Sting in pesmi njegovega življenja znova v Ljubljani (2019)

0 622

Lokacija: Ljubljana / Arena Stožice / Slovenija
Datum: torek, 04.06.2019


V našo sredo se je vrnil Sting, eden najprepoznavnejših britanskih glasbenikov. Karizmatični možakar šteje že 67 let, vseeno pa v konstantnem tempu vztrajno koncertira in izdaja nove albume, zaradi česar si je že davno tega prislužil sloves glasbene ikone. Stingove redne turneje se praviloma ustavljajo na relativnem dosegu slovenskih oboževalcev, tokrat pa v iskanju polnega koncertnega izkustva ni bilo treba na pot v katero od sosednjih krajin, saj se je Sting po letu 2011 znova vrnil v ljubljanske Stožice.

Gordon Matthew Thomas Sumner, kakor je njegovo pravo ime, je maja izdal nov studijski album, na katerem pa ni novih skladb, pač pa predelave njegovih starih uspešnic – tako tistih iz samostojne kariere, kot tudi hitov zasedbe The Police. Petnajsterica skladb aktualnega albuma »My Songs« je dobila nove aranžmaje in modernejši zvok in zaradi tega tudi mešane kritike med poslušalci – sploh med tistimi bolj puritanskimi, ki stavijo na izročilo klasičnorockovske šole.

Stožensko dvorano je nekaj minut čez osmo zvečer začel ogrevati britanski kantavtor James Walsh, sicer prvo grlo otoških alter pop-rockerjev Starsailor. Walsh se je prikazal v dobri luči, čeprav je naloga predvozača na velikem dvoranskem koncertu silno zahtevna naloga. Med avtorski material je 38-letni glasbenik umestil tudi Lennonovo priredbo Jelous Guy, po polurnem programu pa si je možak z akustično kitaro v rokah prislužil aplavz zdaj že zgledno zapolnjenega avditorija.

Nato je šlo zares! Po krajši pripravi odra je Sting je nastop odprl z udarno Message in a Bottle, kar je bilo znanilo, da se bodo tega večera hiti vrstili eden za drugim. Odrska kulisa je bila skromna – Sting ni nikoli koketiral z megalomansko koncertno produkcijo, pač pa je vselej stavil na prvinskost glasbe kot take. Z dinamičnim sosledjem trših in poskočnejših na eni ter nežnejših in počasnejših komadov na drugi strani je Sting publiko zlahka držal v šahu in jo gibal v lahkem plesnem koraku. Znamenita Englishman in New York je zaživela v drugačni preobleki napram izvirniku, saj med spremljevalno ekipo ni bilo saksofonista, je pa zato Sting v izvedbo intenzivno vključil publiko, nad prizorišče se je tako že zgodaj v nastopu dvignila grabežljivost in edinstvena magija Stingove izpovedi.

V osrednjem delu nastopa je soj žarometov aktivneje oplazil tudi posamezne  spremljevalne glasbenike. S solo točkama sta se predstavila back vokalista Melissa Musique in Gene Noble, ki sta bila dotlej v celostni zvočni sliki skoraj neslišna. Shape of My Heart ter Fragile, pri kateri je edinkrat med koncertom Sting iz rok odložil bas kitaro in jo zamenjal z akustično, sta predstavljali čustveno doživljajski vrhunec druženja. Vokal prepoznavne barve kljub glasbenikovim letom ostaja čuteč dušni buditelj in kot tak eden osrednjih gradnikov vsakega njegovega nastopa. Od tu naprej je Sting prestavil v višjo prestavo in na krilih zimzelenih The Police hitov dokončno razživil koncert. Novovalovski prizvok in rahlo koketiranje z reggae ritmi je Sting še dodatno zabelil pri Walking on the Moon, v katerega je vpletel znameniti »Get Up, Stand Up« motiv Boba Marleya, s čimer britanski umetnik direktno preko glasbe nagovarja ljudi k družbeni aktivnosti – sam je že leta znan po svojem boju na različnih naravovarstvenih in človekoljubnih področjih. Kljub rutinski izvedbi je Stingova odrska figura tako močna, da mu je publika med najprepoznavnejšimi komadi, kot so So Lonely, Desert Rose ter Roxanne skorajda jedla iz rok. Komadi so se živahno prelivali eden v drugega in vse prehitro je prišel čas za dodatek, ki ga je zaključil komercialno najuspešnejši štiklc The Police kariere, Every Breath You Take. Kot je pri Stingu že v navadi, kadar se med nastopom počuti dobro, je tudi to pot običajni bis podaljšal še z enim dodatkom, živahno Next to You s samega začetka njegove glasbene poti.

Ura in tri četrt sta minili kot hip! Stingova prezenca je dovolj močna, da z lahkoto in rutinirano na krilih številnih hitov publiko poteši in napolni z energijo. Leta pa, kot da se ga ne dotaknejo – naj tako ostane čim dlje! Kdor je ljubljanski koncert zamudil, brž na popravni izpit: Stingova evropska turneja se je komaj dobro pričela, kmalu bo znova nastopil na dosegu naših jeklenih konjičkov, in sicer 4. julija v avstrijskem Gradcu.

avtor: Urban Bolta
fotografije: Tadej Bolta

Setlista:
1. Message in a Bottle
2. If I Ever Lose My Faith in You
3. If You Love Somebody Set Them Free
4. Englishman in New York – brez jazza
5. Every Little Thing She Does Is Magic
6. Brand New Day
7. Fields of Gold
8. Seven Days
9. Waiting for the Break of Day
10. Shape of My Heart
11. Fragile – z akustično kitaro
12. Wrapped Around Your Finger
13. Walking on the Moon
14. So Lonely
15. Desert Rose
16. Roxanne
—dodatek I.—
17. Can’t Stand Losing You
18. Demolition Man
19. King of Pain
20. Every Breath You Take
—dodatek II.—
21. Next to You


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki