Unhappy: Contribution To The Common Madness

0 368

Samozaložba
Datum izida: 07.06.2019
Produkcija: Aleksander Arsov
Dolžina albuma: 45.03 min
Zvrst: electronica / ambient / chillout / psychadelic


Aleksander Arsov je zelo izkušen in prekaljen glasbenik. In več kot to. Je večplastno stesan glasbenik, ki je tudi zelo pretanjen in spreten komponist, nadalje producent ter nad vsem zlasti v zadnji eri svojega delovanja, zvočni eksperimentalist. Njegova glasbena kariera sega sicer globoko v osemdeseta, kjer lahko zasledimo njegovo prvo odmevnejše sodelovanje znotraj kultne zasedbe Gastrbajtrs, s katero je izdal albumski prvenec in ki je kasneje prerasla v vsem dobro znane in cenjene kralje slovenskega alternativnorockovskega podzemlja Demolition Group.

Kasneje je Aleksander širil svojo umetniško »zavest«, razvijal čutnost, instinkte in tako nenehno artistično zorel. Preizkušal se je v pisanju glasbe za reklamne špice, glasbe za otroke, zelo spretno preskakoval med fuzijo žanrov, sodeloval v lepem številu izzivalnih glasbenih projektov, predvsem pa je vzljubil rahljanje in širjenje zvočnih prostranstev, ko se je pričel intenzivneje preizkušati v zvočnih manipulacijah krivenčenja elementarnih kitarskih zvokov, ki jih je skozi procesirano efektiranje, predrugačil v jedrnato ekspresiven pletež absolutne zvočne ezoterike plastovitega in ubranega žarčenja elektronskih zvočnih pastel.

Za »Contribution To the Common Mandess«, ki je njegov skupno četrti samostojni album, se je Arsov prelevil v alter ego Unhappy. Kot namiguje naslov albuma je bilo kar nekaj osebnega spoprijemanja z demoni notranjosti, preteklosti. Na to apelira tudi sama naslovnica razcepa med shizofrenim mentalnim kaosom ter stanjem zena.  Posredno lahko album razumemo tudi kot družbeno kritično delo,. »Obča norija« (Common Madness) in umetnikov “prispevek bridkega razočaranja”, je vse prej kot delo nekoga, ki bi užival v brezbrižnem izobilju materialne preskrbljenosti in duhovno čustvene »izpolnjenosti«.

Album je sicer poln lebdeče lahkotnih pastel, ki se v mičnem spletu elektronskih manipulacij ter sintetiziranih zvočnih pregrinjal, kar pa je v celoti  100% purizem kitarske igre (a speljane skozi efekte, ki jih kitaristi v svojih standardnih odrskih gear-ih sicer ne uporabljajo), razvija zelo cerebralno, pravzaprav hipnotično in omamno, če ne kar transcedentalno. Tudi zavoljo mnogoterih repeticij vodilnih motivov, na katere pripenja in graduirano nalaga Arsov izbrane zvočne pastele.

Skladbe so večkrat podložene s programiranimi ritmi, ki kličejo k plesni sučnosti. V muzikaličnem oziru gre za silno privlačen izdelek, ki hipoma zleze pod kožo, saj je grajena zvočna krajina plod velike domišljije, svobodoljubne idejne nebrzdanosti, ki pod poveljevanjem pretanjene estetike detajlno filigranskega združevanja, ustvarja nenavadno glasbeno zgodbo. V njej si podajajo roke avantgardni avanturizem, ambientalna elektronika, ujeti so momenti, ki jih je moč zvočno povezovati z mogočnostjo NDW novovalovstva, pa tudi krautrocka. Skratka glasba zanimiva za vse, ki vas zanima široka paleta elektronskih manipulatorjev od legendarnih Tangerine Dream do Schillerja in vse vmes. Vsekakor je Unhappy zadržal nekaj klasičnega kitarskega zvena v skladbah, kar dodatno bogati zvočno sliko, v Connection Overflow, pa je integriral tudi mični ženski vokal ter vzbudil tudi nekaj trip-hop vibracije.

Ujeti so momenti svetovne glasbe, kot tudi neo-klasike (Falling Apart), kitarski zvoki lahko odzvanjajo zelo »eksotično – azijsko« (deli skladbe Obsessive Habits (Out Of The Woods)), spet v nekem drugem trenutku vara občutek, da poslušaš violino, čeprav gre za procesiran zvok kitare ipd. Album, ki vas bo torej v vsem zelo presenečal in album, ki zahteva več rotacij, ko ga polagoma, odkrivaš in razpiraš. Tančico, za tančico. Gotovo je »Contribution To the Common Madness« do neke mere »Andromeda Mihe Kralja za leto 2019«. Kljub elektronskemu značaju, nosi izredno toplo produkcijo bogatega zvočnega združevanja pastel srednjih harmonij, s katero ustvarja Arsov izredno močno atmosferično kuliso. Grabežljivih razpoloženjskih stanj ne manjka.

Album je stkan iz prefinjenega izžemanja nalaganja zvočnih zank, ki v odmevu odzvanjajo, kot zvočne tančice, druga preko druge in kreirajo jedro slikovitih in pečatnih harmonij, ki nagovarjajo transcedentalno. Vendar pa kot smo prej rekli, alter ego Unhappy le ni tako nedolžen in kar nekaj trenutkov je občutno mračnih (Asynchronous Mind, Screaming Thoughts).

Težko je najti vzporednice pristopu, ki ga ubira Unhappy. Pravzaprav je Arsov v svojem početju in tem kar ponuja »Contribution To the Common Madness« edinstven.  Čeprav je album delo finomehanike zavzetega aranžiranja, ki kliče po perfekcionizmu, se razvija v siju spontanosti in nepričakovanega razvoja dogodkov. Tak je namreč končni vtis, ki ga zapusti ob poslušanju. In da. Se dotakne poslušalca in ga prebuja. Kljub ledu in pišu, mračnih razgledih, je na njem kar nekaj sladke omame, ki brezmejno pelje konzumenta, v posebno glasbeno avanturo, kjer se posebej obrestuje, če znaš ob poslušanju izklopiti ratio. Takrat prime album še posebej krepko in intenzivno. Odklop misli, prinaša prostor za dojemanje glasbe na način, ki smo ga zatajili davno tega. Album, kot je »Contribution To Common Madness«, vam lahko prinese učinkujočo tripoidno bližnjico do »nezavednega« prebujanja tistih »sprejemnikov« vašega bitja, ki smo jih skozi stoletja povsem zanemarili in s katerimi ne komuniciramo več.

Če smo pred dvema letoma uživali v novem Bowrain albumu, je »Contribution To the Common Madness«, nov izvrsten dragulj slovenske elektronske glasbe za leto 2019 in gotovo ena najbolj pogumnih in drzno raziskujočih avantur na polja neodkritih dimenzij brezmejnih glasbenih prostranstev.

avtor: Aleš Podbrežnik
ocena: 10 / 10

Seznam skladb:
01 Awakening
02 Screaming Thoughts
03 Desolation Mind
04 Asynchronous Mind
05 Connection Overflow
06 Falling Apart
07 Predator (In Shorts and A Tie)
08 Structural Misbehaving
09 Seaside (Memories From My Future Life)
10 Modeled Truth
11 Obsessive Habits (Out Of The Woods)

Glasbeniki:
Arsov aka Unhappy: glasba, aranžmaji izvedba in teksti
Kaya Tokuhisa – vokal, vokalne linije


Unhappy – Contribution To The Common Madness (full album)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki