Milko Lazar, Igor Matković in Big Band RTV Slovenija – rondo neverjetne glasbene kolizije!

0 32

Lokacija: Ljubljana / CUK Kino Šiška / Slovenija
Datum: sreda, 25. 10. 2017

Sredi zadnjega oktobrskega tedna, točneje v sredo, dne 25.10.2017 smo bili, v ljubljanskem CUK Kino Šiška, priča zanimivi glasbeni koliziji. Na odru sta namreč združila moči skladatelj, pianist in dirigent Milko Lazar ter trobentač in skladatelj Igor Matković. Vsa stvar bi bila sicer povsem običajna, a na odru je sodeloval tudi Big Band RTV Slovenija. Sicer v nekoliko okrnjeni postavi, saj ni bilo zaslediti flavtistov, fagota in še kakšnega zvočnega »podaljška«, a nič zato. V bogati in silno plodoviti karieri Milka Lazarja se je nabralo ogromno materiala, ki se ga da tako ali drugače prirediti za izvajanje v živo ob sodelovanju različnih glasbenikov in »glasbenih teles«. Najbolj so seveda privlačna tista tako imenovana »čudaška«, ki še posebej presunejo s svojo izrazno daljnovidnostjo, s katero rušijo ustaljene glasbene kalupe in odpirajo poglede v nova in nova prostranstva glasbenega neomejevanja.

No, Lazar in Matković, pa si nista nikakršna neznanca. V letu 2016 je Lazar sklenil sodelovati v Matkovićevi skupini, ki je posnela in izdala album »State of KU«. Mimogrede izvrsten album za katerega upajmo, da bo dobil nekoč še kakšnega svojega studijskega naslednika. Ta album ni omenjen le zato, ker je postal osnova za nadaljnja glasbena povezovanja med Lazarjem in Matkovičem, pač pa tudi zato, ker sodeluje na tem albumu še en glasbenik, ki je tega večera nastopil v Kinu Šiška. Večplastno obtesani kitarist, mojster krivenčenja zvočnih palet in struktur, pretanjeni Jani Moder. Glede na glasbeno naravo, ki smo jo užili tega večera, je bila njegova integracija tako pomembna, da Big Band RTV SLO na odru nikakor ni pogrešal svojega standardnega kitarista Primoža Grašiča.

Ekipa je na odru pretežno izvajala Lazarjeva dela, čeprav je uvodni del pripadal avtorski skladbi Igorja Matkovića. Le tega je pričel Lazar na svojem električnem klavirju znamke »Rhodes« in se odstrelil v začetek sedemdesetih, ko so na mednarodnem glasbenem prizorišču kraljevali jazzrockovski  fizuionoisti na čelu Weather Report. Sicer je nastopal Matkovič skozi nastop v vlogi solista, Lazar pa se je v vlogi dirigenta konkretno razmigal, natelovadil in nakorakal. Omeniti velja tudi točko, ko je bobnar Kristijan Kranjčan (iz ozadja) sedel za violončelo, Lazarje pred tem poslal Big Band v zakulisje na odmor, z Matkovičem na trobenti, pa so potem kot trio sami nadaljevali s koncertnim repertoarjem za eno izmed točk.

Lazar je v enem izmed čustvenih nagovorov predstavil točko Istrion, sicer delo Alda Kumarja, ki ga je ob tej priložnosti pozdravil v publiki. Ekipa je na odru odigrala to skladbo v Lazarjevi verziji, se pravi prearanžirano. Na velikopotezen način. V siju visoke dinamike nenehnih dramatičnih prevratov, zanimivih medsebojnih dialogov med instrumenti, nepričakovanih deviacij znotraj vodilnih motivov in med vodilnimi motivi. Izredno barvito strukturirana kompozicija, ki je sama po sebi predstavljala enega izmed vrhuncev večera.

Skozi koncert je več članov Big Band RTV Slovenija predstavilo tudi svoje prešerno znanje v vlogi solistov, tako da Matkovič na trobenti v tej vlogi ni bil povsem osamljen.

Dogodek je izzvenel svojsko in edinstveno ter prinesel publiki tako še eno svojevrstno avanturo v svet kolizije jazza, ljudskega melosa, svetovne glasbe ter trenutkov, ki bi brez težav sodili v glasbeno podlago za film. Zaznavna so bila koketiranja s klasično glasbo, kot tudi z rockom, v prvi vrsti pa se je igral jazz!  Mantrična skušnjava. Nasploh, ko si zaprl oči, je ta glasba izvabljala v poslušalcu še globlje emocije, glasbena krajina, ki so jo risali glasbeniki je postala še dodatno kontrastirana, odtenki zvočnih pastel še močnejši, sporočila glasbenikov pa tako še prodornejša in jedrnata. Poseben večer, posebne glasbe, ki je prinesel in pričaral vrhunski glasbeni užitek! 

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki