Šank Rock ob spektakularnem praznovanju velikih ‘štirideset +’ potrdili svojo veličino (2023)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2023
0 18,714

Nastopajoči: Šank Rock
Datum: petek, 16. 6. 2023
Prizorišče: Velenje / Velenjsko jezero (Vista park) / Slovenija


…na koncertu koncertov, ki se ga bomo spominjali!

Šank Rock! Kombinacija tih dveh besed vzbuja intenzivna občutja. Ob njej se vsakdo zdrzne. Vsaj za hip. Vsak Slovenec. In v kolikor je ta Slovenec še rockerska duša, je zadeva avtomatično pospremljena vsaj s krajšim glasbenim simpozijem (debatnim krožkom) na to temo. Emocije ostajajo. Strasti. Vse je tu. V etru med nami. Vseskozi. Skupina je davno tega »ponarodela«. Vselej ko se združi, da odrine na oder, se združijo z njimi vred slovenski rockerji, pa tudi siceršnji ljubitelji tvorbe pečatnih kitarskih fraz v kombinaciji podkožno zapeljivih refrenskih napevov! Fenomen torej, ki je kar se zgodbe o Šank Rock tiče, do potankosti striktno vgraviran po slovenski (rockovski) maniri.

V osemdesetih so Šank Rock na krilih silovite mladostniške ihte in kreativnega zagona prenesli izročilo razgibanega dogajanja na mednarodni rock sceni, ki je že vsebovala takrat imenitna in komercialno vroča ‘dognanja’ zasedb KISS, AC/DC, Scorpions, Van Halen, in malo kasneje Def Leppard, Bon Jovi, Extreme, Mr. Big, Winger, na slovensko rockovsko prizorišče. Fraze velikih glasbenih botrov rocka in rolla nad katerimi so se fantje navdihovali, so v svoji kreativni maniri križali s slovenskimi besedili, s tem pa se je hipoma poistovetil takratni slovenski človek. Povsem nevede in nehote, so Šank Rock v svojem kljubovanju že v osemdesetih spisali veliko povest o slovenskem hard rocku, ki jih upravičeno postavlja na slovenski žanrski tron.

Skupina je skozi slikovitih 40. let izkusila tako rekoč vse. A nekaj je ostalo in ostaja neizpodbitno. Svojim koreninam so Šank Rock ostali zvesti. Vse do danes. Skozi serijo albumov, s katerimi so izražali neusahljiv avtorski navdih, niso v kreativnem oziru v ničemer popuščali. Niti za hip. Prav na vseh studijskih albumih so zapustili nekaj klasik, ki jih pozna vsak Slovenec. In v tem vztrajajo. Izjema nista niti zadnji studijski album »Nekaj več« (2017), kot tudi ne najnovejši single hipno zapomnljivega refrena Se še spomniš. Ob vsem tem se skupina skozi vsa leta delovanja ni nikdar odrekla še nečemu zelo pomembnemu. Pozitivni vibraciji, ki jo spremlja in ki gradi njihova dela, njihove koncertne nastope, njihovo esenco. Izročilo! Avro, če želite. Od dneva nič do danes. Pozitivna vibracija je drugo ime za Šank Rock. In natanko to je magija rocka in rolla. Žur, odklop, zabava, ljubezen! Vse to se preliva v tej edinstveni vibraciji. V vsej tej siloviti karizmi, ki nas spremlja preko 40 let. Karizmi Šank Rock.

Skupina je to morala proslaviti. Teh 40. let (in malo več, saj je bila ustanovljena 1982). S pravim pravcatim spektaklom. Kot se za takšno ime tudi spodobi. In Slovenska rock scena je prejela tovrstno praznovanje! Praznik kot ga še ni bilo na naših tleh. S produkcijo, ki je bila naravnost izjemna. V vseh ozirih. Na ravni produkcije največjih mednarodno uveljavljenih glasbenih izvajalcev. Tudi na ognjemet niso pozabili!

Ura je petnajst do devete. Zvečer, da ne bo pomote. Še uvodni nagovor župana občine Velenje Petra Dermola in? Akcija. Bend krene na oder v sestavi: Matjaž Jelen (vokal), Cveto Polak (bas kitara), Bor Zuljan (kitara), Aleš Uranjek (bobni) in Samo Jezovšek (klaviature)! Rondo največjih trenutkov več kot 40 letne glasbene kariere se je torej pričel. Otvoritvena in najnovejša Se še spomniš z odličnim refrenom, ki kliče v hipu k sodelovanju publiko. Ta je iz vseh smeri še vedno drla na prizorišče. V prvi tretjini je skupina zabavala publiko s slikovito mešanico izbora starega in novejšega materiala. Pridite na žur, Ni sreče brez R’N’R, pa naprej Le 17, TV, Lahka dama, Puščava sna, Hvala za vse, Restart. Bend je deloval prenovljeno. Pomlajeno. Izjemno zavzeto, obenem pa je seval veliko vedrino in seveda izjemno kilometrino, ki jo pušča za seboj vijugava prašna cesta, po kateri pelje skupino njeno kolo usode. Pogled na prostrani ocean dvignjenih rok, ki predano obvladuje besedila in sodeluje, gradi svojevrsten kemični most, ki člane skupine dodatno podžiga.  

Tokratni koncertni spektakel s Šank Rock je vključeval tudi integracijo kopice glasbenih gostov. Gostov, ki sodijo med eminence slovenske glasbene scene. Prvi med njimi je bil Tokac. Ta se je lotil skladbe Senca sebe iz odličnega, a nekoliko prezrtega »Senca Sebe« (2007), in se s svojo vokalno karakteristiko odlično vpel v karakter skladbe, pa tudi samo eksekucijo. Brez Mačka ne gre! Ta znova požene izdatneje adrenalin po krvi in prizorišče 6.000 odlično razpoloženih obiskovalcev znova prosto nori. Tu je že naslednji gost. Grega Skočir. Ta se ni naučil nobene Šank Rock skladbe, pač pa obratno. Bend se je lotil Big Foot Mama klasike Nisem več s tabo, ki ga je odžagal v svoji, striktno hardrockovski maniri. Bend se vrne v avtorske tirnice z navito Tih’ bod’ in igraj iz albuma »Poglej v svet« (1996). Sledi akustična izkušnja v kateri sta na odru ostala le Matjaž in Bor. Bor z izbranim zvokom svoje dvanajst strunske črne akustične kitare, ki je v spremljavi odzvanjala perfektno in seveda nezamenljivi Matjažev vokalni pečat. Ostala sta kar pri albumu »Poglej v svet« in izvedla Želim da si tu, ki ji je sledila še Poišči me, vzeta iz Matjaževe prve samostojne plošče »100x Lažje« (2001).

Drugi del koncerta je košček za koščkom vodil razvoj dogodkov na višjo in višjo atmosferično raven. Sledi kanonada s hitom Jaz nimam noč za spanje, medtem ko je Hočeš nočeš pripeljal nadobvezno na oder tudi Natalijo Verboten. In vse te klasike železnega repertoarja! Laški pir je obnorel publiko. Tej je sledila prelepa balada Ker te ljubim. V njeni izvedbi so se medile dame in dekleta. Tu je nova detonacija z Rockerji, pa trenutek albuma »IV« (1991) z Manijak, za katerega se je skupini na odru pridružil Žak iz Mary Rose, Matjaž pa je po njeni izvedbi teatralno dodal: »ŠČ!« (Žak je sodeloval namreč z Let 3 na letošnji Evroviziji). Evforija ne popušča, že je tu Delam, kar paše mi, ki odstreli publiko v nedrja novega teatra svoje sorte – izvedbe ultimativnega hit zimzelena Metulj. Bend ga je ob tej priložnosti prilagodil za nastop posebne gostje. To ni bila Tinkara Kovač, pač pa operna pevka Dunya Tinauer Verbovšek, kar se je izkazalo za posebej posrečeno potezo zlasti v refrenskih napevih, ki so bili tako deležni dodatnih, silno všečnih harmoničnih kontrastov. Po novejši Nekaj več, sledi čustven Matjažev nagovor, s katerim je pospremil nastop v veliki finale, ko se je zasedba lotila skladbe Zabava s prvenca »Pridite na žur« (1987).

Bend se vrne na oder po obvezni dodatek. Verjetno ste že sami uganili, kaj je manjkalo. Pravljica o mavričnih ljudeh. Posebni gost Tomi M. v spremstvu godalnega kvarteta iz Velenja in Slovenskega okteta (!). Eden težko pričakovanih vrhuncev tokratnega praznovanja s skupino, ki se je izjemno dobro posrečil. Zlasti je poseben pečat zapustila integracija Slovenskega okteta. To je bil moment ob katerem so se ponovno množično topila srca in sprožala kurja polt. Dej bolj na glas radio, je za hudomušni finale pripeljal na oder še enega nerazdružljivega prijatelja skupine Velenjskih ulic – 6Pack Čukurja! Kolikor so prodorno razmigavala vratna vretenca prisotnih šegava besedila in navit refrenski napev, toliko bolj bolščavo so v kontrastu odzvanjale tudi Cvetove muzikalne bas linije. Vrhunsko.

Povsem za konec se je skupina poslovila od publike s ponovno izvedbo novega singla Se še spomniš s čimer je dala jasno vedeti, da se zgodba o Šank Rock nadaljuje. Da je na obzorju nova avtorska glasba, nov album, novi koncerti, skratka nova era skupine. Bend se je predstavil v neprebojni luči. Tako rekoč brezgrajno in z odsevom velikega žara. Kot da teh 40 plus let nikdar ne bi bilo. Tako je tudi minil ta megalomanski koncert. Kot bi z očesom trenil. Intenzivno nabit z emocijami. Nostalgijo.

In forma? Skupino Šank Rock je vselej krasil karakter velike glasbene odličnost. Skozi vse ere delovanja. Ne le kar se skladanja tiče, pač pa tudi odrske eksekucije. Matjaž vzdržuje vrhunsko vokalno formo tudi v zrelejših letih delovanja skupine. Vokalno je odlično zvozil koncert in med drugim tudi z nekaj izjemno visokimi vokalnimi manevri prepričal, da mu tovrstne avtoritete ne zmore odvzeti nihče. Opazovanje Bora Zuljana je poglavje zase vsakega Šank Rock koncerta. Možakar je tista prava kombinacija izjemnega občutka za generiranje muzikalnosti v solažah, ki jo vselej skrbno dozira s ‘šovmen’ eskapadami dihjemajoče tehnične kompleksnosti in domala nezmotljive, bravurozne eksekucije. Bor je dostavil natanko to, po kar smo prišli! Bas linije organske prožnosti in odločne prodornosti v zvočni sliki niso izostajale. Zanje je skrbel kremeniti Cveto Polak, ki pa je tokrat zaradi poškodbe, tekal po odru malo manj. Veliki povratnik Aleš Uranjek je deloval, kot da skupine ne bi nikdar zapustil. Suvereno. Raznovrstni Samo Jezovšek na klaviaturah, pa je med drugim razorožil prisotne tudi ob solo točki tik pred izvedbo Jaz nimam noč za spanje. Pravi ‘mali’ Don Airey. Vse v enem? Odlična eksekucija kvinteta.

Orjaški in prostran oder, ki bo konec julija v Velenju pričakal tudi letošnjo izdajo festivala Metaldays, je bil opremljen s spektakularno odrsko razsvetljavo, kupom pirotehnike in dimnimi zavesami, medtem ko je izvedbo skladb spremljala skrbno prebrana filmska projekcija na orjaškem odrskem platnu, ki se je smiselno navezovala na sporočila izbranih skladb. Zvok odličen. To velja tudi za umerjen preplet kar se zvočne razmestitve posameznih instrumentov tiče – z Matjaževim vokalom absolutno v centralni legi te slike. Vseskozi. Kot se šika za skupino, ki ji lahko upravičeno pripnemo pridevnik največja! Največja slovenska hard rock zasedba vseh časov. Pošteno in več kot zasluženo. Na novih 40 let torej!

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Se še spomniš
2. Pridite na žur
3. Ni sreče brez R’N’R
4. Puščava sna
5. Restart
6. Lahka dama
7. Le 17
8. TV
9. Hvala za vse
10. Senca sebe
11. Maček
12. Nisem več s tabo
13. Tih’ bod’ in igraj
14. Želim da si tu (akustična izvedba)
15. Poišči me (akustična izvedba)
16. Jaz nimam noč za spanje
17. Hočeš nočeš
18. Laški pir
19. Ker te ljubim
20. Rockerji
21. Manijak
22. Delam kar paše mi
23. Metulj
24. Nekaj več
25. Zabava
—dodatek—
26. Pravljica o mavričnih ljudeh
27. Dej bolj naglas radio
28. Se še spomniš


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki