Ville Valo, neonska črnina, rondo HIM klasik in ekstaza sredi Ljubljane (2024)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2024
0 352

Nastopajoči: Ville Valo (predskupina: Zetra)
Datum: četrtek, 11. 4. 2024
Lokacija: Ljubljana / Cvetličarna / Slovenija


Ville Valo je finski kantavtor, vsem najbolje poznan kot osrednja figura ikonskih finskih gotskih metalcev in rockerjev HIM! V začetku lanskega leta je Ville izdal svoj studijski prvenec “Neon Noir”. In če so HIM pogrešani na sceni že sedem let, je neutolažljivost privržencev skupine vsaj nekoliko ubrzdana zavoljo dejstva, da se je pač Ville odločil za samostojno glasbeno pot! Tudi v oziru izbrane glasbene usmeritve, prinaša album “Neon Noir” dovolj zadovoljstva vsem ljubiteljem glasbene substance skupine HIM, da so ga hitro posvojili – vzeli za svojega.

Povpraševanje po koncertu je bilo izjemno in Cvetličarna je bila popolnoma razprodana že znatno pred prihodom slovitega pevca v Ljubljano. Publika z vseh vetrov naše regije! Posebno s Hrvaške! Privrženci so predobro vedeli da je repertoar uravnovešen z izvedbo materiala studijskega prvenca “Neon Noir” ter največjih HIM uspešnic.

Ob 20.00 uri sta koncertni večer odprla britanska shoegaze gothic metalca Zetra, ki sta v pol urnem nastopu ponudila zelo prepričljivo izkušnjo s svojim hipnotičnim ultra-muzikalnim glasbenim pristopom. Bolščave kitare, ki pokrivajo glavnino prostora, preprosta ritmika in kontrasten vokalni preplet. Skupina je konec novembra 2023 izdala album “Sacrifice”. Že naslovna skladba s katero so odprli koncert, je z mračno kuliso a sladko grenkimi vokalnimi napevi in preprostimi muzikalnimi linijami kitarskega fraziranja, učinkovala zelo prepričljivo.

A je Cvetličarna pričela dejansko pokati po šivih šele potem, ko sta Zetra zapustila oder. To je v času, ko se je prizorišče pričelo nezadržno polniti do zadnjega kotička! K sreči je bil odprt tudi balkon, ki se je znova izkazal za neverjetno ‘priročni refugij’, ko se je bilo treba premikati iz enega na drugi konec prizorišča. Torej vse skupaj dobrih 1.300 glav. Kot šibice! Med pol deveto in deveto zvečer so tehniki skrbno pripravljali oder za nastop zvezde večera.

Ville je s spremljevalno ekipo dveh kitaristov, basista in bobnarja, krenil na oder natanko ob 21.00 uri in odprl koncertni večer z nalezljivo avtorsko skladbo Echolate Your Love. Evforična publika ga je držala na krilih skozi uro in pol dolg nastop in fascinantno vzdušje ni popustilo niti za sam samcat hipec. Težko gre karkoli po zlu, če doziraš setlisto nenehno s kopico HIM uspešnic in voziš po paviljonu koncertne predstave ‘cik-cak’. Publika je vzdrževala neverjetno ekstatičnost. Seveda je kričavost nežnejšega spola večkrat preglasila vse ostalo. To je obvezni čar obiskovanja koncertov izvajalcev, kot je Ville Valo. Možakar pokrit s čepico, ki jo nad lobanjskim svodom k sreči držijo vsaj uhlji, tako tršate postave je, navidezno ni trošil mnogo energije med nastopom. Svoje je naredila izvedba repertoarja. Pretežno z gibi šansonjerja, ki postori nekaj korakov levo in desno od temeljne odrske pozicije, je možakar le redko ogovarjal publiko. A vedro razpoložen. Publiki je namenil lep delež nasmehov in že takoj po prvem HIM momentu koncerta z Killing Loneliness je prejel konkreten šopek s strani ene od oboževalk (v tem kontekstu je med koncertom prifrčalo kasneje na oder tudi nekaj modrcev).

Izvedba strogo profesionalna. Brez kiksa. Le bas linije so občasno nekoliko prebijale zvočno kuliso. Prav tako je jasno da, so programski vzorci in klaviature nasnete v ozadju. Vale pa vokalno povsem suveren skozi celotno predstavo. Ville torej in pred njim morje pametnih telefonov osrečenih oboževalk. Na nek način se mu niti ni bilo treba mnogo truditi. Vse je namreč postorila publika sama. Novi material prvenca “Neon Noir” se perfektno veže na klasike skupine HIM, kar je izdaten plus, ki priliva olja na ogenj in popelje takšno koncertno izkustvo v smer senzacionalnega vzdušja. Bolščav in nasršen masivni zvočni zid obeh kitar, jasni, plesnosučni, a obenem topovski udarci snare bobna, ob jedrnati bas vzmetnici ter karizmatičnem vokalu! Vse to temelji na tapiseriji minimalizma, ki razvija mračno-gotsko bombastiko sosledja ultranalezljivih refrenski napevov. Natanko po to je prišla publika! In prišla globoko na svoj račun.

Regularni del nastopa se je obrnil hipoma. po uri in šestih minutah. Sledil je še 25. minutni dodatek, ki ga je Ville z ekipo odprl v HIM slogu in klasiko Gone With the Sin. Tudi v tem delu koncerta visoko vibrantno vzdušje v Cvetličarni nikakor ni popuščalo. Tu sta za veliki finale še Buried Alive By Love in sklepna HIM klasika When Love and Death Embrace za skupno 20. točk predstave, v kateri ni šlo prav nič narobe!

Rekreacija svojevrstne glasbene energije, glasbene vibracije, z jasno dodano noto nostalgije in silovitih emocij publike, ki pogreša na odrih HIM, temelji na fascinaciji odlično učinkujoče narave mostu kemične naveze strasti med publiko in vokalistom ter njegovo spremljevalno ekipo! Vse v enem! Na enem mestu.

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik

Ville Valo setlista:
1. Echolocate Your Love
2. Killing Loneliness (orig. HIM)
3. Run Away From the Sun
4. Right Here in My Arms (orig. HIM)
5. Loveletting
6. Rip Out the Wings of a Butterfly (orig. HIM)
7. Salute the Sanguine
8. The Kiss of Dawn (orig. HIM)
9. Heartful of Ghosts
10. Join Me in Death (orig. HIM)
11. Neon Noir
12. The Funeral of Hearts (orig. HIM)
13. The Foreverlost
14. Poison Girl (orig. HIM)
15. Saturnine Saturnalia
—dodatek—
16. Gone With the Sin (orig. HIM)
17. In Trenodia
18. Buried Alive by Love (orig. HIM)
19. Baby Lacrimarium
20. When Love and Death Embrace (orig. HIM)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki