Crowne: Kings In The North

1 206

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 18. 6. 2021
Produkcija: Jona Tee
Dolžina albuma: 43.17 min
Zvrst: Hard Rock/Melodic Metal
Ocena: 9.0/10


Crowne so nova supermelodična in hard rock senzacija, ki jo zastopajo vokalist Alexander Strandell (Art Nation), kitarist, klaviaturist in producent Jona Tee (H.E.A.T.), basist John Levén (Europe) in bobnar Christian Lundqvist (The Poodles). Ta formacija je torej v letošnjem letu iznenada napovedala studijski prvenec, ki ga je tudi prekleto hitro izdala. Prvenec »Kings in the North«.

Strupena kombinacija štirih glasbenikov torej. Dejansko gre težko karkoli po zlu, ko preletiš ta imena. Nič pravzaprav. Tu je vse. Ob že pregovornih izjemnih talentih, izkušnjah, kilometrini. Garant visoke kakovosti je neukrotljiva srž skandinavskih glasbenikov v sledenju perfekciji. Ta zavzetost, ne glede na žanr, je včasih kar dihjemajoča. Album »Kings in the North« ima pravzaprav eno samo hibo. Da je izšel leta 2021 namesto 1985, kar pa roko na srce, niti ni hiba. Kdor vzdržuje stik s hard rockom osemdesetih, ter vsem postmilenijskim razkošjem skandinavskega hard rock, pa tudi melodičnega rock revitalizma, ki se večkrat rad pajdaši tudi s klasičnim heavy metalom, se bo znašel v hipu na isti valovni dolžini.

»Kings In The North« je album, ki je generalno zapisan hard rocku, čeprav je zavoljo izjemnega izplena muzikalnosti močno zagledan v prvine melodičnorockovskega revitalizma. Če k temu dodaš na trenutke izredno nabrušeno in nasršeno fraziranje, so povezave s staro šolo klasičnega metal, več kot na mestu. Torej izdelek, ki ne skriva niti neo-klasične zabele (Set Me Free), je v vsakem trenutku konkretno trd in nepopustljiv. Če vzamemo za presek matične skupine glasbenikov, ki so naštete v prvem odstavku tega spisa, postane orientacijska točka o čem je govora na »Kings In The North« kar dobro razkrita. Klasična zasnova embalaže fraziranja, tudi aranžiranja klaviatur, podprtost s koketnim topotom ritem linije, črpa iz davnih časov glasbene kulture Rainbow, Deep Purple, Whitesnake in da, mirne duše zapišemo še Europe. Tu je moderna produkcija, zlasti pa opremljanje pomp retorike harmoniziranih vokalnih linij s čimer dosegajo Crowne teatralni atmosferični karakter kreiranja bombastično nalezljivih refrenskih napevov, kar pripada trikom glam metal in melodic rock revitalizma (Eclipse, Crazy Lixx, omenjeni H.E.A.T., …), kar tako vešče obvladuje cela garnizija post-milenijskih skupin z območja Skandinavije. V takšnem glasbenem okolju se poslušalec vselej sprašuje, kaj lahko pričakuje od pevca? Dejansko je vokal bistven. Alexander Strandell poseduje čist, jedrnat, eksploziven ter pečaten dosje vokalne ekspresije, ki učinkovito nadvladuje oziroma parira recepturi močno izpovednega fraziranja karakterno izredno vešče zapakiranega hard rock aranžiranja. Kot povedano. Na »Kings In The North«, je edina šibka točka ta, da je album nastal ob nepravem času (komercialno gledano). Kitarske solaže je za album prispeval Love Magnusson iz zasedbe Dynazty.

Dejansko je »Kings In The North« odličen album, ki sledi tradiciji tovrstnih dosežkov bogatega arzenala zapuščine skandinavskih hard rock skupin – ob omenjenih Europe, je tu treba obvezno dodati vsaj še Treat, Renegade in 220 Volt. Prednost albuma je tudi v tem, da je za enajst točk »prijetno kratek«, to pomeni krajši od tričetr ure, kar pomeni, da na njem ni kradljivcev časa, pač pa prehaja skupina takoj k stvari in pove toliko kot je treba. Ne preveč, ne premalo. Izkušnje so izkušnje. Ideje, odlična skladateljska forma in kot povedano, pristop perfekcionistov, ki ga spremljata kreativno izvedbeni žar in vehemenca. Crowne torej ne prinašajo nič takšnega, kar še ne bi slišali, a tisto kar prinašajo, so ustvarili na način, ki bo ljubitelje tovrstnega glasbenega žanra, brezmejno vzradostil in jim polepšal urice glasbenih uživancij. Gre torej za vrsto kakovosti, ki jo dosegajo in udejanjajo le najboljši v svojem poslu.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Kings In The North
2. Perceval
3. Sharoline
4. Unbreakable
5. Mad World
6. One In A Million
7. Sum Of All Fears
8. Set Me Free
9. Make A Stand
10. Cross To Bear
11. Save Me From Myself

Zasedba:
Alexander Strandell – vokal
Jona Tee – kitara, klaviature, spremljevalni vokal
John Levén – bas kitara
Christian “Kicken” Lundqvist – bobni

Gostujoči glasbenik:
Love Magnusson – kitarske solaže


1 Comment
  1. dusica says

    odlični, simply the best

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki