Robert Plant potrdil v Portorožu status neminljive vokalne veličine (2023)

foto: EDITA KLEMEN 2023
0 1,783

Robert Plant & Saving Grace (ft. Suzi Dian)
četrtek, 24. 8. 2023
Portorož / Avditorij / Slovenija


Robert Plant velja za enega esencialnih vokalov pripovedi o rock glasbi. Njegov orjaški vokalni pečat, ki spremlja to pripoved je nemogoče zaobiti. Preprosto. Je eden tistih, recimo jim (nekaj) bistvenih, ki so (so)definirali rock na prelomu šestdesetih v sedemdeseta. V vokalnem oziru. Ne glede na to, da se stasiti glasbenik že dlje časa ogiba distorziranih zvokov in da se je zlasti v zadnjih dvajsetih letih proslavil kot umetnik, ki raziskuje prav vse pore svetovne glasbe ter se pri tem podaja poljubno daleč v preteklost, kjer bivajo nastavki tudi za razvoj kasnejšega rocka, ostaja njegov čas z Led Zeppelin artistični dosežek po katerem ga prvenstveno poznajo in cenijo generacije. Glasbeno vizionarstvo tega izjemnega vokalista in umetnika je tako obsežno, da so besede s katerimi bi bilo mogoče zaobjeti to veliko srce in samo artistično srčnost Roberta Planta, mnogo, mnogo premajhne in preveč površne. Za nekaj takšnega sta zahtevana duša in srce posameznika, ki se morata brezpogojno predati sprejemanju veličini te edinstvene vibracije. Le tako je mogoč pravi stik posameznika s Plantovo nenehno glasbeno transformacijo.

Že uvodni del tega eseja je namignil, da vse česar se Plant loti, funkcionira eklektično, ali pa vsaj to, da nosi izrazite nastavke oziroma izraziti potencial za razvoj eklektičnosti. In tudi najnovejša formacija v kateri sodeluje in jo je poimenoval Saving Grace ni v tem nikakršna izjema. V središče postaviš Plantov vokalni unikum (z interpretacijo vred) in gradiš aranžmaje. Rezultat pa je docela osupljiv, ko kasneje primerjaš izvirnike z adaptacijami, ki v doseženi artistični svojskosti dosegajo nivo, kjer komaj dojameš, da komad pravzaprav ni avtorski. To je tisti trik. Trik, ki je tako dražljiv in vabljiv za umetnika, da izvablja in prebuja v njem kreativni ekspresionizem kar se da svobodnega duha.

Skupina Saving Grace, ki deluje od leta 2019, so: Robert Plant (vokal), Suzi Dian (vokal), Oli Jefferson (tolkala, bobni), Tony Kelsey (mandolina, baritonska in akustična kitara) in Matt Worley (banjo, akustična in baritonska kitara, cuatro).

Koncert v Portorožu, šestnajst let potem, ko je Plant (takrat s Strange Sensation) nazadnje obiskal Slovenijo (takrat je nastopil na Titovem trgu v Kopru, 23. 7. 2007) je bil pravzaprav prvi koncert Saving Grace na stari evropski celini. Pred tem je skupina od leta 2019 pretežno nastopala po britanskem otočju, kjer je svoj zadnji koncert odigrala novembra 2022 na Škotskem. Potem se je Plant podal še na turnejo z Alison Krauss, zadnjega med koncerti te turneje, pa je odigral v Kanadi na začetku letošnjega julija.

Torej je treba imeti v uvidu, da je možakar v pravi formi, saj tudi konkretno koncertira. Plant, ki je štiri dni pred obiskom Portoroža napolnil lepih 75. let, je (to domnevno) odlično formo podprto z neizmerljivo karizmo tudi potrdil. Takoj. Uvodoma. Zlasti je adaptacija tradicionalne skladbe The Cuckoo hipoma potrdila izredno posrečeno ujemanje njegovega vokala v duetu s pevko Suzi Dian. Do poslednjega kotička razprodani portoroški avditorij je legendo in njegove pajdaše pozdravljal in bodril z gromkimi aplavzi.

Plant je skozi koncert ob odlični vokalni predstavi, podprti z briljantno uigranostjo ekipe ter vokalno navezo dueta s Suzi Dian (skozi cel koncert, še posebej pa je to prihajalo do izraza v trenutkih kot so bili omenjena tradicionalna The Cuckoo, tradicionalna I Roved Out, pa Moby Grapeova It’s A Beautiful Day Today), pridobil posebno naklonjenost občinstva, saj je razdrl v premorih med točkami nekaj žaltavih, ki so med občinstvom sprožale salve smeha. Energija je bila odlična, Plant pa je vse to kronal z izvrstnim dnevnim razpoloženjem. Ne glede na to, da je njegov vokal postal z leti konkretno znižan (a ‘odebeljen’), pa ostaja ekspresivna moč njegovega unikata osupljiva. Še vedno se ti ob njem naježi koža! Čutnost, pretanjenost, predajanje magiji. Vibraciji univerzuma da te pelje, vodi. Plant ni skrival te dimenzije. Še posebej ne v momentih, ki so se izdatno opirali na vrednote tradicionalne glasbe. Vse od keltskih zasunov, to je vrednot Irske in Valižanske glasbe, pa do trenutkov, ki so segali do korenin bluesa, kot je bila gospelovska pridiga Satan, Your Kingdom Must Come Down. Tej je v izhodnem delu skupina dodala slikovito integracijo dela še ene tradicionalne skladbe In My Time Of Dying, ki so jo leta 1975 priredili že Led Zeppelin za album “Physical Graffiti”. Takrat se človek uščipne: “Ne, ne sanjam. Možakar nas celo ‘draži’ z Led Zeppelini.” Napev “Jesus Make Up My Dying Bed” in Blind Willie Johnson sta tu. Izvrsten trik.

Ko smo že pri Led Zeppelin… Kljub nedavnim ‘javnim obmetavanjem’ med Plantom in Pageom, mož ni povsem obrnil hrbta temu delu svoje kariere. Že zelo zgodaj v repertoarju se je ekipa lotila prearanžirane klasike Friends, medtem ko je enega koncertnih vrhunec gotovo prinesla izjemna The Rain Song. Poslastica tega koncertnega večera in nasploh ena najmočnejših kompozicij, ki so jih spravili skupaj Led Zeppelin v svoji karieri. Nemalo je presenetila proti koncu tudi integracija skladbe Four Sticks. Za to skladbo je dokumentirano, da so jo Led Zeppelin izvajali vsega enkrat v živo. Verjetno zaradi njene zahtevnosti, saj se takt preveša iz 5/8 v 6/8. A za Saving Grace to ni predstavljalo nobene ovire. Komadi Led Zeppelin so odzvanjali tudi v akustičnem elementu zmagovito, pri tem pa so se dodatno šibili od folk elementov. V samem finalu so dodali še Gallows Pole. Tradicionalna skladba, ki so jo nekoč priredili tudi Led Zeppelin. Gallows Pole, Friends in Four Sticks je Plant izvajal tudi leta 2007 na nastopu v Kopru!

Robert je začinil repertoar tudi z integracijo Down To The Sea vzete iz njegovega izjemno uspešnega samostojnega albuma “Fate Of the Nations” (1993). Leta 2007 je v Kopru izvedel iz tega albuma znani single 29 Palms (v takratni družbi Tinkare Kovač). Ah ti nostalgija! Nemalo presenečenje je predstavljala tudi adaptacija Los Lobos izvirnika odlične Angel Dance, ki jo je skupina izvedla proti koncu koncerta.

Koncert v izmeri dobre ure in pol je minil hipoma. Karizma Roberta Planta ostaja orjaška. Njegov vokalni domet in pečat nič manj. Mož je ikona. V vseh ozirih. In odlično se drži. Naravnost briljantno za svojih 75. let! Neverjetna je njegova mojstrovina izmikanja visokim legam. Vse je mojstrsko vokalno prilagodil aktualnemu dometu svojega vokalnega ranga, ob tem pa ohranil vso enkratnost unikatne ekspresije, ki jo od nekdaj beleži njegov slikoviti vokalni dosje, ob katerem te tudi v letu 2023 intenzivno strese in začara! V akustični preobleki deluje ta Plantov vokalni domet toliko bolj intenzivno. Ta ekspresivna grabežljivost. In Plant se tega zaveda. Dobro ve kje so korenine glasbe. V elektriki in ‘ovinkih distorzije’ nikakor ne. Pač pa v elementarnosti. In to elementarnost so nam Saving Grace z neizmerljivo glasbeno veličino srčnega Roberta Planta, dostavili v obilnem odmerku.

Koncert, ki je napolnil srca do roba čaše z intenzivnimi občutji. Tudi na rovaš nostalgije. A v prvi vrsti izjemnega dometa same ekspresije. Kot povedano. Pristne elementarnosti, ki ji seže ob bok le redko kdo. Ko bo Plantova generacija dokončno sprejela upokojitev, je treba imeti v umu, da bo nastala orjaška vrzel, v kateri bodo morale mlajše glasbene generacije, znova utemeljiti to pristnost in elementarnost generacije pionirstva. Plant pa je eden od njenih skalovitih masivov. In to je s peresno lahkoto potrdil v Portorožu s še enim nepozabnim koncertom. Poklon legendi!

Avtor: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen
Fotografije: Edita Klemen

Setlista:
1. Gospel Plow (orig. Bob Dylan)
2. The Cuckoo (trad.)
3. Let the Four Wind Blow (orig. Robert Plant & Strange Sensation)
4. Friends (orig. Led Zeppelin)
5. Out in the Woods (orig. Leon Russell)
6. Too Far From You (orig. Nashville Cast)
7. Satan, Your Kingdom Must Come Down (trad.) / In My Time of Dying (orig. Blind Willie Johnson, priredili Led Zeppelin)
8. Everybody’s Song (orig. Low)
9. It’s a Beautiful Day Today (orig. Moby Grape)
10. The Rain Song (orig. Led Zeppelin)
11. Chevrolet (orig. Lonnie Young, Ed Young & Lonnie Young, Jr.)
12. As I Roved Out (trad.)
13. Down to the Sea (orig. Robert Plant)
14. Four Sticks (orig. Led Zeppelin)
15. Angel Dance (orig. Los Lobos)
16. Gallows Pole (trad., mdr. priredili tudi Led Zeppelin)
—dodatek—
17. And We Bid You Goodnight (trad.)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki