Toto – vse najboljše za prvih 35. let! (2013)

0 48

Lokacija: Padova / Gran Teatro Geox / Italija
Datum: 22.06.2013


Pisal se je drugi junij 2013, okoli četrte ure popoldne, ko je četica slovenskih navdušencev klasičnega in melodičnega rocka na festivalu Hi Rock v nemškem Inzllu izvedela šokantno novico, da je drugi dan festivala v celoti odpovedan. Namesto, da bi si ogledali nastope skupin Toto, Survivor, Rick Springfield in FM, smo spakirali kovčke in se še pred koncem popoldneva odpravili nazaj proti domovini. Razlog za odpoved celotnega programa drugega festivalskega dne je tičal v katastrofalnih poplavah, ki so zajele Bavarsko, zaradi česar izvajalci niso mogli priti na skrajni jug Nemčije, kjer se nahaja Inzell. Razočarani nad bridko usodo smo se kaj hitro odločili, da si v živo kljub temu ogledamo vsaj nastop superskupine Toto, če je že ostale izvajalce (vsaj na odrih celinske Evrope) praktično nemogoče ujeti. Ob pogledu na razpored nove evropske Toto turneje je padla odločitev, da se v soboto, 22. junija, odpravimo v italijansko Padovo. Ista peterica, ki smo si bili najboljša družba že v Inzllu!

Toto je skupina, ki v živo pričara nepozabno koncertno izkušnjo. Njihov opus je veliko širši od parih velikih radijskih hitov, ki so njihovo ime v začetku osemdesetih ponesli po celem svetu. Toto ekvalizirajo glasbeni univerzum, saj v svojem stilu zajemajo fuzijo rocka, popa in jazza na povsem samosvoj način, zato v glasbenem svetu upravičeno spadajo med najbolj cenjena imena svojega okolja in časa. Kljub temu, da je od njihovega kreativnega in komercialnega zenita preteklo že veliko vode, so njihovi koncerti še vedno dobro obiskani, tako so Toto tudi v novo konstrukcijo Gran Teatra Geox v Padovo na vroč sobotni večer uspeli privabiti večtisočglavo množico pretežno izkušenih glasbenih gurmanov. Tokratna turneja, že tretja evropska v prav toliko letih, je obiskovalce vabila na praznovanje skupinine 35. obletnice.

Toto so koncert nekaj minut čez pol deseto uro zvečer otvorili z medleyem skladb On the Run in Goodbye Elenore, v katerega so presenetljivo vključili celo motiv Child’s Anthem iz prvenca, izdanega daljnega leta 1978. Skupino v letu 2013 sestavljajo originalni člani Steve Lukather (kitara), David Paich (klaviature, vokal), Steve Porcaro (klaviature, vokal), kasneje pridruženi bobnar Simon Phillips in vokalist Joseph Williams, ki je ob vnovični Toto združitvi leta 2010 zamenjal klasičnega frontmana Bobbyja Kimballa. Kot koncertni člani so zasedbo v Padovi dopolnjevali še basist Nathan East, ki še vedno nadomešča hudo bolnega Mikea Porcara, ter spremljevalna vokalista Jenny Douglas-McRae in Mabvuto Carpenter. Toto so se torej predstavili v isti postavi kot že na lanski turneji, ko jih je RockLine ujel v Majanu, dne 31.07.2012 in na Dunaju, dne 22.08.2012.

Prav vsi glasbeniki na odru so izkušeni studijski mački in kot taki vajeni zvočne perfekcije, kakršna se zahteva od Toto. Žal zvočne razmere v samem štartu v koncert na levi strani odra, kjer sem stal sam, niso bile najboljše. Lukatherjeva kitara je bila (sploh na račun ritem linije) premalo slišna, k sreči pa so odgovorni za mešalno mizo že kmalu uspeli najti milejše zvočno ravnovesje. Obogatena inštrumentalna različica Hydre s kompleksno ritem zasnovo je opomnila, zakaj je sam Michael Jackson na višku svoje slave izbral skupino, da mu pomaga pri snemanju, kot se je izkazalo kasneje, najuspešnejšega glasbenega albuma vseh časov (»Thriller«, 1982).

Frontman Joseph Williams je s Toto sodeloval že na albumih »Fahrenheit« (1986) in »The Seventh One« (1988), zato ni čudno, da se komadi iz tega najbolj melodičnega obdobja skupine zajedajo tudi v repertoar njihove aktualne turneje. Pri I’ll Be Over You in Pameli mu ni bilo težko potrditi svoje dobre vokalne kondicije, ki mu še vedno služi kot v zlatih časih. Njegova karizma ne poseduje vseh lastnosti najboljših rock frontmanov, zato pa se je Williams poslušalcem odkupil z vživeto vokalno predstavo.

S premeteno kombinacijo igranega sestava so se Toto izkazali tudi kot mojstri razpoloženjskega cirkuliranja. Po izbruhu navdušenja z Rosanno so tako postregli z dvema skladbama globljega čustvenega naboja, Wings of Time ter Falling in Between, pa čeprav na račun manj intenzivnega sodelovanja med bendom in publiko, zato pa z do tal povešenimi jeziki glasbenih manijakov, ki so lahko uživali v predstavi izjemnega sodelovanja Stevea Lukatherja in obeh klaviaturistov. Toto tudi izkušeno prilagajajo aranžmaje, radi se oddaljujejo od izvirnika igranega komada, pri čemer pa se zaradi tehnične podkovanosti in razumevanja glasbene fuzije nikoli ne opečejo.

Klaviaturist David Paich na levi strani odra je bil tega večera izredno dobro razpoložen. Mož, ki je v kreativnem pogledu k uspehu skupine prispeval največ, je danes zavoljo staromodnega stila oblačenja in zaobljene postave nekoliko komična pojava. Paich je v drugem delu koncerta večkrat vstal iz stola, se približal robu odra, podžigal publiko k sodelovanju in celo zamigal z boki. Ob prvih taktih Africe so glasne ovacije zamajale temelje dvorane, njena izvedba s Paichem v vlogi glavnega vokalista pa je po kratkem bas solu Nathana Easta doživela tudi igrivo (a roko na srce že izrabljeno) vokalno igro med basistom in publiko. Ves čas sta bila pomemben gradnik bogato zapolnjene zvočne slike tudi oba back vokalista, ki jima je pripadal zadnji levi del odra, tako kot že lani pa je v soj žarometov pri zaključni skladbi rednega dela Hold the Line stopila seksapilna afroameričanka Jenny Douglas-McRae. Z izmenjajočo vokalno predstavo sta skupaj z Williamsom še povečala dinamiko in intenziteto tega prastarega Toto hita. Debeli dve uri trajajoč nastop so Toto zaključili s Home of the Brave, še eno ljubljenko občinstva iz Williamsove prvotne ere.

Težko je ubesediti vsa čustva, ki se skozi človeka prelivajo ob poslušanje popolnosti, kot jo vedno znova pripravijo Toto. Prepričan sem, da bodo šli moji superlativi marsikomu v nos, po drugi strani pa tisti, ki so Toto magijo že kdaj doživeli v živo, dobro vedo, o čem pišem. Toto so si kariero zgradili na temeljih perfekcije in kreativnih odlik, ki sta bili glavni vodili tudi na sobotnem nastopu v Padovi.

avtor: Urban Bolta
fotografije: Mitja Groznik

Setlista:
1. On the Run / Goodbye Elenore 
2. Goin’ Home 
3. Hydra 
4. St. George and the Dragon 
5. I’ll Be Over You 
6. It’s a Feeling 
7. Rosanna 
8. Wings of Time 
9. Falling in Between 
10. I Won’t Hold You Back 
11. Pamela 
12. 99
13. White Sister 
14. Better World 
15. Africa 
16. How Many Times 
17. Stop Loving You 
18. Hold the Line 
— dodatek —
19. Home of the Brave


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki