Vitalij Kuprij (Trans-Siberian Orchestra) je preminil v starosti 49. let!

Vitalij Kuprij (via Trans-Siberian Orchestra official page 2024)
0 152

Vitalij Kuprij, cenjeni ukrajinsko – ameriški klaviaturist, producent in glasbeni učitelj, je v torek 20. 2. 2024, preminil v starosti 49. let. To žalostno novico je sporočil Kuprijev glasbeni kolega, finski kitarist, lastnik založbe Lion Music Record in producent Lars Eric Mattsson (izvirnik lahko preverite spodaj)

Kuprij je sodeloval na zadnji turneji kot del postave Trans-Siberian Orchestra, ki je potekala skozi november in december lanskega leta. Preden se je simfonični heavy metalski formaciji znova priključil leta 2021, je s skupino sodeloval kot njen regularni član med letoma 2009 in 2019.

S Trans-Siberian Orchestra je sodeloval na skupno 17. zimskih turnejah. Kot je znano so te glede časovne izvedbe vselej povezane s kar nekaj albumi, ki se nanašajo na obdobje Božiča, o čemer pričajo tudi vselej bogate odrske kulise.

Vitalij Kuprij se je rodil 6. 4. 1974. Kot glasbenik je opozoril nase zlasti zavoljo virtuoznosti na klavirju ter raznolikega in razgibano obarvanega glasbenega znanja in stesanosti, s čimer se je odlični vpenjal v različne žanrske in medžanrske okvirje. Pretežno pa je bil osredotočen na klasično glasbo in progresivne glasbene žanre, kar ga je ob koncu pripeljalo v sooblikovanje simfoničnega metalskega zvoka zasedbe Trans-Siberian Orchestra.

Skozi leta kariere se je Kuprij vpisal številna glasbena dela različnih izvajalcev in glasbenih projektov. Izpostaviti velja zlasti njegovo priključitev k neoklasični metalski zasedbi Artension ob koncu devetdesetih, saj so njegove klaviature dostavile zvoku skupne globino, obenem pa kompleksnejši značaj, kar je botrovalo uspešni koliziji klasičnih vplivov in metala.

Ob delu s Trans-Siberian Orchestra in Artension, je Vitalij Kuprij sodeloval tudi z zasedbo Ring of Fire (v družbi kitarista Tonyja MacAlpinea ter vokalista Marca Boalsa) ter Vivaldi Metal Project.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki