Nekdanji Genesis, VDGG in The Nice menedžer Tony Stratton-Smith z novo biografijo!

0 52

Tony Stratton – Smith, nekdanji menedžer progresivnih rock zasedb Genesis, Van der Graaf Generator in The Nice ter glavni mož založbe Charisma Records, bo upodobljen v novi biografski knjigi.

“Strat! The Charismatic Life And Times Of Tony Stratton Smith”, avtorja Chrisa Grooma, bo izšla 11. 6. 2021 pri založbi Wymer Publishing. Spremno besedo je prispeval veliki Peter Gabriel.

Nemara je med vsemi zgodbami famoznega “Strata” najbolj znana tista, ko je delal še kot športni novinar za Daily Express. Strat je dobil nalogo, da mora poročati z nogometne tekme med Crveno Zvezdo in Manchester Unitedom. Bilo je leta 1958, ko bi moral Tony z letalom odpotovati v takratno Jugoslavijo in Beograd. V zadnjem hipu pa se je zgodilo, da je namesto njega na tisto letalo sedel glavni nogometni dopisnik Henry Rose. Sledila je letalska katastrofa nad Münchnom, ko je letalo strmoglavilo. Izmed potnikov ni preživel nihče.

Strat je bil navdušen nad tem, kar so ustvarjali The Beatles. Zato se je odločil, da se bo posvetil glasbenemu poslu. Leta 1968 je pod svoje menedžersko okrilje prevzel The Nice, leta 1969 pa ustanovil založbo Charisma Records. Leta 1970 je prevzel menedžerstvo nad Genesis, ki so istega leta pri njegovi založbi izdali svoj drugi album “Trespass”. Preostali glasbeni izvajalci in umetniki, povezani s Tonyjem, so še: Van Der Graaf Generator, Marillion, Bonzo Dog Doo-Dah Band, Lindisfarne, Monty Python, Rare Bird, String Driven Thing in Brand X. Stratton – Smith je pod menedžersko okrilje vzel tudi nekatere samostojne izvajalce, kot so: Phil Collins, Peter Hammill, Steve Hackett, Peter Gabriel.

Tony Stratton – Smith, ki je med glasbenimi ustvarjalci postal zelo priljubljen, je preminil 19. 5. 1987, zaradi raka trebušne slinavke, star komaj 53 let. Marillion so njihov album “Clutching At Straws”, ki je izšel kmalu po njegovi smrti, posvetili Tonyju. Tudi formacija, imenovana 3, ki je za album “To the Power of Three” združila imeni slovitih ELP Carla Palmerja in Keitha Emersona, z njima pa je na albumu sodeloval basist in pevec Robert Berry (Alliance), je Tonyju Strattonu – Smithu posvetila skladbo “On My Way Home”.

“Strat! The Charismatic Life And Times Of Tony Stratton Smith” lahko že prednaročite.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki