Otroci socializma – album prvič v vinilni obliki na shop.dallas.si

0 117

Otroci socializma, punk skupina, je kot trio brez vokalista nastala leta 1981, v prvem letu, koje bila Jugoslavija brez Tita. Kasneje se jim je čez nekaj mesecev pridružil pomemben manjkajoči člen, Brane Bitenc, protagonist skupine s prepoznavnim, recitirajočim vokalom in avtor občutljivih, ekspresivnih besedil, ki so kritično odsevala delovanje družbe  ter trkala na vest politike s ponarodelimi skladbami:  ‘700 usnjenih torbic’, ‘Zamenite mi glavo’,  ‘Vojak‘, ‘Pejd ga pogledat, Brane’.

V prvotni zasedbi so se tako znašli (poleg Braneta Bitenca, ki je pred tem pel v Berlinskem zidu), še Roman Dečman na bobnih, Andrej Štritof na basu ter kitarist Darko Bolha.

Leta 1982 so Otroci socializma nastopili na Novem rocku, ki ga je takrat še prenašal Radio Ljubljana. Istega leta so pri Založbi Škuc izdali EP v obliki kasete v skupni nakladi 200izvodov. Člani skupine so se zaradi provokativne narave besedil namesto s svojimi polnimi imeni na prvi uradni diskografski izid podpisali le z začetnicami. Na odru Novega Rocka (1982) so si Otroci Socializma oder delili s še s skupinami Grupa 92, Laibach, O!, Kult in Kugo. Brane Bitenc ni bil tipični rocker, na odru Novega rocka je prve pol ure nastopil obrnjen s hrbtom proti občinstvu, bil je introvertirani pesnik, ki širi družbeno kritično pridigo s provokativnimi besedili.

‘Otroci socializma so imeli tako kot ostali punkovski bendi iz tistega obdobja težave s cenzuro. Že v začetku ustvarjanja so jim prepovedali vsa besedila, koncerte ter tudi samo ime benda. Na to so se odzvali s koncertom, na katerem so igrali z obliži, zalepljenimi čez usta. Kasneje so se člani benda preprosto odločili, da pred koncerti pristojnim organom ne bodo kazali pravih besedil. Brane je tako v popolni zafrkanciji napisal nekaj besedil, ki niso imela nobene veze s pravimi komadi, ki so jih potem izvajali na koncertih.’

Primož Vozelj v oddaji Kuatebriga? (Radio Študent, 18. januar 2006)

Otroci socializma so leta 1986 izdali edini studijski album, kjer so bila zbrana vsa dela v obliki kasete, ki so ga poimenovali Kri. Skupina je po izidu albuma razpadla. Leta 1998, 12 let po razpadu skupine, je pri založbi Dallas Records izšel album Otroci socializma  na cd-ju, ki je poleg originalnih studijskih posnetkov vseboval še tri koncertne posnetke iz Novega Rocka (82). Prvič v zgodovini je leta 2021 pri založbi Dallas Records izšel še album na vinilu rdeče barve.

Brane Bitenc je bil najboljši pesnik pank generacije. Leta 1986 je pri založbi Obzorja izdal pesniško zbirko z naslovom Kri, katere ponatis je nedavno izšel pri založbi Hiša imen. Brane Bitenc je pozneje postal plodovit in večkrat nagrajeni filmski in televizijski ustvarjalec. Leta 2012 je v sodelovanju s Perfo Production posnel dokumentarec ZAMENITE MI GLAVO. Dokumentarec je bil premierno prikazan v okviru projekta Punk Muzej, avtor projekta, ‘Igor Vidmar, je skupino Otroci socializma označil za »prve zgoščene, vroče, žareče oblake plina, ki so se razširili po big bangu oz. velikem poku Pankrtov leta 1977. Opisal jih je tudi kot eno najpomembnejših in najpristnejših avtorskih skupin, saj so se prvi poskušali iztrgati kitarskemu rock’n’roll vzorcu, poleg tega pa »so bile pesmi Braneta Bitenca prava poezija in res lucidne, zelo stvarne, hkrati pa tudi zelo emocionalne, eksistencialne itd.’ (v predgovoru na spletni strani +MSUM pred premiero dokumentarnega filma ZAMENITE MI GLAVO, 21. septembra 2012)

TRACK LISTA
LUBLANA (v živo)
HIŠE SO SIVE (v živo)
PESEM ŠT.2
RIO
PESEM ZA MANDIČ DUŠANA
PEJD GA POGLEDAT, BRANE
KO SE ZJUTRI ZBUDIM
ZAMENITE MI GLAVO
700 USNJENIH TORBIC
VOJAK
POČAS MI PRESEDAŠ
ALKOHOL
PIJANI
RAZTREŠČENE OPEKE
MOŽGANI
MOJ SVET
MLAČNA VODA
NOČ JE (v živo)

OTROCI SOCIALIZMA LP DALLAS P & © 2021

BRANE BITENC / avtor besedil, vokal
ROMAN DEČMAN / akustični in elektronski bobni
ANDREJ ŠTRITOF / bas kitara
DARE HOČEVAR / bas kitara
DARKO BOLHA / električna kitara
IZTOK TURK /električna kitara
ANDRIJA PUŠIĆ / električna kitara, klaviature
JANEZ KRIŽAJ / električna kitara

OTROCI SOCIALIZA: avtorji glasbe

PRODUKCIJA
NOVI ROCK 82′
RADIO ŠTUDENT 1982 (producent Igor Vidmar)
METRO 1982 (producent Igor Vidmar)
TOP TEN 1983 (producent Dare Hočevar)
PODSTREŠJE VOJETA PAUNOVIĆA 1985
(snemalec in producent ANDRIJA PUŠIĆ)
GORIŠKA BRDA – HUM 9.XI. 1985 dvorana Kulturnega doma v organizaciji kluba Strelišče (snemalec ERNEST ŽNIDARŠIČ)
RADIO ŠTUDENT 1982 – producent ANDREJ ŠTRITOF
Restavracija posnetkov: JANEZ KRIŽAJ – Studio METRO 1998
Oblikovanje ovitka: Dušan Mandić, Borut Velušček priredba za vinil
Fotografije: Tone Stojko & Miki Stojković
Računalniška obdelava: Jean Soucos


Naslovnica LP-ja Otroci socializma. Oblikovanje ovitka: Dušan Mandić
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki