21. Mednarodni klubski festival Orto Fest, tokrat kot krizni Orto Fest (4.9.2020-19.12.2020, Orto Bar, Ljubljana)

0 233

Krizni Orto Fest
Od 4. 9. do 19. 12. 2020,
Orto Bar, Ljubljana

Že 21. Mednarodni klubski festival Orto Fest

Zaradi razmer letos preimenovan v krizni Orto Fest!

Vsakoletni spomladanski Orto Fest, letos 21. največji klubski mednarodni festival, je moral zaradi karantenskih ukrepov letos zapreti vrata. A ker se v Orto Baru ne damo in upamo, da se bodo ukrepi, vsaj za manjše klube, sprostili do septembra 2020, smo številne koncerte prvotno napovedanega Orto Festa prestavili v nove termine med 4. 9. in 19. 2. 2021, letošnji Orto Fest pa smo času primerno preimenovali v Krizni Orto Fest.

Andrej Ciuha, soorganizator, ob letošnjem Orto Festu pravi: “Prišli smo do 21. Orto Festa, ki pa bi ga žal morali zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo covid-19, povsem odpovedati. Po daljšem razmisleku in dogovoru s številnimi napovedanimi izvajalci pa smo prišli na novo idejo, da napovemo – in upamo tudi izvedemo – novo poimenovani  festival za to leto, Krizni Orto Fest. Številni izvajalci so se strinjali z nami in smo prestavili termine v čas med septembrom in decembrom 2020 in upamo, da bodo koronski ukrepi do tedaj dovoljevali vsaj manjše klubske koncerte. Kot vedno je vsak Orto Fest praznik slovenske klubske glasbe, pri katerem sodelujejo tudi številna zveneča tuja glasbena imena, poleg njih pa nastopajo številni mladi upi in že uveljavljena imena slovenske glasbene scene. Mladi se bodo lahko učili od starih na istem odru, kar je zelo pomembno za razvoj glasbe v Sloveniji. Predvsem zato nam je pomembno, da ne odvržemo puške v koruzo in se potrudimo do konca izpeljati, kar smo si zadali za letos. Ostanimo zdravi in upajmo, da bodo pogoji v državi primerni za izvedbo Kriznega Orto Festa.«

Kaja Kosem (KUD Bum Bum Banana), organizatorka Orto Festa, pa je ob tej priložnosti dejala: “Letos se je celi ekipi, ki stoji za Orto Festom obetal zelo pester april, nanj smo bili dobro pripravljeni in v veselem pričakovanju. Zaradi nastale situacije pri nas in po svetu smo morali odpovedati prav vse dogodke. Tako kot vsi, je moral tudi Orto bar zapreti svoja vrata. Poleg koncertov so bili pripravljeni tudi raznovrstni didžejevski večeri. Organizatorji in soorganizatorji smo se odločili prestaviti celotni festival na naslednjo sezono, vendar ga žal ni možno izpeljati v enomesečnem obdobju, zato smo posamezne koncerte razpotegnili čez daljše obdobje in ga realnosti primerno poimenovali Krizni Orto fest 2020. V sodelovanju skupinami smo prestavili večji del koncertov. Nov program je zdaj objavljen na spletni strani Orto bara, prav tako tudi vse informacije o vstopnicah. Krizni Orto fest 2020 se začne 4. septembra in se zaključi s 26. obletnico Orto bara 19. decembra 2020. Upamo, da bo to prvi in zadnji krizni fest, in da se v letu 2021 vidimo na naslednjem, aprilskem Orto Festu.”

Orto Fest je v svoji zgodovini gostil že več kot 600 glasbenih skupin in izvajalcev. Gre za edinstven slovenski klubski festival, ki ponuja v svojem programu številne domače in tuje, tudi vrhunske glasbene skupine, žanrsko predvsem obarvane v rockovske barve vseh odtenkov, daje pa prostor tudi drugim glasbenim zvrstem s poudarkom na kvaliteti in izvirnosti določenega trenutka.

Description: Slika, ki vsebuje besede oseba, moški, notranji, fotografijaOpis je samodejno ustvarjen

Partibrejkers bodo nastopili na zaključku Kriznega Orto Festa; foto: Romana Slačala

PROGRAM LETOŠNJEGA, 21. ORTO FESTA, POIMENOVANEGA KRIZNI ORTO FEST:

Krizni Orto Fest se prične v 4. 9. s skupino T.M.S. Crew iz Slovenije. Želja rap dvojca The Masta Skillz (T.M.S.), da bi lahko svoja besedila rapala v spremljavi banda, se je realizirala v začetku leta 2011 in naslednje leto sta izdala svoj prvenec z naslovom Kdo miži. Album je bil izvrstno sprejet pri publiki, novinarjih in ostali strokovni javnosti. Postregel je s številnimi uspešnimi singli kot so Kdo miži, Moj krog, Naumi, Učer, dons, jutr in druge. Skupine T.M.S. Crew se je hitro prijel naziv »slovenski sinonim pozitivne energije«, saj je njihova glasba mešanica več zvrsti – hiphopa, reggaeja, skaja, rocka pa vse do drum&bass ritmov, kar ustvari »fresh and funky vibe«, kot svoje ritme in zvoke najraje poimenujejo sami. Družbeno kritična avtorska besedila izhajajo iz življenjskih in socialnih tem, ki so podprta z raznolikimi glasbili (trobenta, flavta, harmonika, saksafon) in tako tvorijo avtentičen zvok skupine na slovenski hip hop sceni. Konec leta 2019 so s singlom Ker se cenim napovedali nov album, ki ga bodo predstavili na koncertu v Orto Baru.

Vstopnina: v predprodaji 8 EUR in 10 EUR na dan koncerta.

Avtomobilifoto: arhiv skupine

11. 9. je rezerviran za Avtomobile. Veljajo za eno najbolj plodnih, izvirnih in prepoznavnih rock skupin na Slovenskem. Na bogati 35-letni glasbeni poti so nanizali kar osem avtorskih studijskih albumov, s katerih še danes presenetljivo sveže in brezčasno zveni zajeten zalogaj velikih uspešnic, kot so Poletje ljubezni, Ona nosi uniformu, Skozi leta, V mrzlih dvoranah, Pot domov, Hvala za pisma, Ljubezen ne stanuje tu, Enakonočje, Sama, Gospodar in številne druge avantgardne rock-poetične skladbe. S sveže uigrano, a preverjeno primorsko rock elito (ustvarjalnim dvojcem bratov Vuksanović, Boštjanom Andrejcem Bushy-jem na kitari, Davidu Morganu na bobnih in Davidu Šuligoju na basu) se na odru prezentirajo kot izbrušen rock diamant slovenske avtorske glasbe, ki nas nikoli ne pusti ravnodušne.Avtomobili bodo nastopili v klasičnem, rockovskem in na elektriko priklopljenem nastopu. Vabljeni!! 

Vstopnina: v predprodaji 10 € in 12 € na dan koncerta.

12. 9. 2020 bo nastopil slovenski dvojec Fat Butlers in Lusterdam. Skupina Fat Butlers prihaja iz Ljubljane ter iz okolice Škofje Loke. Bend sestavljajo glasbeniki stari med 20 in 23 let, vendar imajo kljub mladosti za seboj že več kot 7 let glasbenih izkušenj z igranjem pri drugih skupinah. Bend je nastal z željo po ustvarjanju drugačne glasbe, kot so jo igrali po navadi – vrgli so se v rockerske vode. V slabem letu ustvarjanja se lahko pohvalijo z zelo hitrim napredkom, osvojeno ŠOU Bitko bendov na ljubljanskem Kampusu, zmago na Vičstock avdiciji ter nastopom na največjem slovenskem rock festivalu Gora Rocka! Konec leta pa so preživeli na odru v Stožicah, kjer so nastopali v sklopu dogodka Ritem mladosti. V letu 2019 so suvereno nadaljevali s koncertno sezono z nastopom na Lampijončkih, Gori Rocka, festivalu Rocktronika in na koncu tudi na Castle Festivalu. Leto so zaključili z uspešno klubsko turnejo po celi Sloveniji.

Po uspešnem in intenzivnem lanskem letu, v katerem so izdali album Lepo mi godrnjaš, se letos Lusterdam odpravljajo na turnejo ‘S kolesom’. Na njej bodo poleg že uveljavljenih Lepo mi godrnjaš, Mesec in S kolesom sem prišel (vse tri popevke tedna na Valu 202) ter Moram odigrali še aktualni single Bele Miši.  Da pa ne bodo preigravali samo svojega prvenca, pa bodo izkušeni glasbeniki (in filmarji) predstavili še pol ducat čisto svežih skladb, ki jih že pripravljajo za naslednji album. Moram in Mesec sta bili izbrani med 10 najboljših slovenskih skladb leta 2018 po mnenju urednikov Val 202, medtem ko je bila Lepo mi godrnjaš 2. najbolj predvajana pesem. Lusterdam so band, ki ga sestavljajo sami filmarji: gonilna sila Hieronim Vilar (vokal, kitara), Mirko Medved (kitara), Jure Volgemut (bobni) in Ven Jemeršič (bas).

Vstopnina: 10 €, zraven pa prejmete tudi cd-ja obeh skupin, torej dva cd-ja.

17. 9. 2020 pa je rezerviran za slovenski rockmetal  rap ansambel Slon in Sadež. Glasbena skupinica Slon in Sadež, ki že leta spravlja ob živce ljudi s posluhom, njihove hčere pa ob dobro ime, je zvezda stalnica slovenskih glasbenih prizorišč – od festivalov, klubov ter živinskih sejmov, do porok in pogrebov. Vabljeni na večer simpatično preglasne glasbe in nesimpatično prepametnih besedil.

Cene vstopnic: 10€ v predprodaji in 12 € na dan koncerta.

Description: Slika, ki vsebuje besede oseba, stavba, moški, skupinaOpis je samodejno ustvarjen

Alo!Stari; foto: arhiv skupine

18. 9. 2020 boste lahko videli in slišali skupini Alo!Stari in Zgrešeni primeri. Kdo so Novinci leta 2019 (po izboru RTV MMC), ki so letošnjo pomlad osvežili sceno s komadom Nea vem kam, ki na Youtubeu že krepko presega 100.000 ogledov? Alo!Stari so pravzaprav stari mački na glasbeni sceni. Z različnimi projekti, kot so Happy ol Mc’Weasel, Trash Candy in drugimi, so odigrali več kot 300 koncertov po celotni Evropi, zdaj pa je čas za nekaj novega, svežega, lokalnega. Za Alo!Stari je zanimivo leto. Svoj prvi koncert so razprodali. “Ne smem vas spustit noter”, je težil varnostnik pred Vetrinjskim dvorom. Kdo si ne bi želel takšnega štarta? Še pred poletjem je padel drugi single z naslovom Star in tako kot Nea vem kam bil izjemno dobro sprejet. Oba komada sta v redni rotaciji na Valu 202, Radiu Si, Rock radiu in ostalih. Pravijo, da so za njihovo neverjetno kemijo in energijo na odru potrebne 3 sestavine: morš bit dovolj nor, devetdeseta so zakon in uživati v tem kar delaš. Alo!Stari nadaljujejo s koncerti v živo in pripravljajo prvo ploščo, ki bo izšla jeseni 2020. Še pred tem pa nekaj singlov. “Da nas folk spozna skozi posamezne štikle”, pravijo! 

Zgrešene primere že poznate. V obdobju trinajstih let, kar je ime prvič pristalo na policah, smo neotesane punkrokerje že dobro sprejeli za svoje. Energični, neposredni, noro preprosti in hkrati izjemno izrazni – točno to, česar si želi vsak dreka in komplikacij sit pošten državljan. Po M.E.MRazlikah in Računu pa gre zasedba počasi v četrto. In vsi vemo, da gre v četrto še raje kot v tretje ali drugo.

»Trenutno smo v eni najlepših faz benda, vsaj zame osebno. Ideje pritekajo iz vseh štirih strani. Na vsakih vajah nastane kaj novega, in če ne novega, se spontano nadgradi nekaj že obstoječega. Uživamo. To je tisto, kar naredi skladbo čarobno. Ustvarjamo glasbo. Vzeli si bomo natanko toliko časa, kot ga bo material potreboval. V prvi vrsti želimo navdušiti in preseči sebe.« poetično pravi Janko, kar se za pravega pankerja najbrž sploh ne spodobi.

Bendu, ki ga nosi čvrsta »stara« ritem sekcija in nadgrajuje mlado brenkanje, je v življenju malodane vse jasno. Stari so že pred več kot petnajstimi leti začeli igrati po beznicah, klubih, oratorijih, rojstnih dnevih … in poznajo sceno. Mladi se hitro učijo in vnašajo v glasbo moderne prvine trenutnega punka oziroma rocka. Četudi sta mlajša dva, kitarista Robi Glač in Luka Mavrič že dodobra zlezla iz srednješolskih plenic, je bobnar Pavel Uršič doživel že Jugoslavijo, fičkote, dinarje in legenda pravi, da tudi dinozavre, vso koordinacijo pa prevzame profesor Janko Rošelj. V procesu ustvarjanja se ujamejo kot še nikdar dosedaj.

 »Če smo se v vseh teh letih kaj naučili, smo se, da mora biti glasba v prvi vrsti všeč nam. Ne kompliciramo pri besedilih, ne kompliciramo pri akordih, kompliciramo edino pri solažah (smeh – Robi). Pomembno je, da komadi »peljejo«.

Vstopnina: v predprodaji 7 € in 10 € na dan koncerta!

Jacuzzy Krallfoto: arhiv skupine

24. 9. 2020 se obeta trojček izvajalcev, pod skupnim imenovalcem – Jaka Krall.  Nastopili bodo  Jacuzzy Krall, Monstrumental in Baghdad Battery Orchestra. Jacuzzy Krall se je lani v polni dvorani Orto bara predstavil z materialom za novo ploščo, železnim repertoarjem, premierno pa je predstavil tudi videospot za novi single Najteži. Ob njem so nastopili vrhunski, stalni glasbeniki: Katinka Dimkaroska na vokalih, Sergej Ranđelović na bobnih, Miha Meglič in Andraž Mazi na kitarah ter Rok Škrlj na basu. Jacuzzy Krall z izidom novega singla Najteži in videospota zanj obeležuje deset let, odkar je na nevrološki kliniki prejel diagnozo za multiplo sklerozo. Njegov prvi singel po skoraj petih letih je resna in angažirana, hkrati pa tudi energična pesem v specifičnem slogu Jacuzzyja Kralla, v širokih eklektičnih rock hip-hop okvirjih.

Ljubljančan Jacuzzy Krall svojo glasbeno poslanstvo uresničuje že več kot dve desetletji. Davnega leta 1998 je s skupino Sausages posnel njihov prvenec in se kasneje, kot ustanovni član skupine Los Ventilos izkazal v vlogi avtorja besedil ter glavnega vokalista. Leta 2006 je diplomiral kot audio inženir in pričel uresničevati željo po lastnem studiu, ki sedaj nosi ime Railroad Studios. Od leta 2009 je Jacuzzy Krall kot producent, tehnik in tudi raper sodeloval pri snemanju albumov s paleto znanih domačih in tujih glasbenikov in glasbenih skupin, med njimi Seoku Kouyate Experience, Hamo & Tribute 2 Love, Zebra dots, Sausages, Mad Kats, Big foot mama, Spinz, Trkaj, Los Ventilos … V svoji karieri je bil kar petkrat nagrajen s popevko tedna na radiu VAL 202 s strani poslušalcev, trikrat kot samostojni umetnik Jacuzzy Krall in dvakrat v sodelovanju z drugimi skupinami.

Ob izidu svojega prvega samostojnega in istoimenskega albuma 22. oktobra 2014 se je premierno predstavil na krstnem koncertu v Channel Zero na Metelkovi, z edinstveno ekipo glasbenikov, ki ga spremlja še danes. Kritiki so ob tej plošči povedali, da Jacuzzy Krall s svojim prvencem predstavlja “material, ki je po vsebini družbeno ozaveščen in preprosto življenjski. Glasbeno je album mešanica stilov na katerem se pojavljajo tako rap, rock, reggae, hip hop kot tudi funk, metal in trip hop elementi, ki kot eno tvorijo prepričljiv zvočni zid” (vir: Channel Zero). Album je fizično izšel na dvojnem vinilu, v digitalni obliki pa je še vedno brezplačno dostopen na www.krall.si.

Baghdad Battery Orchestra kot red, znotraj kaosa, znotraj reda … Nadrealizem in kubizem znotraj elektro vezij v nihanju pulzov, kot sikstinska freska prebarvana z blatom in posuta s kristali raznih barv … Baghdad Battery Orchestra je nepozabna izkušnje, najiskrenejša izraznost zvokov, ustvarjena v trenutnem momentu navdiha, občutja in punk odnosa do umetnosti. Navadno so seanse z Baghdad Battery Orchestra podprte z red/kaos/red vizualizacijami, ki se v glasbene trenutke vpletajo na momente kot sublimna sporočila, na momente pa jasne klofute zavedanja lastne majhnosti. Vsi smo šum za gledalce. Vsi smo … Šum … Alter avantgarda, šov za izvajalca in vzdržljive, ki jim ni problem malo krvaveti iz nosu in ušes, z blago epilepsijo … BBO sta Jakob Krall in Miha Žagar.

Skupino Monstrumental sestavljajo trije prijatelji iz osnovnošolskih klopi, ki so leta 2013 začeli igrati bolj za šalo kot zares. Kmalu pa so začele nastajati zanimive fuzije in s tem tudi skladbe. Žanrsko se ne opredeljujejo, lahko pa bi rekli, da je njihov repertoar prežet s surfersko-psihedeličnimi valovi, meglicami z veliko reverba, delaya in drugimi prijetno čudnimi zvoki. Pogosto jih zanese v mračnejše atmosfere s precejšnjo mero distorzije in težkih rifov v katerih, za razliko od začetnih, pretežno instrumentalnih skladb, zadnje čase dodajo tudi grungersko-punkerski vokal.

Prvi album z naslovom »Radioaktivna polja sanjajo« je nastal leta 2016, obsega pa 6 skladb. Njihov skupni imenovalec je vsekakor melanholija z občasnimi agresivnimi izbruhi, ki je postala tudi njihov pečat. Seveda poslušalcem dopuščajo tudi svojo interpretacijo Monstrumental so: David Kobe (bobni), Mitja Puh (bas kitara) in Lev Honsić (el. kitara, vokal).

Vstopnina: v predprodaji 8 € in 11 € na dan koncerta.

Description: Slika, ki vsebuje besede oseba, stoječe, postavljajoče, stenaOpis je samodejno ustvarjen

Hamo & Tribute 2 Love (foto: Marko Alpner)

 25. 9. 2020, stopijo na oder vsem dobro znani Hamo & Tribute 2 Love. Dinamični, iskreni in iskrivi koncerti bluesovske improvizacije so že več kot deset let ključni adut skupine Hamo & Tribute 2 Love. Album 3p jih je trdno zasidral med najbolj priljubljene izvajalce na slovenskem glasbenem prizorišču, oktobra 2019 pa je izšel njihov četrti album 4K, ki je spet prinesel svežino v njihov koncertni repertoar. Hamo & Tribute 2 Love so vanj že nanizali lepo število uspešnic, večno iskanje ‘lubezni’ pa spretno vpletajo v fuzijo bluesa, rocka in soula.

Vstopnice v predprodaji so 18 € in 25 € na dan koncerta.

Adi Smolar, foto: Tomo Jeseničnik

8. 10. 2020 je rezerviran za še eno domačo legendo, Adija Smolarja! “Se počasi daleč pride, se prav počasi spletejo vezi, dokler mi sonce ne zaide, iskal poti bom do ljudi!” Tako nam Adi Smolar v eni izmed mnogih svojih pesmi preprosto opiše pot, ki jo je prehodil od leta 1981, ko je imel svoj prvi samostojni koncert, do danes, ko velja za enega izmed najizvirnejših, najplodnejših in najpopularnejših kantavtorjev pri nas. Za svoje delo je prejel številne nagrade tako s strani poslušalcev kot strokovne javnosti, izdal je 14 samostojnih albumov, obenem pa je tudi avtor pesniške zbirke ter mnogih knjig za otroke. Hudomušen, kritičen, razmišljujoč in pronicljiv opazovalec življenja in medčloveških odnosov nam bo s pomočjo svojih pesmi, prežetih z obilo humorja in zdravega razuma kot vedno pripravil večer nabit s pozitivno energijo.  

Cena vstopnic: 10 €.

9. 10. 2020 bosta na odru Kriznega Orto Festa slovenski skupini Lombardo in Buržuazija. Lombardo je skupina, ki jo sestavljajo slovenski glasbeniki in delajo družbo prepoznavnemu vokalu, ki mu je kot solistu postalo dolgčas. Nad ustvarjalnim procesom ima roko eden najboljših slovenskih producentov Dejan Radičević, ki je med drugim producent Siddharte, Neishe, Jinxov, Mi2, Nine Pušlar in drugih, pri snemanju materiala pa kreativno in izvedbeno sodelujejo tudi Tomaž Okroglič – Rous (Siddharta), Neisha in Jure Matoz.Lombardo so: Nejc Lombardo (vokal), David Stritar (kitara), Borut Velušček (bas), Peter Vdovč (klaviature), Toni Habula (bobni) in Sašo Kronegger (tolkala).

 Buržuazija je energična rock skupina z udarnim in bogatim zvokom, ki pa se od kapitalističnih mogotcev razlikuje v zelo pomembni lastnosti. Ljudje jo obožujejo. Zakaj? Ker gre za zelo kompleksno, a hkrati povsem preprosto stvar. Ljubezen do glasbe in igranja. Ljubezen do občinstva. Ljubezen do vzdušja, ki ga njihova glasba ustvarja. Originalno zasnovana hard rock skupina, ki je pod vplivom prihoda basista Jana Otoničarja dobila funky prizvok. Tako se je stil spremenil v funk rock. Besedila so večplastna, njihov pravi pomen pa se vam razkrije šele po večkratnem poslušanju.

Redno nastopajo na festivalih, natečajih, ter imajo samostojne nastope, med najodmevnejše spadajo: Kongresni trg s skupino Parni Valjak, Majske igre, TrNOVfest, Castle Festival, ŠOURock ter igranje v Kino Šiški, Cvetličarni in v Taverni Koper.

Vstopnina: v predprodaji 8 € in 10 € na dan koncerta.

16. 10. 2020, pa je rezerviran za stare goste z Obale, Zmelkoow. Letošnjo zimo je naokoli točno četrt stoletja od izida prvega albuma skupine Zmelkoow Kdo se je zbral?. Takšne priložnosti za spiti kozarec ali pet pa seveda ni za izpustiti, zato se je bend odločil, da bo po razprodanem koncertu v Izoli ta ekskluzivni dogodek ponovil še v Orto baru. Prišli bodo v originalni trio zasedbi iz začetka 90′ in z vsemi gostujočimi glasbeniki, ki so sodelovali pri nastajanju materiala.

Kdo se je zbral? je vseboval za prvenec neverjetno veliko močnih komadov, ki jih (verjetno zaradi njihove ostrine, ki bi prerezala gume) čas noče in noče povoziti in jih Zmelkoow kljub vse močnejši konkurenci novejših skladb še vedno redno izvajajo na koncertih – naj omenimo le Čau slonček, YO!, Strelowood in Zdej en dan …

Kdo se je zbral? je pokukal iz črne luknje v času, ko so v slovenskem glasbenem prostoru kraljevali sintisajzerji, pocukran pop in sweet-rockerji z natopiranimi frizurami. S svojo drugačnostjo in neposrednostjo je takoj zadel mularijo direktno v čelo in srce hkrati in marsikomu polepšal mladost. Recimo, da so Zmelkoow s tem albumom izpolnili obveznost »naredi v življenju vsaj eno dobro delo« in lahko odtlej delajo samo še neumnosti in škodo.

Na koncertu se bo ekipa dobesedno vrnila v začetek 90′, saj bo igrala izključno pesmi z albuma in komade, ki se takrat niso uspeli uvrstiti na ta album. Kar nekaj med njimi je takih, ki razen na doma posnetih kasetah niso nikjer zabeleženi in bodo odigrani v živo samo tokrat, naslednjič pa šele ob 50 letnici – leta 2044.

Vstopnina: 14 € v predprodaji in 18 € na dan koncerta.

23. 10. 2020 se obeta prava vzhodnjaška invazija s Čehi Cul tof Fire in Slovaki Malokarpatan! Še preden so svet s svojim performansom in glasbo obnoreli poljski Batushka, so podobno glasbo, čeprav morda malce bolj orientalsko obarvano, izvajali Čehi Cult Of Fire, atmosferični black metalci, ki aprila napadejo Slovenijo.Trio, ki ga tvorijo aktivni ali nekdanji člani kultnih zasedb, kot so Lykathea Aflame, Death Karma, Dark Storm, hara že od leta 2012. Izdali so dva odlična albuma in cel kup singlov, demotov in drugega, njihova posebnost pa je srhljivi live performans, okrepljen z odlično glasbo in nenavadno odrsko scenografijo. Kaj takega je preprosto treba videti! Pred njimi bodo nastopili znanci slovenske publike, Slovaki Malokarpatan, ki pa igrajo miks heavy in black metala. Odlična temačna kombinacija za nepredvidljive aprilske dni.Turnejska karavana bo napadla Orto Bar v Ljubljani 23. oktobra 2020.

Cena vstopnic v predprodaji je 22 €, na dan koncerta pa 25 €. Predprodaja vstopnic: spletna trgovina On Parole, trgovina Big Nose Ent. (Kolodvorska 9, LJ), Orto Bar in na vseh koncertih Dirty Skunks!

Description: Slika, ki vsebuje besede notranji, oseba, stoječeOpis je samodejno ustvarjen

The Stroj bodo na oder Kriznega Orto Festa stopili 20. 11. 2020; foto: Miha Mally

20. 11. 2020, bo na oder stopila slovita slovenska zasedba The Stroj! Po razprodanem koncertu na lanskoletnem Orto Festu, se neutrudni tolkalski veterani The Stroj ponovno vračajo na oder Orto bara. Nastopi kolektiva The Stroj v klubskem okolju so redka priložnost, da energijo udarnega industrijskega rituala doživite iz neposredne bližine. Tokrat na čelu s posebnim gostom Gianijem Poposkim (Noctiferia).

Cena vstopnic v predprodaji: 8 eur.

Eightbomb; foto: arhiv skupine.

21. 11. 2020 je rezerviran za domače Eightbomb! Eksplozija rocknrolla bo zopet zasedla oder Orto Bara in Orto Festa. Skupina EightBomb je mešanica rockabillija, bluesa, punka, piva, viskija in še kaj bi se našlo. Fantje se po petih studijskih albumih še ne mislijo ustaviti, saj pripravljajo material za novi album. Nekaj bo slišati in videti tudi na koncertu, saj se na Orto Fest vračajo ravno iz krajše spomladanske turneje po Avstriji, Nemčiji, Nizozemski in zaključijo v Angliji na psychobilly festivalu Bedlam Breakout v Northamptnu.

Dobro nabrušeno ekipo glasbenikov še vedno sestavljajo Jure (vokal, kitara), Lev (kitara), Urban (bobni) in Matevž na kontrabasu. Vabljeni! “It’s only rocknroll and we love it!”

Vstopnina po predprodajni ceni 8 EUR in 10 EUR na dan koncerta.

Description: Slika, ki vsebuje besede oseba, moški, glasbaOpis je samodejno ustvarjen

Koala Voice nastopijo 27. 11. 2020; foto: arhiv skupine

27. 11. bodo na oder Orto Festa stopili domači Koala Voice in madžarski Shakin’. Četrvorec Koala Voice se po 5 letih ponovno vračajo na Orto Fest. Če smo jih takrat nekateri poznali po uspešnici Go Disco Go iz njihovega prvencaKangaroo’s a Neighbour, jih danes poznajo vsi spremljevalci glasbene scene v Sloveniji. Hitič Ker tu je vse tako lepo iz zadnjega albuma Woo Horsie je bila največkrat predvajana pesem na VAL-u 202 leta 2019. Samo v letu 2019 so odigrali 3 turneje ter skupno 30 koncertov po Nemčiji, Avstriji, Slovaški, Hrvaški, Bosni, Srbiji, Italiji ter Španiji in nastopili na 30 lokacijah po Sloveniji od klubov do festivalov. Koala Voice so: Manca Trampuš, Miha Prašnikar, Domen Don Holc, Tilen Prašnikar.

Shakin’ so Blues rock, indiepop-punk trojec iz Budimpešte, vam z vso karizmo odštekane frontmanke s trobento in »white stripovskim« dvojcem s kitaro ter bobni, ponudi odlično zvočno zabavo. Konec leta 2019 so izdali prvi studijski album Be Gentle!

Vstopnico so v predprodaji 12 eur in 15 eur na dan koncerta.

30, let skupine Interceptor z drugimi skupinami na Fuck Off Commercial Festivalufoto: arhiv skupine

11. 12. 2020 pa se obeta pravi »festival v festivalu«! Potekal bo namreč Fuck Off Commercial Festival z domačimi metalskimi zasedbami Interceptor (ki tudi slavijo 30. obletnico delovanja), Sarcasm, Mist, State Of Fiction, Quad Damage in Marax, na odru se jim bosta pridružila Tinkara Kovač in Davor Klarič.

Najstarejši slovenski metal festival, ki se je rodil leta 1988 in dobil svoje bratce v letih 89’, 90’, 91’, 94’, 98’, 07’, 09’ in 13’ in 18’, ni predstavljal le enega izmed mnogih koncertov. Po svojih glasbenih, kot tudi idejnih smernicah, se je močno razlikoval od poplave narodno zabavnih in gasilskih veselic. Žalec, kot kulturno središče Savinjske doline, je takrat nevede stopil pomemben korak naprej. Tradicionalna in splošno priznana kultura je dobila svojo opozicijo, oziroma tako imenovano subkulturo, v primeru Fuck Off Commercial Festivala, *kontrakulturo*. Pojav opozicije kulturi pomeni napredek, ne le subkulture, temveč kulture v celoti.

Kot prvi organizatorji in začetniki metal glasbe, so se v Žalcu pojavili Epidemic Zone. Njihovo delovanje je bilo tesno povezano s svetovnim vzponom te glasbene smeri in je bilo močno opaženo po celotni bivši Jugoslaviji. Festival je leta 1991, zaradi najbolj pisane, mednarodne zasedbe, doživel največji obisk.

Letošnja edicija tega kultnega metal festivala bo nekaj posebnega, saj se bodo ob 30. letnici ponovno združili legendarni slovenski težko mentalni prvaki Interceptor, ki so pustili neizbrisan pečat na slovenski glasbeni sceni. Ob tej priložnosti bodo pri založbi Dallas Records izdali CD & DVD (LIVE IN 666EŠČE), ki je bil posnet 28. 4. 2018 v Šeščah.

Jedro skupine Interceptor sta vseskozi kitarist, avtor glasbe in mastermind benda Marjan Pader, nekoč član legendarnih Epidemic Zone, ter Master Čulk pevec, maskota in mojster za medijske provokacije. Leta 1993 v samozaložbi izdajo kaseto The Beginning, ki kasneje doživi ponatis pri Pan Records. poleg brutalnih avtorskih izbruhov, za katere je socialno osveščena besedila prispeval Sergej Vučer, se je na kaseti znašla še zadnja žrtev, priredba legendarnih Epidemicov. Z vztrajnim nabiranjem koncertne kilometrine si pridobivajo zvesti krog poslušalcev, ki se navdušujejo tako nad izredno uigranim drvečim zvočnim zidom, kot vratolomno podivjanim scenskim nastopom hropeče rjovečega Čulka.

Pri kranjski Paniki leta 1995 izdajo kaseto Fade, leto kasneje pa še CD. Glasbeni napredek je očiten in tudi produkcija je precej boljša. V tem obdobju doživijo svoj prvi vrhunec na Novem Rocku 95’. Največ medijske pozornosti pritegne skladba Uničimo tabuje, ki jo posnamejo skupaj z Dejo Mušič in spomladi 1997 postane celo popevka tedna na VAL-u 202. Mora končno izide pri založbi Corona novembra 1998 in je dejansko plod osemletnega dela in izkušenj. Njihova godba je še vedno dovolj trda, ostra in temačna, da ne bo razočarala starih oboževalcev. Nastop v Orto Baru je posvečen vsem, ki so vsa ta leta verjeli v reinkarnacijo in nesmrtnost izgubljenih duš in tistim, ki še ne vedo, kaj je pravi slovenski graveyard metal.

Zgodovina skupine Sarcasm sega v leto 1987, ko so jih po prvem koncertu zmotno označili, da igrajo neko vrsto mehkega metala. Maja 1988 se jim pridruži pevec in po nekaj tednih, v studiu Boruta Činča, posnamejo prvi demo, analogno, na magnetni trak in brez računalnikov, ki bi jim omogočali popravljanje. Recenzijo posnetkov je objavilo veliko jugoslovanskih tiskanih medijev. Kritike so bile v glavnem pozitivne, skupina pa je dobila dodaten zagon za nadaljnje delo. 1989 so bili predskupina Motorheadom. V studiu Boruta Činča posnamejo debitantski albumu Crematory. Ta kaseta je danes prava redkost.

Leta 1989 sta, zaradi vojaške obveznosti, oba kitarista zapustila skupino. Sledijo koncerti po Jugoslaviji (Novi Sad, Zagreb… in YU metal fest v Sarajevu. Aprila 1992 so v dvorani Kodeljevo nastopili kot predskupina Sepulturi.

1998/1999 je bila znova formirana originalna zasedba iz časov Crematory, Blaznik, Dolinar in Kacin. Na vokalu se jim je pridružil Easy Mucy. Leta 2003 je bil izdan album Divja kri.

Leta 2006 posnamejo Revolt. Ob 20-letnici skupine Nuclear War izda album Crematory na vinilu. Album SMTB izide leta 2011 in naslednje leto nastopijo na največjem festivalu v regiji, na Exitu. Decembra 2013 posnamejo album Thrash. Po nepreštetih spremembah se Sarcasm ne da. Tokrat vokal prevzameta Blaznik in Renko. V pripravi je novi studijski album, ki bo za vse sladokusce dobrega zvoka izšel na vinilu, predvidoma v začetku aprila 2020.

Mist bodo na festivalu predstavili svoj debitantski albuma ‘Free Me Of The Sun’, ki je izšel pri nizozemski založbi Soulseller Records. Posnet je bil ob dobri hrani, močni kavi ter v neverjetnem vzdušju pomirjajoče narave, ki obkroža studio Ork v Jevnici. Za produkcijo in miks je bil ponovno zadolžen Benjamin Kic, medtem ko so mastering tokrat zaupali Patricku W. Englu (Candlemass, Pentagram, Darkthrone, Exodus…) iz studia Temple Of Disharmony. Čarovnik in čarovnice so s tem albumom našli tisti pravi Mist zvok, ki se zareže v kosti.

Naslednji nastopajoči so Marax, ki združuje člane iz različnih glasbenih skupin (Cvinger, Cordura, Morana, Kholn, Seventh Station). Skupina je nastala pozimi leta 2017. Decembra so izdali prvi singel, The Relinquishment of Existence, z EP-ja The Abyss of Illusions, ki je izšel 28. aprila 2018 in ki so ga premierno predstavili istega dne na festivalu Fuck Off Commercial v Šeščah.

State of Fiction so bend, ki ga nikakor ne smete spregledati in je bil formiran oktobra 2009. Od samega začetka delajo na avtorskih komadih. V njihovi glasbi lahko zasledimo vplive različnih stilov. Po nekaj rošadah pride do prelomnice v februarju 2011. State of Fiction so spet v polni zasedbi, močnejši kot kadarkoli prej in pripravljeni, da vam servirajo debitantski album, ki bi naj izšel na dan festivala.

Iz pogorišča Cerberona je Doomslayer zbral padle bojevnike, ki so se borili za svojo svobodo. Rodil se je guild Quad Damage. Za svoj obstanek so začeli prirejati epic soundtrack coverje v true metal verzije. Ko RNGesus delivera pa priletijo tudi iz Cerberona na naš planet.

Vstopnina (predprodaja poteka na www.eventim.si):

10 € (early bird) predprodaja. Obiskovalci, ki kupijo to karto dobijo polg vstopnice tudi spominski CD na katerem bosta po 2 komada od vsakega benda, ki nastopa na tem eventu.

15 € je vstopnica na dan koncerta. Ti obiskovalci NE dobijo tega “spominskega CD-ja)

18 € (early bird) predprodaja. Obiskovalci, ki kupijo to karto, dobijo poleg vstopnice še spominski CD (torej ta na katerem bosta 2 komada od vsakega izvajalca, ki tam nastopa) in novi album Interceptorja( LIVE IN 666EŠČE) (DVD+CD). Ta nakup bo možen le v predprodaji.

19. 12. 2020 bodo za zaključek Kriznega Orto Festu nastopili Partibrejkers (SRB). Skupino Partibrejkers so leta 1982 ustanovili pevec Zoran Kostić – Cane (ex Urbana gerila, Radnička kontrola), bobnar Goran Bulatović – Manza (ex Republika), kitarist Nebojša Antonijević – Anton in kitarist Ljubiša Kostandinović (ex Republika, BG 5, Butik in Šine, gostoval je tudi pri snemanju plošč drugih skupin pod vzdevkom Riki Rif).  Prvi nastop so imeli 4. 10. 1982 v Dadovu kot predskupina skupine The Fifthies. V naslednjem letu so igrali zelo intenzivno, ob neki priložnosti so imeli v treh dnevih celo pet koncertov.  Na plošči Ventilator 202 je bila objavljena pesem Radio utopija, na radijskih postajah pa so pogosto predvajali pesmi Hiljadu godina in Večeras.  Prvo ploščo so posneli v beograjskem studiu O, produkcijo pa so prepustili Koji (Disciplina Kičme). Čeprav je bil njihov prvi album uspešen in dobro prodajan, so jim v Jugotonu po poslušanju demo posnetkov za drugi album zaprli vrata z izgovorom, da njihova glasba ni dovolj udarna. Leta 1985 je skupino zapustil Manza, pridružil pa se jim je Nenad Krasavac – Kele (ex Disciplina kičme). Po krajšem premoru so se ponovno zbrali leta 1986, v rahlo spremenjeni postavi – bobnar Vlada Funtek (ex Plaćenici), basist Dime Todorov – Mune (ex Radost Europe), iz skupine pa je odšel Ljubiša. Nov album so posneli v studiu Milana Ćirića, a je projekt zaradi nezanimanja za kar nekaj mesecev obstal na mrtvi točki. Marca 1988 so izdali novi album, na katerem je bilo nekaj njihovih že legendarnih pesmi, kot so Put, Ja se ne vračam, Prsten, Mesečeva kći, Pet ispod nule, Nema cure. V istem letu je MTV posnela oddajo o skupini. Februarja 1989 so s pomočjo Srđana Gojkovića (Električni orgazam) posneli nove demo posnetke. Njihova tretja plošča je izšla novembra istega leta, na njej pa so bili hiti Kreni prema meni, Zemljotres, Hipnotisana gomila in Ono što pokušavam.  Leta 1990 so imeli prvo veliko turnejo. Nastopali so kot predskupina skupine Motorhead, ki je imela turnejo na območju bivše Jugoslavije. V tem letu je skupino zapustil Igor Borojević, nadomestil pa ga je Borko Petrović (ex Baby Kate). V tej postavi so leta 1991 izdali “live” posnetke s koncertov v Zrenjaninu in Vršcu. Februarja 1992 so bili na njihovem koncertu tudi Emir Kusturica (ex Zabranjeno pušenje), Johnny Deep (ex Rock City Angels, The Kids) in Jim Jarmusch (ex Del Byzantinees). Istega leta so izdali ploščo z naslovom Zabava još traje.  Zaradi vojne v BiH so se člani Ekaterine Velike, Električnega orgazma in Partibrejkersov združili in ustanovili skupino Rimtutituku, v okviru katere so posneli cinično protivojno pesem Slušaj vamo. Singel so promovirali 8. marca 1992 z igranjem na tovornjaku, ki je krožil po beograjskih ulicah, junija pa so igrali na Dunaju v okviru protivojnega in protirasističnega festivala.  Novembra 1992 leta so bili med prvimi skupinami, ki so nastopile v Sloveniji. Tako občinstvo kot mediji so jih odlično sprejeli.  Leta 1993 so koncertirali v Solunu, Pragi, Berlinu in v Makedoniji. Naslednje leto so s pomočjo številnih glasbenikov posneli album Kiselo i slatko, na katerem so pesmi Molitva, Ljudi nisu isti, Hoču da znam in druge. Po izdaji tega albuma so si člani skupine privoščili daljši premor.  Cane in Anton sta leta 1996 skupino obnovila z mlajšo ekipo. Objavili so kompilacijski album Najbolje od najgoreg, na katerem sta bili dve novi pesmi: Ludo i brzo ter Rođen loš. Na razprodanem koncertu na Tašmajdanu v Novem Sadu se je zbralo kar 5.000 ljudi. Istočasno je izšla videokaseta Poslednji dani slobode, posneta na koncertu leta 1991. Koncertirali so tudi v Frankfurtu, kjer so doživeli odličen odziv publike.  Leta 1997 so nastopili na beograjskem trgu Republike pred veliko množico ljudi. V Kojini produkciji je nastala nova plošča Ledeno doba. Promovirali so jo z velikim brezplačnim koncertom pod Kalemegdanom, ki so ga poimenovali Ne padaj pobedniče. S tem nastopom so obeležili 15. rojstni dan skupine. Po šestletnem premoru so nastopili na razprodanem koncertu v Sarajevu, dve leti kasneje pa na Hrvaškem.  Leta 1999 so izdali album San i java, leta 2002 pa je izšel album Gramzivost i pohlepa, ki so ga zaradi odličnega odziva občinstva promovirali kar dve leti.  Nastopili so po vsej nekdanji Jugoslaviji, prav tako so koncertirali v Ameriki in Kanadi (Hamilton, Toronto, Vancouver, Chicago, Los Angeles, New York). Eden od viškov njihove kariere je bil zagotovo nastop s Chuckom Berryjem v Zagrebu.  Skupina trenutno v studiu zaključuje snemanje novega albuma, prav tako pa nastaja tudi film o pripravi albuma.

Dva koncerta, ki sta bila najavljena za letošnji Orto Fest pa smo morali prestaviti v leto 2021. Prvi je koncert kanadske skupine Imonolith, ki se prestavlja na 19. 2. 2021. S ponosom predstavljamo premierni obisk zasedbe Imonolith, ki jo sestavljajo prekaljeni mački progresivne oziroma tehnične metal scene. Imonolith sestavljajo sama znan imena, ki že sama po sebi odsevajo kvaliteto – to so vokalist Jon Howard (Threat Signal, Arkaea), kitarista Brian Waddell (Devin Townsend Band) in Kai Huppunen (Methods of Mayhem, Noise Therapy), basist Byron Stroud (Strapping Young Lad, Fear Factory) ter bobnar Ryan Van Poederooyen (Devin Townsend Band). Seveda temu primerno igrajo nalezljivo poslušljiv, na prvi posluh celo enostaven, a dejansko izjemno dinamičen in razgiban metal, ki do izraza pride tako na plošči, kot na odru, v kar se boste prepričali 19. oktobra letos. To bo koncert, ki vas ne bo pustil stati pri miru – headbanging je zagotovljen!

Cena vstopnic v predprodaji 15 €, na dan koncerta pa 18 €. Predprodaja vstopnic: spletna trgovina On Parole, trgovina Big Nose Ent. (Kolodvorska 9, LJ), Orto Bar in na vseh koncertih Dirty Skunks!

17. aprila 2021 pa bo v Orto Baru koncertni trojček: Loudness (JAP), Grey Attack (DE), Thola (CH). Priklonili se boste samurajem heavy metala, ki prihajajo, da bi nam pokazali, kako deluje metal na Daljnem Vzhodu. V Ljubljano namreč prihajajo legendarni Loudness. Loudness so en najbolj znanih japonskih metal bendov. Bend že od samega začetka vodi vizionar, metal bojevnik in kitarski samuraj Akira Takasaki, katerega ustvarjalnost res nima meja – to se kaže tudi na odličnem albumu Rise To Glory, ki ga promovirajo tudi v letu 2020 in zaradi katerega bodo prišli v Evropo, potovali po Aziji ter se ustavili tudi v Avstraliji. Kvartet je začel metalizirati leta 1981 in so bili prvi japonski metal bend, ki je igral recimo v ZDA, oziroma deloval pod okriljem ameriške založbe. They kick ass! Če je verjeti internetu, so izdali več kot 20 studijskih albumov, ves čas pa so ostali zvesti pristnemu heavy metalu, ki je epski, udaren, bombastičen in »catchy«. V živo smo jih nekaj let nazaj videli tudi na festivalu Metaldays, kjer so pokazali, kako se zadevi streže. Z njimi bodo nemški Grey Attack ter švicarski Thola.Vstopnice so že na voljo!

Cena vstopnic v predprodaji je 22 €, na dan koncerta pa 25 €. Predprodaja vstopnic: spletna trgovina On Parole, trgovina Big Nose Ent. (Kolodvorska 9, LJ), Orto Bar in na vseh koncertih Dirty Skunks!

Orto Fest je že 21. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številna druga. Če seštejemo obisk – v 20 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 85.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka. Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki obstaja že 21 let brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči.

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 21.30 (vstop ob 21.00), izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih,

ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani www.orto-bar.com.

Prodaja vstopnic na: https://www.orto-bar.com/obvestila/predprodaja-vstopnic-za-krizni-orto-fest-2020


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki