Todd La Torre: Rejoice in the Suffering

0 131

Založba: Rat Pak Records
Datum izida: 5. 2. 2021
Produkcija: Tod La Torre & Craig Blackwell
Dolžina albuma: 44.35 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 9.0/10


Todd La Torre je ameriški glasbenik, ki se je v zadnji dekadi proslavil, kot vokalist legendarnih progresivnih metalcev Queensryche, še prej pa je prepeval nekaj časa tudi pri Crimson Glory. La Torre je odličen vokalist. Obenem pa igra tudi več instrumentov, predvsem bobne. Še več. Komponira tudi avtorsko glasbo. Album »Rejoice in the Suffering«, ki je izšel v začetku letošnjega februarja, verjetno niti ne bi ugledal še luči sveta, v kolikor se svet ne bi zavil v pregrinjalo pandemije. Queensryche so morali ustaviti koncertne aktivnosti in La Torre je dobil proste roke, da dokončna svoj samostojni studijski prvenec.  Material zanj je nastajal več let, saj gre za izrazito razgiban dokument, ki učinkovito staplja prvine tradicionalne stare šole ameriškega speed/heavy metala z modernimi zvočnimi finesami.

Na albumu se La Torre vokalno razmahne v polnem sijaju in dostavi kameleonski performans, kjer lahko znotraj ene skladbe alternira med več pevskimi pristopi, kar nakaže že takoj uvodna, razpenjena in brezkompromisna jurišnica Dogmata. Tudi Vanguards of the Dawn Wall, ki poudarja izrazito družbeno kritičnost, je v napadalnosti, ob uvodni točki, nemara celo najbolj togotna in razbesnjena točka, ki se izdatneje spogleda s tradicijo starošolsko bevskajočega speed metala, kot ga poznajo zgodnja osemdeseta v ZDA. V vse to je vpletena tudi konkretna bera muzikalnosti, ki spremlja dosežek, pa tudi pompa, kar prvič dostavi na albumu Darkened Majesty. La Torreov vokal ohranja brezmadežno eksplozivno agresivnost. Vokal je podprt oziroma harmoniziran z dodanimi vokalnimi linijami, kar potencira drama teater v skladbah, poslužuje pa se tudi kombiniranja z zborovskim »bevskanjem« tolp, kot je to poudarjeno npr. zlasti v Vanguards of the Dawn Wall in uvodni Dogmata. Critical Cynic je npr. trenutek albuma, v katerem vam bo, če ne prej, končno jasno, zakaj je La Torre pristal pri Queensryche. Tudi skladba Vexed, ki velja za eno najbolj razgibanih točk, bi lahko v neki drugi zgodbi zaživela na kakšnem od novejših Queensryche izdelkov. Sicer je »Rejoice in the Suffering« album, ki ne sadi rožic, ne pozna sladkobe in ne beži v svet fantazije. Gre za čvrsto prizemljen izdelek, močne kantavtorske note v kateri se postavlja La Torre kot opazovalec realnosti, kot jo zaznava sam osebno in o čimer tudi pridiga v svojih izpovedih. Vokal poseduje izjemno širino v doseganju barvnih palet, ki jih ubira, obenem pa osupljivi vokalni rang, pri čemer z lahkoto prenaša iz oktave v oktavo razvito vokalno moč. Briljanten je zlasti sklepni napev v zaključni Apology. 

La Torre je odpel vokale in odigral vse bobne. Na njegovem prvencu pa je pomembno vlogo odigral še en glasbenik. To je Craig Blackwell, ki je La Torre-u pomagal pri produkciji albuma, ter odigral vse česar prej nismo našteli. Se pravi kitare (fraze in vse solaže), bas kitare in klaviature. Očitno je naveza obeh glasbenikov perfektna kombinacija kreiranja glasbe, ki postreže tudi z lepo bero duhovitosti in idejne prožnosti. Slikovit album, ki preseneti zavoljo nanizanih idejnih odklonov. Ob kombinaciji visoko oktanske voltaže polnega metalskega galopa, je idejna razgibanost garant dejstva, da se album kot celota, odvrti izredno hitro. Poslušalcu nikakor ne krade časa.

La Torre je s svojim samostojnim studijskim prvencem spravil od sebe glasbeni manifest s katerim je na najboljši možni način razkazal svoje izredne glasbene talente. Ne le kot vokalist, pač pa komponist. V marsičem je njegov studijski prvenec – in to je pravzaprav pretresljivo spoznanje-, mnogo prepričljivejši od aktualnega Queensryche albuma »Verdict« (2018), ki daje med poslušanjem občutek nedokončanost. »Rejoice in the Suffering« je kompaktno izpiljen in detajliran izdelek, ki posveča pozornost tudi razvoju grabežljive in »bolščave« produkcije modernega karakterja.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
01. Dogmata
02. Pretenders
03. Hellbound and Down
04. Darkened Majesty
05. Crossroads to Insanity
06. Critical Cynic
07. Rejoice in the Suffering
08. Vexed
09. Vanguards of the Dawn Wall
10. Apology
dodatne skladbe;
11. Fractured
12, Set It Off
13. One By One

Zasedba:
Todd La Torre – vokal, bobni
Craig Blackwell – kitara, bas kitara, klaviature

Gostujoča glasbenika:
Jordan Ziff – kitarska solaža na skladbi št. 7
Al Nunn – klaviature na skladbi št. 13


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki