Tygers Of Pan Tang: Ritual

0 235

Založba: Mighty Music
Datum izida: 22.11.2019
Dolžina: 53.59 min
Produkcija: Søren Andersen & Harry Hess
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 10 / 10


Tygers Of Pan Tang so (minus Iron Maiden in Saxon) ena najbolj prepoznavnih skupin, ki so izšle iz vala N.W.O.B.H.M., to je v začetku osemdesetih in s svojimi kultnimi prvimi tremi studijskimi albumu »Wild Cat« (1980), »Spellbound« (1981) in Crazy Nights« (1981) pripomogli k jedrem, to je obče planetarnem, razmahu heavy metala v zgodni eri. Skupina je šla skozi kariero in doživljala številne vzpone in padce. Prvi se je primeril v osemdesetih, s krajšim poskusom oživljanja, dvema povprečnima albumoma in dokončni razpustitvi skupine.

Premor je trajal do preloma milenijev. Bend je pričel kreirati novo glasbo in polagoma hkrati pričel graditi na stabilnosti, tako v oziru postave, kot samem slogu. Z “Animal Instinct” (2008), ki je prvi s pevcem italijanskega rodu  rodu, ki sliši na ime Jacopo Meille. Bend je tako po Anila Instinct pridno in vztrajno negoval novo najdeno kemijo in odlično kreativno vzdušje ter nanizal leta 2012 album »Ambush« za njim pa leta 2016 še »Tygers Of Pan Tang«. Z obema se je bend vsakokrat povzep v za stopnico više v kreativnem oziru. Prav album »Tygers Of Pan Tang« dosega zelo visok nivo kvalitete, kot ga je v novi glasbeni viziji dosegla trenutna inkarnacija skupine in težko je bilo verjeti, da ga lahko naslednji album preseže. Verjeli in upali smo da bo njegov naslednik vsaj tako dober.

In več. Novi album »Ritual«, to je skupno 12. studijski album legendarnih britanskih ikon klasičnega heavy metal pionirstva, dostavlja v tem oziru najbolj konsistentno delo inkarnacije skupine v kateri delujeta v stalni navezi kitarist Robb Weir in omenjeni izvrstni vokalist Jacopo Meille. Z »Ritual« ohranjajo Tygers Of Pan Tang v novih časih še naprej pozo nekakšnega »uspelega križančka svoje sorte« med klasičnim hard rockom in heavy metalom, pri čemer sledijo vseskozi ultra muzikalični nalezljivosti, ki dosega vrhunce v refrenskih napevih. Torej v atmosferičnem oziru, prejmemo znova zvrhano mero graduirano bombastičnih vzdušij oziroma drama pomp teatra, saj so Tygers Of Pan Tang še vedno zahtevano mračni, pa tudi okultni, kar se jim pretaka po krvi še iz časov klasične N.W.O.B.H.M. ere in to znova fenomenalno oživljajo na albumu »Ritual«!

»Ritual« je tudi najbolj konsistenten album izmed zadnjih štirih, ki so smiselno primerljivi. Če je predhodnik »Tygers Of Pan Tang« še občasno migljal s stilskimi odkloni, kjer se je tehtnica nagibala lahko tudi točkovno v prid večje obtežbe z bluesom in več, ko smo trčili celo v preočitno koketiranja z glam metalom, kot je to bend poustvaril v »Poisonovski« Glad Rags, je »Ritual« v glasbeni špuri čist kot solza. Vrhunska produkcija ostro našopirjenih in odločno našobljenih kitar, ki s fraziranjem vseskozi devastirajoče rušilno občujeta s konzumentom, je obenem do roba zabeljena z eksekucijo vrhunskih solaž na relaciji kitaristov dveh povsem drugih generacij (legendarni Robb Weir in mladi super virtuoz Micky Crystal). Zvočna slika dosega izjemno uravnotežen in jasen kontrast med njenimi gradniki. Pulzirajoče prodorni bas na eni strani, ki je vseskozi jasno prisoten in ter sesipajoči snare boben, sta garant vsega tega teatra. Z vrhunskim dominantnim in ultra avtoritativnim vokalom v središču. Komadi se pohvalijo s perfektno komponistično dovršenostjo in v idejni prepričljivosti kradejo drug drugemu pozornost. Od otvoritve z odličnim uvodnim katalizatorjem Worlds Apart, ki jo vodi podoben rif, kot uvod albuma »Tygers Of Pan Tang« z Only the Brave (pozor! Skladba White Lines nekje na sredini bi bil vrhunski adekvat popadljive otvoritve novega albuma), nadalje ultra nalezljivo in popadljivo Destiny ter mračno Rescue Me, kjer se kitara oprime tudi talk boxa in tako dalje. Tudi v trenutkih, ki so mirne sorte, kot je to Words Cut Like A Knife, ni sledu o saharoznih izpadih in skupina zadržuje dotik mračnosti. Skrajno rušilni moment albuma dostavi Art Of Noise, z izrazito (zavidljivo) strupeno rifovsko voltažo! Album grabi v visoko oktanski premisi razvoja dogodkov, vključno s sklepno mini epsko suito Sail On, ki v komponističnem oziru predstavlja najbolj ambiciozni moment novega albuma in nosi potencialne progresivnorockovske nastavke. Tu je mračna himna Spoils Of War z dodanimi orkestralnimi aranžmaji, s čimer dosega album ob siceršnji veliki idejni razgibanosti, še več zaželene pestrosti.

Album »Ritual« drži poslušalca vseskozi čvrsto ob sebi in v vzpostavljeni intenziteti vrhunskega drama razpoloženja ter napetosti, ne pušča niti za hip na cedilu.  Vokalne harmonije v refrenskih napevih krepijo drama moment in bombastiko. Lahko rečemo, da je aktualna inkarnacija skupine dosegla z albumom »Ritual« svoj kreativni zenit in da Tygers Of Pan Tang doživljajo na nek način novo renesanso, preporod in novo ter kot bi rekli naši Avtomobili, pozno pomlad.  

»Ritual« ni le najboljši album Tygers Of Pan Tang po vnovičnem zagonu skupine v post milenijskem obdobju, pač pa se po kakovosti z lahkoto priključuje prvim trem izdelkom skupine, čeprav kot povedano. Slogovno in energetsko-vibracijsko med njimi ni možna direktna primerjava, je pa »Ritual« obenem delo, ki ga zavoljo dovršenosti lahko označimo z oznako »mojstrovina« in ga lahko zato po kvalitativni plati z lahkoto priključimo kultnim časom teh čislanih veteranov. Prav tako velja »Ritual« za enega najvidnejših studijskih dokumentov v polju klasičnega metala za letošnje leto. Na srečo Tygers Of Pan Tang ne poznajo »Saxon sindroma štancanja albumov«, pri čemer se pri slednjih izgublja občutek, da sploh ohranjajo zdravi navdih in da ne gre pri vsem zgolj za popolno rutino. Za razliko od rojakov, imajo Tygers Of Pan Tang  zdravega navdiha v izobilju. »Ritual« je dokaz torej izjemne kreativne navdahnjenosti, izvrstnih relacij velikega tovarištva znotraj aktualne postave ter nad vsem seveda, tudi v post milenijski eri, enormne koncertne kilometrine. Z znojem in žuljavimi rokami prigarana čista desetica, v zreli eri kariere delovanja te dolgožive skupine!

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Worlds Apart (05:21)
2. Destiny (05:01)
3. Rescue Me (04:39)
4. Raise Some Hell (03:02)
5. Spoils of War (05:32)
6. White Lines (04:22)
7. Words Cut like Knives (04:37)
8. Damn You! (03:52)
9. Love Will Find a Way (04:13)
10. Art of Noise (04:41)
11. Sail On (07:38)

Zasedba:
Jacopo Meille – vokal
Robb Weir – kitara
Micky Crystal – kitara
Gavin Gray – bas kitara
Craig Ellis – bobni, tolkala


Tygers Of Pan Tang – White Lines (uradni video)
Tygers Of Pan Tang – Destiny (uradni video)

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki