Siddharta in enourni šus v Piranu – vse je enkrat prvič (2024)

foto: EDITA KLEMEN 2024
0 279

Siddharta
nedelja, 23. 6. 2024, od 21.30 h do 22.35 h
Piran / Tartinijev trg / Slovenija


Zaključke posebno ‘napetih’ junijskih tednov, kot je letošnji, je lepo kronati na gospodov dan, še posebej, s porcijo sarajevskih čevapov na ulicah poznopopoldanskega Pirana, ki ga za povrhu vsega krona rockovsko našobljen večer v družbi Siddharte. V režiji financiranja s strani več obalnih občin, so znameniti slovenski rock matadorji, nasploh prvič nastopili v Piranu. Ob državnem prazniku! Dejstvo, ki dodatno izkazuje kako ‘težko dostopno’ je to obalno mestece. Že samo ukvarjanje s čari tamkajšnjega mavzoleja napredkov človeške civilizacije, recimo mu garažna hiša, je svoja zgodba in potrebuje dodatne prijeme mentalnega sproščanja (sploh v smeri ‘domov’), a pustimo to za drugič.

Ura je nekaj minut do pol desete zvečer in premikava se počasi do Tartinijevega trga, ki je medtem že nabito poln. Da. Bližamo se državnemu prazniku, četudi sta do tja ostala še dva dneva. Praznovanje tega znamenitega dneva je zadnja leta laže obvladljivo ob vikendu, pa četudi datumsko stvari niso ravno prikladne. Siddharta so prispeli torej v Piran, da dostavijo tam nasploh svoj prvi piranski koncert, pri čemer pa so imeli na voljo le uro nastopa. Ta ura je dostavila jagodni izbor najbolj priljubljenih klasik skupine, na čelu z izvedbo adaptacije Martin Krpanovega izvirnika Od višine se zvrti, ki so jo fantje izvedli že zelo kmalu v repertoarju, posebej pa sta ta koncert kronali v zaključnem delu Dviga Slovenija zastave, pred katero je Tomi v luči bližajočega se nogometnega obračuna Anglije s Slovenijo na evropskem prvenstvu pobaral Otočane naj ne upajo mnogo: »Čas je da Angležu povemo kako se igra nogomet!« ter v samem finalu zaključek z »Nord« klasiko Na soncu, ki zadnja leta ni ravno pogost del Siddhartinih koncertnih repertoarjev.

Četudi smo se tokrat družili z ikonami slovenskega rocka in rolla le eno uro, pa je ta ‘sladka urica’ prinesla sveženj zanimivosti in posledičnih razmišljanj. Tomi ostaja neomajen na odru. Nič ga ne ukroti. Onkraj že pregovorno gromovno pronicljive vokalne predstave, ki ostaja esencialen gradnik lika in dela skupine, standardnih trikov s katerimi drži mojstrsko publiko ob sebi, je tokrat mož prispel na oder s protezo na nogi in odpel ter odigral koncert v sedečem položaju (vrli glasbenik si je natrgal tetivo med igranjem tenisa). Druga zanimivost je bilo opazovanje dodatnega klaviaturista na odru. Kot je znano se Siddharta v letošnjem letu že nekaj časa oglašujejo na reklamnih letakih kot kvartet. Tomaža O. Rousa ni več v ekipi, to je neizpodbitno, a Siddhartin ‘pomagač’ na klaviaturah ostaja uradno še naprej prikrit. Ali zgolj pomaga, ali pa pomaga in ga skupina obenem preizkuša ker ga namerava integrirati na stalno mesto v postavi ali ne, zaenkrat ni znano, vseeno pa je bilo zanimivo prisluhniti zlasti »Nord« klasiki Samo edini, kjer je možakar uvodoma dostavil krajši vložek improviziranja, prav tako pa je dobil več prostora v mid-eight pasaži same skladbe, kjer je vložku pritaknil celo nekaj vragolij, ki so zadišale jazzovsko. Čuti se veter spremembe. Tako ali drugače. Pustimo času čas.

Ledena ostaja poseben moment Siddhartinih koncertov – odlična skladba in posebna draž, posebej zavoljo vselej briljantne kontrastne in voluminozne noge ubiranja nizkih tonov! Generator te hipnotične melodije ‘podna’ ostaja bolščava melodija ‘neulovljive’ bas kitare Janija Haceta, ki dodaja tej skladbi posebno intenziteto. Poseben čar. Bend je mojstrsko vzdrževal v nadaljevanju intenzivno razpoloženje tudi z naslednja Infra skladbo Piknik. Seveda pa so svoje, že kar pregovorne vrhunce dostavile detonacije albumov »Rh-» in »Nord« (T.H.O.R., B Machina, Napoj in v finalu nadobvezna Ring) in Pot v X – edina točka vzeta iz prvenca »ID«. Ne glede na to, da je skupina 29. 2. 2024 izdala svoj novi in skupno deseti album »X«, nismo iz njega slišali nič. Ni bilo časa. No, odzvanjala pa je vsaj ‘pot v X’, kar nosi neko simboliko prehojene poti skupine, naravnost do letošnjega leta in novega albuma.

Ekspanzija čustev sredi Pirana. O tem ni govora. Absolutno. Zvok odličen. Pokvarili ga niso niti občasno malo močnejši sunki vetra. Bend pa stasit. Uigran in kompakten. Tak kot smo ga vajeni. Tak kot mora biti. Ena ura torej druženja z neprebojno Siddharto. Kratko in sladko!         

besedilo: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen


Siddharta – setlista:
1. T.H.O.R.
2. Od višine se zvrti
3. B Mashina
4. Napoj
5. Pot v X
6. Samo edini
7. Ledena
8. Piknik
9. Dviga Slovenija zastave
10. Ring
11. Na soncu

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki