6. mednarodni dub reggae festival Roots In The Woods 2024

Roots In The Woods 2024
0 42

6. MEDNARODNI DUB REGGAE FESTIVAL 

ROOTS IN THE WOODS 2024

22. 8. do 24. 8. 2024

RTC JAKEC, TRIJE KRALJI, SLOVENSKA BISTRICA

WEEDING DUB, RADIKAL GURU & BAPTISTE, JAH VIBES SOUND SYSTEM FEAT. SHEEBA SOUND, 

ASHANTI SELAH, BRAIN HOLIDAYS, MOTHER DUBBER, DAVID BOOMAH & ROOTS IN SESSION, ROOTS RAID,

THE ADMIRALS, EVOLUTION GROOVE, GONOBEATS, WOOGA, DUBBING SUN & KING D, JAHKLIN, NOXBUK, PETE ROOTS, VIBE DEPARTMENT, TADIMAN, 

ANGUS TAYLOR, PABLO RASTER, ROCKERS DUB MASTER SOUND SYSTEM, KONESKI, JAHMESSENJAH, MICHAL ŠEPS & REGGIMENT, FREEDOM FIGHTERS, URBI’S HI-FI, 

TMINTAFARI, WOOMBAT, 3KINGS SOUNDSTATION, RASGA, GREG EVEN & JACUZZY KRALL, KOČEVSKA ORKESTER, ZNZL, HARIS PILTON, 

PEACEMESSENJAH SOUNDSYSTEM FEAT. LEU, MR. TOO NICE, JOCARE, TOTAL DESTRUCTION, JAH AKKA PEDJA SKAKAVAC & SKALAMERIJA SOUNDY SYSTEM

Od 22. do 24. avgusta 2024 bo na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico, v osrčju Pohorja, potekal že 6. mednarodni dub reggae festival Roots in The Woods 2024. Ta letos edini slovenski reggae festival se lahko pohvali z najvišjo in najlepšo festivalsko lokacijo v Sloveniji. Sredi neokrnjene narave, na 1.200 metrih nadmorske višine, med koreninami in gozdovi Pohorja. Pri temu so organizatorji izjemno hvaležni RTC Jakec Trije Kralji “Na najlepši strani Pohorja“, saj brez njih ne bi bilo mogoče ustvariti tako čudovitega vzdušja za obiskovalce festivala.

Na festivalu boste lahko v treh dneh doživeli naslednje izvajalce: Weeding Dub, Radikal Guru & Baptiste, Jah Vibes Sound System feat. Sheeba Sound, Ashanti Selah, Brain Holidays, Mother Dubber, David Boomah & Roots In Session, Roots Raid, The Admirals, Evolution Groove, Gonobeats, Wooga, Dubbing Sun & King D, Jahklin, Noxbuk, Pete Roots, Vibe Department, Tadiman, Angus Taylor, Pablo Raster, Rockers Dub Master Sound System, Koneski, Jahmessenjah, Michal Šeps & Reggiment, Freedom Fighters, Urbi’s hi-fi, Tmintafari, Woombat, 3Kings Soundstation, Rasga, Greg Even & Jacuzzy Krall, Kočevska orkester, ZNZL, Haris Pilton, Peacemessenjah Soundsystem feat. Leu, Mr. Too Nice, Jocare, Total Destruction in Jah akka Pedja Skakavac & Skalamerija Soundy System. 

Na festivalu Roots In The Woods se boste v treh dneh lahko naužili treh dni koncertov in obilice ozvočenja, delavnic za telo in dušo, deležni boste brezplačnega kampiranja, parkiranja in vroče prhe, letos pa bo na voljo za vse kupce festivalskih vstopnic tudi vožnja z štirisedno sedežnico (tja in nazaj) po nižji ceni. Naj omenimo tudi nekaj prekrasnih pohodnih/kolesarskih izletniških točk v bližini festivala, med njimi Črno jezero, slap Šumik, cerkev Sv. Treh kraljev, Bistriški vintgar, bolnišnico Jesen in Osankarico. Poleg tega imate krasne pohodniške in kolesarske poti na voljo, kot tudi izposojo koles, bike park, umetno plezalno steno, lokostrelsko strelišče in še mnogo drugega.

Pridružite se potovanju skozi naravne lepote bujnih pohorskih gozdov in doživite čarobnost glasbe, umetnosti in skupnosti. Ta festival praznuje povezavo med ljudmi in naravo z vrsto nadarjenih glasbenikov, umetniških instalacij, delavnic, raznovrstnih stojnic in drugega. Organizatorji vas zato vabijo, da praznujete z njimi n se udeležite tega edinstvenega doživetja, saj ga organizirajo povsem volontersko in iz ljubezni do glasbe, narave in ljudi.

Na voljo so vstopnice po predprodajni ceni 70,00 eur za celoten festival. Predprodaja vstopnic poteka preko spletne strani fienta.com/roots-in-the-woods-2024

In ne pozabite – na voljo je vsega skupaj samo okoli 500 vstopnic, saj gre za butični festival z zelo omejeno kapaciteto!

VEČ O FESTIVALU ROOTS IN THE WOODS 2024

Organizatorji festivala so prijatelji, ljubitelji festivalske kulture zbrani v dveh društvih iz Zreč in Slovenj Gradca, prihajajo pa tudi iz Ljubljane in Mežice. Ker spoštujejo idilično naravno okolje, ki ga ponuja Pohorje, je njihova želja ponuditi obiskovalcem festivala edinstveno doživetje na čudovitih pohorskih planjavah obeh strani Pohorja, na idilični lokaciji Treh kraljev na površini RKC Jakec.

Organizatorji festivala so aktivni podporniki sound system kulture in nanj vabijo ljubitelje reggaeja, duba, drum’n’bassa, dancehalla, jungle, ska in druge sorodne bass in boben glasbe. Spodbujajo odmik od vsakdanjega vrveža, v naravo, ki jemlje dih in je dar, ki ga je nemogoče nadomestiti in katerega je potrebno skrbno varovati. Z vrnitvijo k »koreninam«, tako promovirajo spoštljiv odnos do narave, skrb za zdravje in dobro mentalno počutje. Festival je posledično tudi ekološko ozaveščen, saj spodbuja k minimalni uporabi embalaže, poleg tega pa se na njem ozavešča o biotski raznovrstnosti preko delavnic in drugega. Festival je prijazen do družin, z aktivnostmi za vse starosti, poleg tega pa so dobrodošli tudi hišni ljubljenčki. Vsak obiskovalec ob vstopu na festival prejme kozarec in biorazgradljivo vrečko za smeti. Na treh festivalskih prizoriščih se bodo poleg slovenskih didžejev, glasbenih skupin in producentov glasbe, predstavili tudi glasbeniki iz tujine (Hrvaška, Srbija, Anglija, Francija, Češka, Poljska, Nemčija in Italija), ki so dobro poznani med ljubitelji reggae glasbe.

NEKAJ LETOŠNJIH GLASBENIH NOSILCEV FESTIVALA:

BRAIN HOLIDAYS (Hrvaška)

Skupina Brain Holidays, ustanovljena leta 2000, so se uveljavila kot pionir reggae glasbe na Hrvaškem. S stotinami nastopov na festivalih in samostojnih koncertih ter petimi studijskimi albumi, ki so jih izdali pri Dallas Records, so pustili pomemben pečat na reggae sceni.

Eden njihovih najpomembnejših dosežkov je snemanje albuma “Jamaican Connection” v studiu Tuff Gong v Kingstonu na Jamajki. Ta studio, ki ga je ustanovil legendarni Bob Marley, je znan kot eden najboljših na Karibih. Album vsebuje sodelovanja z vrhunskimi glasbeniki kot so Italee, Hornsman Coyote, Alejandro Buendia, Kanjija in Brice.

Med svojim bivanjem na Jamajki so Brain Holidays nastopili na festivalu Italee & The Circle of Brethrens v Kingstonu. Njihov snemalni proces v studiu Tuff Gong je vodil Roland McDermott, priznani zvočni inženir, ki je sodeloval z Morgan Heritage, Koffee in Julianom Marleyjem, enim od sinov Boba Marleyja.

Potovanje na Jamajko in ustvarjanje albuma “Jamaican Connection” je trajalo dve leti in je obeležilo 20. obletnico skupine. Projekt ni bil le glasbeni, ampak tudi akademski, saj je bil predmet diplomske naloge na glasbeni akademiji. Poleg tega je bil posnet dokumentarni film z naslovom “Bite of Paradise”, ki je ujel to edinstveno izkušnjo.

Njihov album “System Error” je bil nominiran za nagrado Porin 2018 v kategoriji najboljšega albuma alternativne in klubske glasbe. Eden vrhuncev kariere skupine Brain Holidays je bil nastop na glavnem odru največjega reggae festivala na svetu, Rototom Sunsplash.

Glasba skupine Brain Holidays je močno navdihnjena z zlato dobo roots reggaea. Njihova besedila segajo od resnih tem do igrivih in romantičnih, vedno so prežeta s pozitivnimi vibracijami in upanjem na boljši svet, njihovi energični nastopi v živo pa zagotavljajo, da se občinstvo razpleše.

Če želite izvedeti več o skupini Brain Holidays, obiščite njihov Linktree za spletno prisotnost 

in oglejte si napovednik za “Bite of Paradise”, da dobite vpogled v njihovo potovanje in glasbo.

Za nadaljnje vpoglede lahko preberete njihov intervju z jamajškim Gleanerjem tukaj.

Bite of Paradise dokumentarni film: https://www.youtube.com/watch?v=k93t8YaZeA0

Brain Holidays online: https://linktr.ee/brainholidays

Jamaican Gleaner interview: https://bit.ly/3aXCO3B


ASHANTI SELAH (Velika Britanija)

Producent in glasbenik Ashanti Selah prihaja iz Velike Britanije, eden od naslednje generacije dub ustvarjalcev, je najstarejši sin svetovno znanega zvočnega mojstra, didžeja, MC-ja in pionirja britanske kulture zvočnih sistemov Aba Shanti-I. 

Ashanti Selah ohranja plamen roots glasbe močan in živ tudi v današnjem času. Svojo mistično glasbeno pot je začel zaradi vplivov očeta in njegovega glasbenega delovanja. Bil je redni obiskovalec očetovih nastopov, med njimi na Notting Hill Carnivalu, in kot član ekipe potoval na različne nastope po Veliki Britaniji in Evropi. Poleg lastnih produkcij Ashanti uporablja svoje glasbene sposobnosti kot izvajalec v različnih bendih kot klaviaturist. Sodeloval je z številnimi odličnimi pevci, glasbeniki in producenti na sceni, kot so Vivian Jones, Mad Professor, Joe Ariwa, Ras Divarius, Alpha Steppa, Dan I Locks, Junior Roy in Ras Teo.

Ashanti Selah ohranja roots & culture glasbo živo in močno ima eno ključnih vlog v prihodnosti v tej zvrsti glasbe.  Zato ne zamudite njegovega nastopa na festivalu Roots In The Woods 2024, kjer bo poskrbel za nepozabno glasbeno izkušnjo!

https://www.instagram.com/ashantiselahdub

https://www.facebook.com/ashantiselahofficial

https://ashantiselahmusic.bandcamp.com

WEEDING DUB (Francija)

Od leta 2004, ko je izdal zdaj že klasični album “Steppactivism”, Weeding Dub nadaljuje s produkcijo, snemanjem in nastopanjem po vsem svetu. Ta multiinštrumentalist glasbenik še vedno preseneča z raznolikostjo svojih produkcij in spretnostjo za mešalno mizo, kar je edinstveno na dub sceni! Tako ustvarja edinstveno izkušnjo v živo, ki privlači tako ljubitelje reggae kot elektronske glasbe.

Po projektu “Note Fi Note/Dub Fi Dub” z Vibronics je decembra 2022 izdal album “Where We Come From” pri založbi Wise & Dubwise, ki vključuje odlična sodelovanja, zlasti s Solom Bantonom pri močni pesmi “Mad” in njegovo prijateljico Marino P pri pesmi “Fire in the Belly”. 

Od leta 2015, ko je ustvaril lastno založbo Wise & Dubwise, Weeding Dub producira bogat, večplasten in zahteven dub. Če je mlada generacija ljubiteljev duba naklonjena njegovim najbolj avantgardnim naslovom (“Can’t Understand” feat. Shanti D, “Judgment” feat. Inja ali angažirana “Justice!”), so naslovi, kot so “African Shrine” (poklon Fela Kutiju) ali zdaj že klasični “Gypsy Dub” z violino Ras Divariusa, tisti, ki so Weeding Dub in Wise & Dubwise prinesli mednarodno priznanje. Opažen pri založbi Sounds Around, ki je izdala njegov prvi album leta 2004, je Weeding Dub nadaljeval svoje raziskovanje v studiu pri založbi Control Tower Records, kjer sta bila izdana albuma “Sound Of Reality” in “Inna Digital Age”.

Albumi in EP-ji, ki so sledili, so Weeding Dub prvič popeljali na mednarodne turneje, od severne Evrope do Finske, od Mehike do Balkana …

Leta 2018 je potrdil svoj status francoskega referenčnega ustvarjalca z izdajo dvojnega LP-ja “Another Night Another Day”. Weeding Dub se globoko potopi v korenine žanra, črpajoč navdih iz reggaeja za ustvarjanje lastne glasbe, lastnih zvokov in zahaja globoko v zvočne eksperimente.

Nastopi Weeding Dub, znani po izjemni energiji in nepredvidljivosti, so edinstvena in atipična izkušnja. Atipična, ker čeprav je v veliki meri navdihnjena z anglo-jamajško kulturo zvočnih sistemov, Weeding Dub ponuja s svojim mini studiem na odru dub v živo, navdušujoč, nalezljiv, interaktiven, z repetativnim miksanjem, ki ga cenijo tako ljubitelji žanra kot novinci. Njegova spretnost za mešalno mizo, edinstvena na dub sceni, privlači tako ljubitelje reggae kot elektronske glasbe. 

https://linktr.ee/weedingdub

https://www.facebook.com/WeedingDub

https://weedingdub.bandcamp.com

VEČ O LOKACIJI: RTC JAKEC, TRIJE KRALJI 

– »NA NAJLEPŠI STRANI POHORJA«

Lokacija festivala Roots In The Woods je že od leta 2022 na Treh svetih kraljih nad Slovensko Bistrico, natančneje na lokaciji RTC Jakec. Ta ponuja pozimi smučanje, skozi vse ali večji del leta pa  bowling, kolesarjenje, pohodništvo, wellness, bike park, lokostrelski poligon in aktivnosti za otroke.

Kot povedo, radi razvajajo obiskovalce, saj imajo za najmlajše prijetno otroško igralnico, potem različne savne (zeliščna, finska, turška in infra rdeča), masažne bazenčke v najmodernejšem jacuzziju, sobo za namizni tenis … Poleg tega skrbijo za odlično kulinariko s kar tremi restavracijami in  krušni peči ter točilnica s kaminom. S previjalnico poskrbijo za mame z majhnimi otroki, za invalide pa je urejen prost vstop. Seveda pa imajo na voljo številne sobe kot se za hotel spodobi. 

Lokacija Svetih treh kraljev ponuja več pohodniških in/ali kolesarskih tur, med njimi zagotovo izstopajo:

  • CERKEV SV. TREH KRALJEV, ki je prelep sakralni objekt zgrajen v 16. stoletju. Po zasnovi in arhitekturi ga umeščamo v pozno gotsko – renesančno obdobje, kot je ocenil strokovnjak Stane Gradišnik. V cerkvi, ki je bila pred davnimi časi priljubljeno romarsko središče, danes najdemo tri baročne oltarje ter ilovnata tla.
  • ČRNO JEZERO je prijetna izletniška točka, 3 km oddaljena od Hotela Jakec. Črno jezero je največje pohorsko jezero in leži med Osankarico in Velikim vrhom. To umetno zajezeno jezero sodi v skupino visokih barij, ki običajno nastanejo na nepropustnih glinah in peskih. Zgraditi ga je dal grof Atems leta 1840 za potrebe spravljanja lesa v dolino po znamenitih drčah. Črno barvo jezeru daje debela plast mulja. Kristalno čista voda v jezeru, šotna tla z redkimi rastlinami ob jezeru in prelepi smrekovi gozdovi v bližini vabijo.
  • SLAP ŠUMIK je 24 metrov visok slap in je najvišji slap na granitnih tleh v Sloveniji. Nahaja se v osrčju 19 hektarov velikega pohorskega pragozda na območju, kjer rastejo starodavne in veličastne smreke, jelke in bukve. Razgibana dolina reke Lobnice z obema slapovoma (Veliki in Mali Šumik) predstavlja prvobitno in neokrnjeno okolje, ki je prava paša za oči. V pragozdu najdemo tudi prostore, poraščene z redkimi rastlinami. 
  • BISTRŠKI VINTGAR se nahaja ob potoku Bistrica, kjer lahko občudujete lepote naravnega okolja in ostanke rimskega kamnoloma, ruševine starodavnih mlinov in ostanke Maroltove jelke, ki je bila najdebelejša jelka v tem delu Evrope. Na poti si lahko ogledate slap Šum. 
  • BOLNIŠNICO JESEN so začeli graditi v drugi polovico oktobra 1944 (na jesen, po čemer je dobila tudi ime). Dokumenti omenjajo da je prve ranjence sprejela 6. januarja 1945. To so bili borci Šercerjeve brigade. Prenos ranjencev v bolnišnico je bil zelo naporen saj so jih morali nositi na velikih razdaljah, za sabo pa zabrisati vse sledi, da jih sovražnik ne bi izsledil. V barakah so kurili samo ponoči, ker je čez dan bila nevarnost, da bi jih dim lahko izdal. V primerih večje nevarnosti, ko je bil sovražnik v bližini so za bolnišnico kuhali na Lepejevi kmetiji in od tam nosili hrano v bolnišnico. 
  • OSANKARICA IN POSLEDNJE BOJIŠČE – Pohorski bataljon je bil ustanovljen leta 1942, meseca septembra istega leta pa tudi uradno imenovan. Konec septembra so prišli na Pohorje, kjer so bili trn v peti Nemcem. 21.12.1942 so si na Osankarici naredili zimsko taborišče, ki je obsegalo 100m2. Že 2. januarja 1943 pa so Nemci izvedeli, kje se nahaja pohorski bataljon in jih 8. januarja obkolili v množičnem številu. Kljub temu so junaško sprejeli borbo in se borili do zadnje moči, a je žal padlo vseh 69 borcev. Vas zanima kako do bolnišnice Jesen? Sledite pripravljeni pohodniški poti na spodnji povezavi. (Povzeto s spletne strani www.jakec.si)

VEČ KOT KORISTNE INFORMACIJE ZA OBISKOVALCE:

Predprodaja vstopnic poteka preko spletne povezave 

www.fienta.com/roots-in-the-woods-2024.

Na voljo so vstopnice po 70,00 eur za celoten festival. 

In kaj festivalske vstopnice omogočajo:

– 3 dni koncertov in obilice ozvočenja

– 3 dni delavnic za telo in dušo

– brezplačno kampiranje

– brezplačno parkiranje

– brezplačne vroče prhe

In seveda bogat glasbeni festivalski program, odlično vzdušje, 

prekrasna narava, kot tudi ostala turistična ponudba kraja.

Do lokacije se lahko pride po več poteh iz različnih smeri:

Slovenska Bistrica – Veliko Tinje – Hotel Jakec, 17 km (0:28)

Maribor – Slovenska Bistrica – Veliko Tinje – Hotel Jakec, 42 km (0:50)

Celje – Slovenska Bistrica – Veliko Tinje – Hotel Jakec, 49 km (0:52)

Ljubljana – Slovenska Bistrica – Veliko Tinje – Hotel Jakec, 123 km (1:40)

Najbližja letališča so:

Letališče Graz, 99 km (1:20), Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, 127 km (1:52) 

in pa Letališče Zagreb, 141 km (2:00).

Prodaja vstopnic:
https://fienta.com/roots-in-the-woods-2024

Več o festivalu:
https://linktr.ee/rootsinthewoodsfestival

Facebook:
https://www.facebook.com/people/RTC-Jakec-TRIJE-KRALJI-Na-najlep%C5%A1i-strani-Pohorja/100063690965255

Instagram:
https://www.instagram.com/rootsinthewoodsfestival/?igshid=MzNlNGNkZWQ4Mg%3D%3D

TikTok: 

Več o sami lokaciji in drugem:

https://www.facebook.com/people/RTC-Jakec-TRIJE-KRALJI-Na-najlep%C5%A1i-strani-Pohorja/100063690965255

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki