Žen coprnija na festivalu `Deuje babe` v Cerknem (2018)

ALEŠ PODBREŽNIK
0 124

Datum: 10.03.2018
Lokacija: Cerkno / C.M.A.K. / Slovenija


Če se je avtorju tega prispevka načrtovani obisk Zagreba in tamkajšnjega koncerta skupine Toto zadnji hip povsem sfižil, pa se je zgodilo, da so vsega dan kasneje, prišle iz Zagreba tri Zagrebčanke na koncert v cerkniški hram rock’n’rolla C.M.A.K.  Govorimo o alternativnih rockericah Žen, ki so nastopila v Cerknem v sklopu vsakoletnega festivala »Deuje Babe«. Žen zastopajo Eva Badanjak (kitara, sintetizatorji, vokal),  Sara Ercegović (bobni, sintetizatorji, vokal) in  Ivona Ivković (bas kitara, sintetizatorji, vokal). V lanski jeseni so punce izdale svoj tretji studijski album »Sunčani ljudi«, po letu 2014, pa je bil vnovični obisk cerkniškega kluba C.M.A.K. skupno njihov drugi.

Kot je v navadi so koncerti v C.M.A.K.-u navadno nastavljeni na pozno uro. Tudi tokrat ni bilo nič kaj dosti drugače. Lepa številka obiskovalcev, tam okrog 70 je pozdravila nadobudni trio, ki je repertoar logično podredil predstavitvi novega studijskega albuma. Žen so glasbenice, ki natanko vedo kaj hočejo. Njihova glasbena vizija je čvrsto izklesana, to pa potrjuje izrazni eklektizem, ki se drži njihove avtorske glasbe, kar jih dela na moč posebne in alternativnorockovskem podzemlju, edinstvene. Ta jedri in jasno izpovedni artistični format skupine je novi album zrelostno še nadgradil in ga dodatno okrepil, bend pa je na njem dokazal, da v svoji zdravi evoluciji širi in krepi svoj glasbeni karakter. Bend je ostaja čvrsto osredotočen na gradnjo hipnotičnih vzdušij. V tem oziru je bistvo minimalizem, a vendar to zahteva obenem silno dobro zvočno razporeditev gradnikov taistega zvoka, obenem pa na koncertih tudi silno precizno izvedbo. Punce so oborožene s sintetizatorji, dodatnimi »talnimi pomagali« (pedala, pedal efekti, pedal plošče). Tu je Appleov prenosnik. Mnogo je memoriranja zvočnih zank, nalaganja zvočnih plasti eno preko druge, glasba plove na šelestečih zvokih sintetiziranja, v to pa so jedro vpeti kitara, bas kitara in bobni. Vokale uporabljajo Žen prej v vlogi dodatnega instrumenta. Vsekakor nosijo verzi bogato izpovedno sporočilnost, a v glasbo so vpeti na način, da delujejo prvenstveno kot dodatni gradnik grabežljive atmosfere.

Puncam je vse jasno. Ker so perfekcionistke, so s seboj privedle svojega tonskega mojstra, ki je poskrbel za izreden zvok v prostoru. V kombinacijami z kulisami v ozadju ter vsega dvema reflektorskima brlivkama skromne jakosti, je minil njihov koncert skoraj, tako ,kot da bi gledal kino predstavo. Zaprl si oči in odstrelilo te je nekam onkraj realnosti. Odlepil si se od tal in odletel, lebdel, zaplaval. Resno. Punce so odigrale vrhunsko. Med seboj so izredno povezane, izredno dobro se zaznavajo in čutijo. V ritmičnem smislu je Žen vse jasno. Izredno topla, debelo navita in organsko prodorna bas linija, jedrnat rockovski odzven polakustične kitare in silno precizno narekovanje ritmičnih struktur, je delovalo v siju izredne preciznosti ter neverjetne koherence. K vsemu temu prišteješ še spretno »lišpanje« glasbenih krajin s sintetizatorji in zvočnimi zankami in perfektna hipnoza na krilih Morfeusa je tu!

Koncert je minil hipoma. Prav zavoljo izjemne prepričljivosti s katero so postregle na tem koncertu Žen. Ura in petnajst minut, Kratko in sladko. Bend ki natanko ve kaj počne, kaj hoče in kaj ustvarja. S takšno energijo in značajem je lahko svetel zgled svojim glasbenim vrstnikom.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki