Måneskin v Roterdamu priborili Italiji tretjo evrovizijsko trofejo!

Maneskin 2019
0 869

Måneskin – italijanska rock zasedba, je osvojila letošnje tekmovanje za evrovizijsko popevko. Tekmovanje se je sklenilo včeraj 22. 5. 2021 (sobota).

Skupinaki prihaja iz Rima, si je ime izbrala po danski besedi za mesečino, kar se ujema tudi z dejstvom, da prihaja basistka skupine Victoria izvorno od tam. Måneskin so premagali konkurenco potem, ko so zbrali skupaj 529 točk.

Måneskin so italiji tako prinesli tretjič prvo mesto na dosedanjih evrovizijskih tekmovanjih. Zadnjič je Italija osvojila prvo mesto na Evroviziji leta 1990, ki ji ga je z zmagovalno skladbo Insieme priboril Toto Cutugno, dogodek pa se je takrat odvijal v zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski, torej še v Jugoslaviji.

Na letošnjnji izdaji evrovizije je skupaj sodelovalo 39 držav, dogodek se je odvijal na Nizozemskem. Naj omenimo, da je leta 2019 prinesel Nizozemski zmago  Duncan Laurence. Veliki finale se je gostila Roterdamska areni Ahoy, pred 3.500 obiskovalci.

Ko je žirija preštela glasove so Måneskin zasedali četrto mesto (pred Italijo so bile Švica, Francija in Malta), a je šel glas publike odločno k skupini Måneskin in njihovi skladbi “Zitti E Buoni” (spodaj), ki je v tem delu preštevanja glasov oziroma glasovanja prinesla skupini 318 točk.

Šef skupine Måneskin Damiano David je ob prejetju turneje vzhičeno dejal: “Evropi, pa tudi celemu svetu, želimo sporočiti, da rock’n’roll ne bo umrl nikdar.”

Naj dodamo, da so na letošnjem evrovizijskem tekmovanju sodelovali tudi finski metalci Blind Channel, ki so se s skladbo Dark Side uvrstili na šesto mesto (video spodaj). Skupina, ki je pred kratkim sklenila pogodbo z ameriško založbo Century Media Records, je nastopila ob spremljavi pestre kulise, ki je vključevala tudi kup pirotehničnih efektov.

Slovenijo je na skupno 65. izdaji Evrovizije zastopala Ana Soklič, ki pa se v finalni del tekmovanja ni prebila in je obstala s skladbo Amen v polfinalu.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki