Thin Lizzy z razkošnima jubilejnima ponatisoma koncertnih albumov “Live And Dangerous” in “Life”

UMC 2022
1 103

Thin Lizzy bodo deležni ponatisa dveh koncertnih dokumentov, ki na nek način sodefinirata kariero te legendarne irske hard rock formacije. To sta “Live And Dangerous” in “Life”, ki bosta na razpolago 20. 1. 2022, pri založbi UMC.

V letu 2023 bo minilo 45. let od izida dvojnega platinastega koncertnega Thin Lizzy albuma “Live And Dangerous”, ki ga mnogi tretirajo kot enega najboljših koncertnih albumov vseh časov. Koncertni dokument izvira iz nastopov skupine v Londonu in Philadelphii leta 1977, ko se je bend nahajal na Johnny the Fox in Bad Reputation turnejah.

Ob obletnici bo album izšel v razkošnem osmernem CD ‘de-luxe’ zaboju, originalni koncertni album pa je šel za to priložnost skozi remasterizacijo zvoka. Ob njem se bodo na preostalih CD-jih nahajali prav vsi koncertni posnetki (celotni) iz katerih so bile prebrane skladbe za originalni koncertni album. Gre za šest nastopov iz Londona, Toronta in Philadelphie, z novim miksom Bena Findlaya, masterizacijo Andyja Pearcea, vsemu pa temu pa je dal zeleno luč legendarni Thin Lizzy kitarist Scott Gorham.

“Live And Dangerous” je bil sprva mišljen kot studijski album. Prvotni načrt je bil tak. Skupina je bila zelo zadovoljna s tistim kar je postregel Bad Reputation in je še naprej želela sodelovati s Tonijem Viscontijem. No, ta pa je imel urnik tako natrpan, da sta se z Lynottom dogovorila o pripravi niza prebranih koncertnih posnetkov, ki bodo izšli kot koncertni album. Visconti je imel za Lynotta vsega 14. dni časa. Ko je “Live And Dangerous” izšel leta 1978, je prebil kar tri tedne med desetimi najbolje prodajanimi albumi na glasbeni lestvici Velike Britanije, pot na sam vrh lestvice pa mu je preprečil edinole album oziroma glasbena podlaga za film “Saturday Night Fever”.

‘Super deluxe’ izdaja “Live And Dangerous” torej razblinja mit o tem, da je doživljal material za koncertni izdelek pretirano loščenje in nasnemavanje dodatnih linij in delov v studiu ter potrjuje, da so bili Thin Lizzy v času, ko je nastal, na vrhuncu svojih moči, ki je rušil odre drugega za drugim, pač pa da so veljali za eno najboljših koncertnih zasedb sedemdesetih, ki so kdaj koli prišle z britanskega otočja. Ponatis bo deležen tudi eseja s strani Marka Blakea ter obsežno knjižico z doslej neizdano in raritetno fotogalerijo.

Koncertni album “Life”, ki je izšel v jeseni 1983, je bil poslovilni album skupine in izvira iz poslovilne turneje skupine v pomladi istega leta.

Šef Thin Lizzy Phil Lynott je začutil, da je po “Thunder And Lightning” turneji čas, da skupino razpusti. Zato je za zadnjo turnejo skupine zbral ob sebi prav vse nekdanje Thin Lizzy kitariste, ti so: Eric Bell (1969-73), Brian Robertson (1974-78) in Gary Moore (1974, 1977 ter 1978-79), ki so se skupini pridružili na odru med nastopom na londonskem prizorišču Hammersmith Odeon.

Med izvedbo Thin Lizzy klasike The Rocker, so se pojavili prav vsi kitaristi skupaj ob Johnu Sykesu in Scottu Gorhamu na odru. Nekdanji Thin Lizzy kitarist Snowy White (1980-1982) se prav tako pojavlja na treh skladbah albuma (Renegade, Hollywood in Killer On The Loose), ki so bile posnete leta 1981. Tudi ta koncertni album je bil ob svojem 40. jubileju v celoti remasteriziran.

Oba ponatisa je že mogoče prednaročiti.


1 Comment
  1. Matija says

    Zame so Thin Lizzy najboljši živi band vseh časov. Pri tem imam v mislih predvsem silovitost njihovih pesmi, odigranih v živo. Seveda so tudi njihovi studijski albumi odlični, ampak iste pesmi odigrane v živo so, kot bi se spremenile v volkodlake.

    Vedno so mi bili všeč, ampak, ko sem slišal oba živa albuma, me je preprosto odneslo. V živo sem jih videl kar nekajkrat, seveda ne s Philom Lynottom, temveč verzije iz 21.stoletja, vendar je bilo vsakič noro, ne glede ali je bil frontman Sykes ali pa Warwick. Nobenega ogrevanja, ko stopijo na oder in usekajo z Jailbreak ali Are You Ready, je v prvih vrstah takoj pekel, ki se nato samo stopnjuje do Rosalie in Cowboy Song. Vse te pesmi so same po sebi odlične, v živo pa so pravi rušilci. In na koncu Still In Love With You, ki v živo poseka vse velike rock balade.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki