohenu z reinterpretacijo skladbe “The Future”

Laibach 2022 (press/promo)
0 271

Laibach se poklanjajo Leonardu Cohenu (1934-2016) z reinterpretacijo Cohenove predapokaliptične skladbe The Future. Laibachovska različica skladbe, ki je v originalu del Cohenovega istoimenskega studijskega albuma iz leta 1992, popolnoma jasno pove, da je prihodnost, ki jo je napovedal Cohen, v veliki meri naša sedanjost.

Cohen, ki je umrl pred šestimi leti, je o izvirniku, ki vsebuje nekaj njegovih najbolj ostrih besedil, dejal, da je skladba “The Future” temačna in smešna. Če bi besedilo pribil na cerkvena vrata kot Martin Luther, bi bil to zelo zlovešč dokument. Vendar je pesem zavita v plesno skladbo, tako da se v nekem smislu besede stopijo v glasbo in glasba se stopi v besede in ostane ti nekakšna osvežitev, nekakšen kisik.”

Laibach so pred kratkim predstavili uvodno skladbo ‘Love Is Still Alive I (Moon, Euphoria)‘ s svojega prihajajočega istoimenskega EP-ja in na njej zadnjih nekaj srečnežev, ki so preživeli človeštvo, pospremili na postapokaliptično potovanje skozi vesolje v iskanju novega planeta.

Na EP-ju z osmimi skladbami Laibach pojasnjujejo, da je ljubezen gorivo obstoja človeške rase, ali kot natančno pravi Leonard Cohen v skladbi »The Future« – »ljubezen je edini motor preživetja« (»Love is the only engine of survival«).

Laibach nikoli niso skrivali, da svojo vsebino in estetiko črpajo izključno iz pop kulture in umetnostne zgodovine. Ne zanima jih izvirnost, saj “ni nič novega, razen tistega, kar je pozabljeno” – kot pravijo. Zanima pa jih interpretacija in njen kontekst, njena specifična umestitev v čas in prostor. Zanima jih dobra stara dadaistična kombinacija šivalnega stroja in dežnika na operacijski mizi. Odločitev skupine za reinterpretacijo ‘The Future’ se je kuhala dalj časa. Laibach so iskali nekaj, kar bi z veliko težo opisalo trenutno stanje Zeitgeista, v katerem se je znašlo človeštvo in Cohenova skladba počne natanko to, saj se fantastično ujema s sodobnim predapokaliptičnim časom.

S to predelavo Laibach nadaljujejo svoj poklon velikim avtorjem, kot so Dylan (‘Ballad of a Thin Man’), Jagger/Richards (‘Sympathy for the Devil’), Lennon/McCartney (‘Let it Be’) in Gainsbourg ( ‘Love on the Beat’), hkrati pa se spominjajo 6. obletnice Cohenove smrti in se pridružujejo glasbenikom, ki so se s svojimi interpretacijami Cohenovih skladb poklonili preminulemu velikanu glasbene poezije.

EP Love Is Still Alive naj bi 20. januarja 2023 izšel na zgoščenki in v digitalni obliki (izid na vinilu bo sledil marca), kar sovpada s turnejo The Coming Race januarja in februarja 2023 – datumi so na voljo na povezavi: https://www.laibach.org/future-events/


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki