Grand Design: V

0 74

Založba: GMR Music
Datum izida: 6. 3. 2020
Produkcija: Pelle Saether
Dolžina albuma: 46.57 min
Zvrst: AOR / Melodic Rock
Ocena: 9.0/10


Grand Design so švedska AOR in melodična rock senzacija, ki jo je ustanovil leta 2006 vokalist Pelle Saether in je že s prvencem »Time Elevation«, izdanim leta 2009, ustvarila na Švedskem veliko medijskega pompa. Na prvencu sta sodelovala tudi izvrstna studijska legionarja Janne Stark ter Tommy Denander in Saether je imel, kot glavni kolovodja zgodbe o Grand Design, ob sebi že v začetni eri delovanja skupine, zares močno ekipo komponistov. Tako je BeRockRadio prvenec skupine razglasil za najboljši album leta, prav tako pa je bil na mnoge lestvice desetih najboljših albumov v letu izida pogostokrat uvrščen na sam vrh.

Bend je kasneje nanizal še tri albume, s tretjim »Thrill Of The Night«, pa zavzel višjo zrelostno držo artizma. Zlasti zavoljo zrelostnega preskoka v zvočni produkciji, pa tudi še večjem izplenu muzikalne kompaktnosti in bombastike. To so Grand Design prenesli tudi na nič slabši naslednik »Viva La Paradise«, izdan leta 2018.  Novi in skupno peti album, pomenljivo naslovljen kot »V«, prinaša Grand Design (novo) »zmago«. No, prinaša pa tudi spremembo v postavi. Na poziciji kitarista se je skupini za novi album priključil Dan Svanbom.

Tudi album »V« je nov filigransko oblikovan in detajliran izdelek velikih švedskih perfekcionistov, ki prinaša vrhunsko produkcijsko izpiljenost, nič manj vrhunsko popadljivost grabežljive bombastike in pompa, ki ju zagotavljajo refrenski napevi. Vsekakor je res, da je bend svojo evolucijo zaključil, pomembno pa je, da v strogo začrtanem šablonskem okvirju, še vedno uspe navdušujoče reciklirati glasbeno recepturo, ki se jo tako krčevito oklepa in servirati znova na način, da ta polnokrvno vžiga. V tej reciklaži namreč premeteno brišejo mejo z »biti kliše«.  

Gotovo je sprememba v postavi dobrodošla in Svambom je resnično tisti jeziček na tehtnici, ki prinaša zlasti v mid-eight pasažah, na moč zaželene izrazne odklone, ko primerjaš novi album s preteklimi izdelki skupine. Je namreč vražji kitarist in v tem oziru je skupina mnogo pridobila, s tem vred, pa seveda tudi glasbena substanca, sicer močno predvidljivega aranžiranja skladb. Bend ohranja tudi na novem albumu (pričakovano) močno navdahnjenost nad likom in delom Def Leppard v Steve Clarke eri, vendar pa je težko novim idejam pripenjati oznako neposrednega prepisovanja oziroma kloniranja nečesa, kar predstavlja original in izvirnost. Grand Design opravijo v zvezi s tem kar nekaj zaželenih in učinkovitih »obvozov«, kar je garant zadrževanja artistične kredibilnosti. Že refren v briljantnem otvoritvenem jurišniku Rigth Away, dosega uvodni razpoloženjski krešendo, to pa zagotavljajo pretkano aranžirane multiple vokalne harmonije v ozadju, ki so vrhunski generator tako razvitega pompa! Dokler piše skupina tako »strupene« refrene, kot jih najdemo v skladbah I Won’t Cry Over U Tonight, Walking the Wire, Stranded (Trapped In A Heartbreak Zone), ali v popadljivem rockerju Gimme the Fire,  zadeva zelo dobro »pije vodo«. V takšnih refrenih dražijo Grand Design ravno prav s svojim, že kar pregovornim navdihovanjem nad likom Def Leppard, saj prihaja lastna avtorska nota pri komponiranju, še vedno dovolj močno do izraza, da  kompozicij ne pričnejo »napadati klišeji«. Buditeljska in pozitivno naravnana The Warrior, ki se razvija iz dura, je priredba Scandal (feat. Patty Smythe) izvirnika in se v režiji ročnih spretnosti aranžiranja Grand Design, izvrstno sporazumeva s preostalo glasbeno vsebino avtorske narave. V vokalni karizmi Pelle Saetherja je moč najti sorodstvene vezi npr. s pokojnim Shy pevcem Tonyjem Millsem ali/in Robom Morattijem (Saga, Final Frontier, solo).

Vsekakor pa je težko skupino na tak način preko albuma braniti. Sploh, če je avtor te recenzije ljubitelj klasične DL ere in ga pri poslušanju albuma »V«, rado (nehote in nevede) odnese v sfere fanovskega navdušenja, kjer je pravo mero objektivnosti toliko težje najti. Kot primer pretiranega doziranja z odmerki saharoze, je treba izpostaviti skladbo Wut Are U Waiting For. Zavoljo »ringa-rajaste« strukture v refrenu tipa »biba leze – biba gre«. Tej skladbi delajo refrenske repeticije dodatno medvedjo uslugo, saj odzvanjajo kar v »neskončnost«, pri čemer tudi precej banalna poezija, ki je sicer značilna za AOR glasbo, v takšnem okolju komponiranja, ne najde več pravšnjega »zavejta«. K sreči je to edina skladba tega albuma, ki je vredna takšne kritike. Iz »godlje« jo deloma izvleče odlična mid-eight pasaža, kjer se Swabom na kitari postavlja s svojo solistično iskrivostjo!

Grand Design ostajajo tudi z albumom »V« naslov pravega »party time« benda. Ljubitelji zvoka radiju prijaznega rocka osemdesetih, bodo kljub nenehnem koketiranju z likom in delom Def Leppard, tudi temu albumu radi namenili pozornost, zlasti pa zna biti povšeči vsem ljubiteljem klasičnih dni skupine Def Leppard.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Right Away
2. I Won’t Cry Over U Tonite
3. Strandead (Trapped in a Heartbreak Zone)
4. Wut Are U Waiting For
5. Shame on U
6. Walkin’ the Wire
7. Gimmie the Fire
8. Take Me to Yer Heaven
9. I Dunno Wut to Say
10. The Warrior
11. Guilty of Luv in the 1st Degree

Zasedba:
Pelle Saether – vokal, spremljevalni vokal
Dennis Vestman – ritem kitara, spremljevalni vokal
Dan Svanbom – solo in ritem kitara, spremljevalni vokal
Stefan Westerlund – bas kitara
Joakim Jonsson – bobni


Grand Design – Right Away (uradni video)
Grand Design – The Warrior (uradni video, oirg Scandal ft. Patty Smythe)
Grand Design – “V” (naslovnica albuma)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki