Steel Panther in graške urice slikovitih perverzij (2014)

0 147

Lokacija: Graz (Gradec) / Orpheum Teater / Avstrija
Datum: nedelja, 02.03.2014


Verjetno najbolj vroča rock ‘n’ roll parodija ta hip! In to z nastopom v avstrijskem Grazu! Steel Panther. Reč, ki se je ne zamuja.  Kolikor ste ljubitelj pravega cirkusa oživljanja zlatih dni Sunset Stripa obenem pa veste, da je tovrstna parodija upravičena le, v kolikor jo na odrih izvajajo glasbeniki, ki nimajo zgolj talenta za to, da se postavljajo pred kamere, pač pa da znajo material tudi konkretno odigrati, potem se boste zagotovo našli v tej zgodbi! Kot ste se nemara leta 2003 v tisti o The Darkness.

Steel Panther so eksplodirali v letu 2009, ko so od sebe spravili prvenec »Feel the Steel« s svojo izjemno pretkano zabelo tipične ameriške embalaže. V naprej premišljene zgodbe o komercialnem uspehu, ko so se na tak način podali na pohod, da zavzamejo svet. Od  tu dalje reputacija skupini zgolj raste. Reputacija obče zaželenih glasbenih nepridipravov! Vsled prihajajočega novega studijskega albuma »All That You Eat«, je zasedba tako že v prvi polovici, torej še pred izdajo albuma, napovedala prvi del nove evropske turneje.

Obisk graškega Orpheum Theatra je tokrat ponudil posebno izkustvo.  Prizorišče je bilo namreč povsem razprodano! Zavzeli pa so ga v  večini ljudje s končano osnovno šolsko izobrazbo. »Sladkih sedemnajst« torej! Vrelo je. Prvi so na malo preko osme zvečer oder stopili lokalni veljaki Easy. Ti so v tričetrt ure dolgem nastopu predstavljali svoj avtorski material in ne glede na rabo že slišanih in oguljenih trikov lišpavega hard rock arzenala, dostavili solidno odrsko izvedbo, ki je zlasti glede na nekatere sposojene trike s strani pevca spominjala mnogokrat na Bon Jovi. Prav zaradi vokala, ki je izkazal v vokalnem pristopu prenekatero simpatijo do vokala Jona Bon Jovija.  A žal je bil prav vokal najšibkejši člen špasa z Easy. V zaključku so fantje vzdignili na noge občinstvo tudi s Kiss priredbo skladbe Lick It Up, ki so jo zelo korektno odsekali in tako v celokupnem seštevku priredili zelo okusno uvodno ogrevanje.

Malo preko devete se je temperatura na prizorišču povzdignila do točke vrelišča. Oder je bil maksimalno odprt. Po širini in globini. V ozadju orjaški podest, na njemu so se bohotili odri. Z leve in desne stopnišči, ki sta se nadaljevali v smer proti odru. Tam je kvartet zbran na kupu, začel izzivati občinstvo v uvodnem delu skladbe Eyes Of A Panther, vzete iz prvega (pravega) pravega  Steel Panther prvenca »Feel the Steel«. Pravi? Nemara se kdo spomni leta 2003 in albuma zasedbe Metal Shop z naslovom »Hole Patrol«. Izdala jo je povsem enaka ekipa štirih glasbenikov, le pod drugim imenom torej.

Perverzija na perverzijo! Ena hujša od druge. Narobe. Ena slajša od druge. Vsak gib popolnoma preštudiran. Poze, mimika, nagovori – teh je bilo cel kup. V celokupnem seštevku pol ure, vendar so v primeru nastopov Steel Panther esencialni del njihovega šova.

Orpheum v zraku. Od prve do zadnje linije. Kaj takšnega nisem doživel od časov obiskovanja naših koncertov v letih 2002, ko so tu nastopali Judas Priest in Motörhead! Punčkam se trga. Verze komadov nosijo v mezincu leve roke. Energija je nepopisna. Znoj lije z vsepovsod. V potokih! Mokrota! Pravi pravcati intravenozni »žurrrr odmerek« najslajše rock ‘n’ roll bolečine! Ralph Saenz a.k.a. »Michael Starr« na vokalu , Russ Parrish a.k.a. »Satchel« na kitari, a.k.a. »Lexxi Foxx« na bas kitari in Darren Leader a.k.a. »Stix Zadinia«, so prvo konkretno prekinitev izvedli že po drugi skladbi in tako je začel dobivati značaj predstave svoj pravi pomen oživljanja Sunset Stripa. Fantje so zavzeli tisti avtentični sleng skupin iz konca osemdesetih (Poison, Ratt)! Seveda v sozvočju s stilskim izzivom šemljenja, ki je podedoval znamenito folkloro čičkanja Sunset Strip scene. Steel Panther so s peresno lahkoto izvabljali misli pregrehe s strani občinstva, ga pripravili da ušpiči prav vsako neumnost, ki so jim jo zaukazali.

Perverzijam ni bilo videti konca. Brz dlake na jeziku. Samo naravnost! Penetracija! Oznaka »Parental Advisory« ni dobra niti za v vrtec, glede na to, kako so jo dobro  in sebi v prid izkoristili Steel Panther. Seveda je bilo nekaj linij nasnetih. Vokalnih, nekaj linij kitar in klaviatur. A to nima posebnega pomena! Svoje velike vrline sta izkazala v prvi vrsti znotraj kvarteta zlasti nebrzdani Michael Starr (izjemen odrski lik) in izvrstni kitarist Satchel, ki je »olupil« nekaj izjemnih solističnih akrobacij, polnil na najbolj duhovit način vložke med pavzami ter pritaknil na eni izmed točk v odrski šov znamenito reinterpretacijo Van Halen instrumentala Eruption. S tem je izkazal svoj veliki poklon Eddieju. Glasbeni začetki Steel Panher segajo namreč v čase, ko so fantje delovali še kot tribute to Van Halen bend. Če se vrnem še za hip k Satchelu je možakar privarčeval enega najlepših trikov za sredino nastopa, ko je nekje med dolgim nagovorom Michaela publiki pevca prekinil s sledečim svarilom: »Michael! Če ne prekineš takoj s svojimi neumnostmi, te bom odpustil iz Steel Pantjer in iz Steel Panther naredil tribute to Rush skupino!« Še v istem momentu, ko je izrekel te besede, pa je zaigral uvodni del Rush skladbe The Spitrit Of Radio! Ne! In reč ni bila nasneta! Rad priznam. Od vse dobre volje izjemnih komičnih vložkov, so bile sklepne jamice moje spodnje čeljusti na velikih preizkušnjah – neizbežna smeha polna skleda.

Bend našopirjen v slehernem gibu, triku, vragoliji!  In kaj stori basist v primeru, ko nima mnogo dela v skupini, kar seveda izhaja iz žanrskega stila, ki ga skupina goji? Skrbeti mora za to, da je zlasti in predvsem všeč puncam. Osupljivo všeč. In Lexxi je natanko to. Lep, androgenega videza, vseskupaj pa seveda potencira še z dodatnimi gizdavo pobalinskimi pogruntavščinami! Denimo s teatralnim ogledovanjem v ogledalu, nenehnim popravljanjem pričeske, kar počenja celo sredi izvedbe materiala.  Večer je minil hipoma. Odlična igra ekipe in nebrzdana seansa izjemnega teatra, ki te hipnotično posrka v svet zunaj realnosti. Ameriški princip. Drugače ne gre. Cirkusantstvo nosijo v krvi. A to počnejo kredibilno. So namreč odlični glasbeniki. Satchel za predsednika!

V eni izmed točk, je skupina spravila na oder srenjo mladih punc, ki so pravzaprav delovale po njihovih ukazih. To sploh ni vprašanje. To je pač dejstvo! Storile bi vse v svojem klimakteriju sparine omamne vlažnosti. Za kateregakoli izmed članov skupine. Sedaj pa si predstavljajte do česa so jih spravili Steel Panther tekom nastopa! Štirje možje na odru. Ko rajcanje v zajebanciji postane smrtno resna stvar! Steel Panther dobijo kaj hitro vstopni vizum do tistega česar navadnim smrtnikom moškega spola navadno ni namenjeno. No vsaj ne vsak dan. Zastonj bi dobili prav vsako v dvorani tega večera. Na ukaz Michaela: »Vidve! Pričnita se zalizovati, ti pa jo primi za pičko!« Nič lažjega! Pravi mojstrici lesbo šova! In naprej: »Pokaži joške!« Ni problema. Bi še kaj rad Michael?

Skratka. To je le ena od mnogoterih cvetk Steel Panther šova, ki si ga mora vsak smrtnik enkrat v življenju ogledati. Če je fan glam metala, Sunset Stripa, ali pa ne. Ni važno.  Priča bo izjemnem žuru. Polnemu izkupičku pozitivnih vibracij, vedrine, radosti in brezmejne zabave. Avtentični posnetek tistega, kar se je v resnici dogajalo nekoč davno tega v Los Angelesu. Nekaj po čemer tiho hlepimo dnevno, a nas novodobno sužnjenje v korist peščici sprijenih konspiratorjev, ki obvladujejo planet, žal vse bolj in bolj oddaljuje od tega, da bi znali uživati življenje in znali izbirati več trenutkov vsakdana za »odklop« duše in telesa! Po koncertu ga ni bilo junaka, ki bi se nad čimerkoli pridušal. Občinstvo se je veselo kotalilo v svoji opitosti počasi iz dvorane, zabava pa se je zagotovo iz Orpheuma preselila še v kakšne skrite nočne kotičke graških ulic.

Zasedba Steel Panher je torej videz porogljivih potentnih mamojebcev enkrat več mojstrsko prepakirala in polnokrvno vnovčila, to pa seveda z veliko močjo in vehemenco potrdila z nastopom v Grazu. Na način, ki mu ne gre v ničemer oporekati. Izjemni šov teater in odlična izvedba materiala. Z roko v roki. In Steel Panher jašejo proti kariernemu vrhuncu. Zenita kariere še niso dosegli. Se mu pa strmo bližajo. Medtem je drugi del evropske turneje za letošnje leto potrjen. Če je kdo skupino zamudil v Grazu, ima lepo priložnost da svojo napako popravi. In to čimprej!  

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Setlista:

 1. Eyes of a Panther 
 2. Tomorrow Night 
 3. Asian Hooker 
 4. Just Like Tiger Woods 
 5. Party Like Tomorrow Is the End of the World 
 6. Let Me Cum In 
 7. Guitar Solo 
 8. Turn Out the Lights 
 9. Hair Solo 
 10. Gloryhole 
 11. The Burden of Being Wonderful 
 12. Gold Digging Whore 
 13. It Won’t Suck Itself 
 14. Death to All but Metal
  –dodatek— 
 15. Community Property 
 16. 17 Girls in a Row 
 17. Party All Day (Fuck All Night)

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki