Monsun : V eter

0 776

Založba: Samozaložba
Leto izida: 2018
Produkcija: Drago Popovič
Dolžina albuma: 47.42
Žanr: Alternative Rock / Alternative Metal


V lanskem letu je izšel prvenec škofjeloške zasedbe Monsun z nazivom »V eter. Monsun so izkušen šestčlanski kolektiv, ki je nastal na ruševinah akustičnega komba Candle With Hair in deluje tako, v manjši korekturi postave, tako dalje kot Monsun. Nova glasbena zgodba, ki je nekdanjo akustiko torej zamenjala za plazovito distorzirano koketiranje.

Prvenec »V eter« prinaša deset silno spretno skomponiranih točk in malo manj kot 48. minut zelo kvalitetnega rocka. Dve kitari ustvarjata nasršen zvočni masiv, zlasti v refrenih skalovito grabita v fraziranju. Razvijata niže intoniran, bogat zvočni masiv ter nagovarjata poslušalca s plazovito invazivnimi kitarskimi frazami, ki so v zvočni produkciji neotesano mastne in »odprto« razpenjene. Skromno povedano že kar rušilne. Monsun uperjajo pri tem vse silnice v kreacijo grabežljive, a mračne atmosfere, ki pa nagovarja bombastično. So brezkompromisni v navijanju potenciometrov, obenem pa v skladbah jasno poudarjajo svojo blago mračno pozo, komadi se namreč  razvijajo iz molov in so zaviti v občutek melanholije. Že sam uvodni oziroma otvoritveni komad Mars presune z izjemno iznajdljivimi potezami, ki so pravzaprav odraz spretnega žongliranja z minimalizmi, ki pa v skupnem seštevku perfektno učinkujejo in prinašajo skupini zmagoviti poker asov, saj tako album »V etru« že uvodoma zaposli poljubnega poslušalca. Že samo ta komad preseneti z izrazitimi prevrati atmosfere, ki jih v kontrastnem fraziranju dosega skupina na relaciji kitica, refren pa tudi premišljeno vpeta modulacija (mid-eight pasaža) nekje na dveh tretjinah komada. Komad, ki prinaša pravi drama teater že kar uvodoma. Ne le v smislu smele kompozicije, pač pa tudi po vokalni plati. Vokalist Matija Krajnik je namreč izvrstni vokalni kameleon, ki s svojim strastnim žarom neverjetno dobro oživlja poezijo skozi celoten izdelek. Sporočila se dotikajo osebno intimnih izpovedi, ljubezenskih tem, ne skoparijo pa niti z družbeno kritično pikrostjo.

Čuti se, da je bend dolgo pred tem izvajal skladbe v akustični maniri. To se čuti v aranžiranju. Kitare se znajo zlasti v kiticah nekoliko »potuhniti«, takrat pa prevzemata pozornost (v kontrastni produkcijski protiuteži) seveda silno nalezljivi in pečatni vokal Matije Krajnika ter debela in jasno izpostavljena bas noga rožljavega žvenketa. To presekajo plazovi kitarske distorzije na prehodu v novo kitico, predrefren, ali  refren, na tak način pa skupina silno spretno kupčuje z ustvarjanjem razpoloženjskih prevratov, kar je bistvo »grabežljivosti« albuma, ki se razvija visoko dinamično. Člani skupine niso nikakršni glasbeni zelenci, pač pa zreli moški, ki so v časih teenagerstva odraščali na MTV bumu skupin devetdesetih, kot so Alice In Chains, Nirvana, Soundgarden, tudi zgodnjih Pearl Jam. Čeprav pripadajo naštete skupine v gibanje imenovano grunge, ne zganjajo na albumu Monsun nikakršne revitalistične nostalgije, pač pa se v komponiranju in zvoku čutijo le vplivi, hkrati s tem pa razvijajo Monsun svojo avtorsko izrazno samobitnost, oziroma samoraslo alternativno rockovsko držo, ki je prepoznavna in lastna le skupini sami.

Navadno je prvenec poljubne skupine temeljni korak, na katerem skupina šele išče svoj glasbeni slog, ki ga definira ter utemelji šele s kasnejšimi albumi. No album »V eter«, pa je že sam po sebi v svojem iztočnem bistvu, izredno močno in jedrnato definiran avtorski album, ki tako utemeljuje jasno izdelan karakter izrazno izpovednega dosjeja skupine, kar pomeni, da so se komadi razvijali dlje časa, preden so prispeli v studio do Popija in da so zato skrajno optimizirani.  Sekstetu je v komponiranju prav vse jasno. Točno vedo kako mora stati refren da prevzema pozornost, da zgrabi v poslušanju hipoma. Tako spretno dodajajo tudi vokalne harmonije osnovnemu vokalnemu napevu, kar poglablja in kontrastira občutja, obenem prinesejo pomembno piko na »i« tudi dodane linije klaviatur ter omenjeni prevrati fraziranja na liniji kitica – refren ter dodani kitarski ornamenti nad frazami, ki si v iskanju melodij sposojajo celo »arabeske«.  Solaže so skleščene na minimum, v kolikor jih najdete in niso bistveni del mid-eight pasaž. Bend stavi vse na gradnjo čvrste, mične, a mračne atmosfere, ki deluje preko svečano, pompozno in riše skozi dobre tri četrt ure pravi drama teater razpoloženjske grabežljivosti. Vrhunce oziroma favorite albuma boste izbirali sami. Refreni so namreč izredno močni in komadi stojijo v kakovostnem oziru enakovredno drug ob drugem. Album ne pozna kakovostnega nihanja in ohranja izredno artistično konsistenco Zase vem, da bi izbral komad Zaželen.

Da. »V eter« je izredno močan avtorski prvenec. Zavzeto skomponiran, v aranžiranju in produkciji kar se da optimiziran. Monsun se z njim predstavljajo v artističnem oziru, kot izredno zrela skupina, sebi lastnega glasbenega karakterja. Pred nami je torej izredno močan izvajalec, pripaden žanru alternativnega rocka (do metala), s svojo prisotnostjo, pa hvaležno bogati sicer večno podhranjeno slovensko rockovsko okolje.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 9.5 / 10


Seznam skladb:
1. Mars
2. Sam
3. Slepe miši
4. Nocoj
5. Vojna čustev
6. Zaželen
7. Vila
8. Alarm
9. Momento
10. Drug A

Zasedba:
Matija Krajnik – vokal
Marijo Lovrić – kitara, spremljevalni vokal
Miran Hažić – kitara
Miha Dolinar – klaviature
Aleksander Šarić – bas kitara
Aleš Avguštin – bobni

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki