Nov album v seriji Live at Jazz Cerkno

NADA ŽGANK
0 271

Zavod Jazz Cerkno v sodelovanju z založbo PureZen Records predstavlja nov album v diskografskem nizu Live at Jazz Cerkno. Prvi album iz te serije, Beli prodniki, je izšel leta 2014, podpisal pa ga je kvartet Milka Lazarja oziroma Razal Oklim Quartet. Sedaj pa je izšel album Subconscious.Rituals, posnetek sklepnega koncerta glasbene delavnice, ki je pod naslovom Mladi raziskovalci I. potekala na letošnjem festivalu. Tovrstni ustvarjalni program, ki bo odslej stalni del festivala, je namenjen že izoblikovanim mlajšim glasbenikom ali študentom, festivalski koncert pa je prvi korak v dolgoročnejši dejavnosti zasedbe, ki se je izoblikovala na našem festivalu. V okviru programa Mladi raziskovalci, ki ga je zasnoval in vodil Dré Hočevar, so letos ustvarjali altovski saksofonist Luka Zabric, baritonska saksofonistka Jasna Kolar, čelist Urban Magušar, trobentač Jan Lovšin in vodja zasedbe, pianist Miha Gantar, tudi avtor slabo uro trajajoče naslovne (in edine) skladbe na albumu.

Miha Gantar (1997) je pianist in skladatelj, ki študira jazz klavir na Inštitutu za Jazz na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Poleg festivala Jazz Cerkno smo ga lahko poslušali še na Jazz festivalu Ljubljana, Sonici, Jazzintyju in Jazz festivalu Copenhagen. Ob kvintetu Subconscious.Rituals vodi še svoj trio in je član avdiovizualnega kolektiva Container Doxa. »Program Mladi Raziskovalci skozi medgeneracijsko povezovanje izbranim posameznikom omogoča ustvariti avtorsko delo ter ga premierno predstaviti v programu festivala Jazz Cerkno.« Takole je Dré Hočevar opisal namen delavnice. Po nekajdnevnih pripravah in vajah je kvintet odigral koncert v cerkljanski Glasbeni šoli – glasbeniki so odigrali skoraj enourni spored v enem kosu ter skrbno razvijali navdihnjeno svobodnjaško izmenjavo idej, ki se je sedaj znašla zabeležena na albumu.

»Kljub kompleksnosti prehajanj ima skladba nek zadržan karakter, ki ne zdrsne v poletno ekscesnost. Obenem tu ne gre za sežemanje že vzpostavljenih zvočnih govoric, pristopov in tehnik, ki tvorijo jedro zvočnosti improvizatorjev, temveč šele za vzpostavljanje le-teh, za njihovo razpiranje in umeščanje v koherentno celoto.« (iz spremne besede Luke T. Zagoričnika)

Album Subconscious.Rituals je decembra 2018 izšel v obliki CD-ja ter v digitalni obliki na Bandcampu, namenjenem prav izdajam iz serije koncertnih festivalskih posnetkov. Na naslovu https://jazzcerkno.bandcamp.com lahko album poslušate in kupite v digitalni obliki, prek Bandcampa pa bodo na voljo tudi fizične cedejke. Tudi v prihodnosti bomo pri Zavodu Jazz Cerkno v navezi z založbo PureZen Records skrbeli za izdaje festivalskih koncertnih posnetkov, predvsem mlajših slovenskih glasbenikov, ki se bodo udeležili programa Mladi raziskovalci. Nemara pa bomo ljubitelje jazza občasno presenetili tudi s kakim albumom že uveljavljenih glasbenikov, ki bo izšel v sodelovanju s priznano tujo založbo.

Subconscious.Rituals
Luka Zabric (altovski saksofon)
Jasna Kolar (baritonski saksofon)
Urban Magušar (čelo)
Jan Lovšin (trobenta)
Miha Gantar (klavir)

Glasba na tem albumu je bila ustvarjena med premierno festivalsko izdajo programa za mlade ustvarjalce Mladi raziskovalci I. pod mentorstvom Dréja Hočevarja.

Posneto 19. maja 2018 na 23. izdaji festivala Jazz Cerkno
Snemanje Iztok Zupan
Miks in mastering David Darlington
Skladba Miha Gantar
Produkcija Dré Hočevar
Oblikovanje in fotografija Tisa Neža Herlec
Spremna beseda Luka T. Zagoričnik
Prevod v angleščino Nik Flegar
Logotip za Live at Jazz Cerkno Milan Erič

Objavljeno v sodelovanju med PureZen Records in Zavodom Jazz Cerkno. Izdajo je podprlo Ministrstvo kulture Republike Slovenije.

PureZen Records je oddelek založbe Porezen d.o.o, Cerkno.

Live at Jazz Cerkno je diskografska serija posvečena objavam koncertnih posnetkov iz mednarodnega festivala Jazz Cerkno.

https://jazzcerkno.bandcamp.com  
www.jazzcerkno.si   
www.porezen.si

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki