Novo odkrita južnoameriška vrsta žabe dobila poimenovanje po Led Zeppelin!

David Brito-Zapata
0 78

Čeprav ga ni junaka ali grešnika, ki imena Led Zeppelin na vse manj zelenem planetu ne bi poznal, pa gre močno dvomiti, da je ime ikonske rock’n’roll zasedbe, kakorkoli poznano med dvoživkami. To velja zelo verjetno kar za cel razred te živalske skupine.

Vendar pa je tudi ta ‘urok’ naposled prekinjen. Znanstveniki namreč sporočajo, da so v pobočjih težko prehodnih ekvadorskih Andov, odkrili novo vrsto žabe, ki so ji nadeli latinsko poimenovanje po skupini Led Zeppelin.

Pristimantis ledzeppelin, kar pomeni v prevodu ‘Led Zeppelinova deževnica’ (rod Pristimantis, ki zajema preko 570 odkritih vrst, je v naših znanstveno-akademskih krogih slovenjen, kot ‘deževnica’, op. p.), sta odkrila znanstvenika David Brito-Zapata in Carolina Reyes-Puig na lokaciji ekvadorskih Andov imenovani Cordillera del Cóndor. Areal vrste naj bi tako obsegal del andske verige, ki se razteza od jugovzhodnega Ekvadorja proti severovzhodnem Peruju.

V zvezi s tem je bil objavljen tudi konkretno podprt znanstveni članek v eni od zadnjih številk revije “Neotropical Biodiversity Journal

Brito-Zapata in Reyes-Puig pravita, da sta vse primerke nove vrste odkrila v sloju grmičaste podrasti uspevajoče nad mnoštvom studencev deževnega pragozda, pri čemer so se osebki vrste zadrževali na drevesnih listih, uspevajočih na višini med 1.7 m in 3 m nad vodno površino. Novo odkrita vrsta žabe zraste povprečno v dolžino 2.4 cm, pri čemer je ena od najdenih samic merila v dolžino kar 3.6 cm. V sorodstvenem oziru je izmed vrst dvoživk, ki naseljujejo Slovenijo, vrsti Led Zeppelinove deževnice najbližja drevesna rega (Hyla arborea).


Led Zeppelinova deževnica (Pristimantis ledzeppelin)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki