Tudi Le Serpentine in Bad Notion pristali na `Cmakajnu `18` (2018)

ALEŠ PODBREŽNIK
0 369

kraj: Cerkno / C.M.A.K. / Slovenija
datum: 15.09.2018

Letošnje »Cmakajne« (skupno že dvajseto po vrsti) je znova živopisano. Osrednji vikend letošnjega septembra je tako dostavil v klubu C.M.A.K. ter Cerkno koncert dveh silno zanimih zasedb. Še posebej zato, ker stojijo med njima jasne žanrske ločnice. To pot ne duha, ne sluha o metalu. Le Serpentine iz Kranja ter ljubljanski Bad Notion. Obe skupini sta napolnili v letošnjem letu pet let delovanja. Le Serpentine že imajo v žepu studijski prvenec (»Ujemi val«, 2015), Bad Notion pa ga napovedujejo za letošnjo jesen.

Le Serpentine so prvi stopili na oder. Veljajo za bend, ki je v bistvu alternativnorockovski, nosi pa izrazito čut za muzikaličnost, pri čemer so rifi konkretno omaščeni in stasito hrumijo, debelo ošiljeni ter voluminozni. Bend gradi na krepostni in mični ritem kinetiki z debelo in jasno izpostavljeno »groove« bas nogo, skupini pa poveljuje karizmatične ženski vokal, ki je lahko na trenutke prav jeznorit, pa tudi mil, nežen in mehak. Trije ljubitelji ameriških baseball čepic  ter dekle, so po štirih letih, odkar smo se srečali z njimi na Pržanu, opravili izrazit premik v svojem artističnem in izvedbenem zorenju. Poleg preigravanja aktualnega albuma so postregli tudi že z nekaterimi novotarijami (Skalca, Jrm, Veselja krik, Le naprej, Friends, Črnobel), kar namiguje na to, da je pred durmi novi studijski album. Čutijo pa se v glasbi vplivi zasedb tipa Nirvana, Soundgarden,… obenem pa je presunljivo tudi to, da je zadišalo nekajkrat po new waveu, ki se je porodil na Britanskem otočju v osemdesetih na krilih artistično »naprednejših« punk zasedb. Izredno čvrst in kompakten nastop, ki je navdušil v vseh ozirih in prepričal, da so Le Serpentine uspešno prebrodili svoje porodne krče pri nabiranju izkušenj ter kilometrine ter se tako razvili v kvartet izdelanega glasbenega fokusa, sebi prepoznavne glasbene karizme, ki poseduje tudi pravo mero muzikalične dostopnosti kakršno lahko v zdravem okolju glasbenega mainstreama z lahkoto sprejemajo tudi radijski valovi.

Bad Notion je bend, ki velja, v smislu današnjega dometa slovenskega rocka, za vrsto senzacije. Daleč od tega da se blues nikdar pri nas ni igral, gre pa pri tem triu za glasnik nove generacije, se pravi generacije, ki posega pri komponiranju vse prej po čem drugem, kot pa po doktrini žanra blues glasbe, za pravo nasprotje. Pravzaprav z žarom in strastjo blues purizma, ki pa zna biti še kako krepostno prelit z daljšimi instrumentalnimi jami, kjer bolščita na plano spontanost in dejanje »nepričakovanega«.Blues rock, ki zna biti tudi konkretno podkovan s funk kinetiko. Po Prismojenih profesorjih bluesa, ki so nekako doktrino bluesa v novih časih osvežili in s svojo dejavnostjo vrnili v fokus množic, delujejo Bad Notion še posebej privlačno. Prav tako gre za bend opasan s krepostno bluesovsko retoriko, le da do bluesa pristopajo znatno drugače, kot Prismojenci. Bad Notion vodi kitarist Grega Smola Crnkovič, ki je pri svojih rosnih srednjih dvajsetih letih mož osupljivih tehničnih spretnosti. Če je Julijan v piko poštudiral Jimija, je Grega stesan drugače. Claptona je kmalu predelal »in pustil za seboj«, posega pa po neverjetno suverenem obvladovanju del Stevie Ray Vaughana in tako še posebej osupne s tehnično spretnostjo, izredno kontrolo nad instrumentom ter z barvitim pejsažem čutno odmerjenih tonov, ki zahtevajo precej ročne finomehanike, da spraviš na pravi način svoja čustva skozi prste v telo bluesa. Pristnost, organskost in čutnost. Emocije.   Na seznamu zaigranega repertoarja pretežno avtorske narave, se je zgodilo kar nekaj zabavnih (dodatnih) presenečenj. Od Stevie Ray Vaughana, preko B.B. Kinga, do Michaela Landaua. Blues, ki ga goji ta udarni blues rock trio, nosi nastavke in potencial za izdatnejšim spogledovanjem njihovega blues rocka z jazzom, a pustimo to za prihodnost. Bad Notion nimajo težav tudi s križanjem latino ritmov (zabavni bossanova ritem v komadu »Bossa Noga«) z bluesom. Trio je poln žara in dinamita v željah po dokazovanju. Igrali bi lahko celo noč v C.M.A.K.-u, če bi bilo dovoljeno. Neverjetna potenca, pa tudi spontanost. Odlična uigranost, prava delavna kemija med Rokom, Žigo in Grego, ki je dosegla svoj izvedbeno koncertni optimum. Nastop ob katerem začutiš (straho) spoštovanje, pa čeprav ti bo bend po koncertu skromno rekel, da je bilo kup napak in ne vem česa še vsega ter da s pohvalami nikakor ne gre pretiravati. Torej Bad Notion je skupina, ki nosi neverjeten potencial in je s svojo iskrenostjo in srčnostjo ter nepotvorjenostjo, silno pomembna v slovenskem mini valu blues revivala, ki so ga tako odkritosrčno in pristno zanetili pred časom Prismojeni profesorji bluesa.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki